Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Παπαδήμος προς υπουργούς: Ετοιμαστείτε για περικοπές δαπανών

Συστάσεις προς τους υπουργούς να προχωρήσουν από τώρα σε μελέτες για την περιστολή των δαπανών των υπουργείων τους, καθώς η χώρα έχει δεσμευτεί, στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος, για μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 5,5%, την διετία 2013-2014, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Παπαδήμος προς υπουργούς: Ετοιμαστείτε για περικοπές δαπανών
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ.Λουκάς Παπαδήμος, επεσήμανε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι αυτή η μείωση δεν θα γίνει με οριζόντιες περικοπές. Οι μελέτες πρέπει να είναι έτοιμες έως την άφιξη της τρόικα τον Ιούνιο, ενώ το τεχνικό κλιμάκιο αναμένεται στη χώρα μας ένα μήνα πριν, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη ρευστότητα της οικονομίας, επεσήμανε ότι αυτή υποβοηθείται πολύ από τη συμφωνία για το PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημειώνοντας ότι κατά τον μήνα που διανύουμε υπάρχουν ενδείξεις για μικρή αύξηση των καταθέσεων.
Επίσης, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι μέσα στον Απρίλιο θα εισρεύσουν πόροι στην οικονομία από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, το Ταμείο Εγγυήσεων και από το "risk sharing instrument", από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα έργα, όπως οι οδικοί άξονες.
Εκτός από το θέμα της απελευθέρωσης των ταξί, για το οποίο σημειώθηκε αντιπαράθεση και καταψήφισή του από τον υφυπουργό Αμυνας, Γιάννη Ραγκούση, συζητήθηκε και το θέμα των απαλλοτριώσεων για τα μεγάλα έργα.

Το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα υπάρχει μια κρίση από τα κατά τόπους εφετεία και θα προβλέπει αποζημιώσεις έως και 30% επί των αντικειμενικών αξιών γης.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι αποφάσεις του εφετείου θα είναι μαχητές αλλά με προσκόμιση στοιχείων, καθώς, όπως έφεραν ως παράδειγμα, τα έργα του αεροδρομίου της Χίου έχουν μπλοκαριστεί επειδή ζητείται 1 εκατ. ευρώ ανά στρέμμα.
Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο, περιλαμβάνεται και η διαχείριση δικτύων και παρόχων περιεχομένου για την ψηφιακή τηλεόραση.
Κατά τις κυβερνητικές πηγές, οι πάροχοι δικτύου είναι τρεις εκ των οποίων ο ένας είναι η ΕΡΤ, ενώ από την αγορά φάσματος θα εισπραχθούν 300 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στην αδειοδότηση των ψηφιακών καναλιών, το ΕΣΡ θα κάνει σχετική εισήγηση, θα αποφασίζει ο αρμόδιος υπουργός και οι άδειες θα δίδονται από το ΕΣΡ.
Το δεύτερο πολυνομοσχέδιο που συζητήθηκε στη συνεδρίαση ήταν εκείνο του υπουργείο Εργασίας, με τον υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη να αναφέρει ότι θα υπάρξει διασύνδεση των εισφορών των επιχειρήσεων στα Ταμεία με τις εφορίες, καθώς παρατηρήθηκαν έως και 20% διαφορές στις δηλώσεις επιχειρήσεων αναφορικά με το ύψος των μισθών που κατέβαλαν.
Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το θεσμικό πλαίσιο για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου