Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Απεβίωσε η Κενυάτισσα οικολόγος, τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης, Ουανγκάρι Μαατάι

Ναϊρόμπι, Κένυα
Σε ηλικία 71 ετών απεβίωσε η τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης Ουανγκάρι Μαατάι. Η μαχητική Κενυάτισσα οικολόγος έπασχε από καρκίνο. Η Μαατάι άφησε την τελευταία της πνοή στο Ναϊρόμπι, όπου υποβαλλόταν σε θεραπεία για τον καρκίνο.
Η Μαατάι ήταν η πρώτη γυναίκα από την Αφρική που βραβεύτηκε -το 2004- με το Νόμπελ Ειρήνης από τη θέσπισή του πριν από εκατό χρόνια.


Ίδρυσε το 1977 το «Κίνημα της Πράσινης Ζώνης», το μεγαλύτερο πρόγραμμα δενδροφύτευσης στην Αφρική με στόχο την προώθηση της βιοποικιλότητας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τις γυναίκες και αναβαθμίζοντας την εικόνα τους στην κοινωνία.

Η Μαατάι αγωνίστηκε για την οικολογικά βιώσιμη κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της πατρίδας, της Κένυας, και ολόκληρης της Αφρικής.

Διέθετε μια ολιστική αντίληψη της αειφόρου ανάπτυξης που αγκάλιαζε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα τα δικαιώματα των γυναικών.

Αντιστάθηκε θαρραλέα στο καταπιεστικό πρώην καθεστώς της Κένυας και η δράση της προσέλκυσε την παγκόσμια προσοχή στα προβλήματα της χώρας της.
Το 2002 εξελέγη βουλευτής και για ένα διάστημα υπηρέτησε ως υπουργός της κενυατικής κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου