Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Σουηδία: «Πράσινο» κέντρο δεδομένων από το Facebook



Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία πριν από λίγες μέρες, το κέντρο δεδομένων θα κατασκευαστεί στην πόλη Lulea, 100 χιλιόμετρα δυτικά του Αρκτικού Κύκλου, λόγω της εύκολης πρόσβασης σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και του ψυχρού κλίματος, που είναι σημαντικό έτσι ώστε να διατηρούνται οι διακομιστές (servers) σε χαμηλή θερμοκρασία.

Το κέντρο, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη και το βορειότερο στη Γη με τέτοια εμβέλεια, θα επεξεργάζεται δεδομένα από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, εξυπηρετώντας εκατομμύρια χρηστών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης.



«Είναι το πρώτο κέντρο δεδομένων του Facebook που θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές, ενώ έχουν προβλεφθεί σημαντικές σχεδιαστικές καινοτομίες, όπως 70% μείωση της εξάρτησης σε γεννήτριες», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, η κατασκευή των οποίων θα ξεκινήσει άμεσα, αναμένεται να «ελαφρύνουν» το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Facebook.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά», δήλωσε ο Casey Harrell, υπεύθυνος Πληροφορικής της Greenpeace.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι για την επιλογή τοποθεσίας εξέτασε περισσότερες από 100 περιοχές στην Ευρώπη, εκ των οποίων οι 40 στη Σουηδία.

Η Lulea είναι μια μικρή πόλη 74.000 κατοίκων με τη χαμηλότερη κοστολόγηση ρεύματος στην Ευρώπη, λόγω της άφθονης υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου