Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Δεν θα μιλήσουν για τα σημαντικά



Σήμερα και αύριο γίνεται στις Βρυξέλλες η διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ. Τα σημαντικότερα θέματα δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα, δηλώνει ο Αμερικανός πρώην πρεσβευτής Κ. Φόλκερ.


Oι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα αποφασίσουν στη σύνοδο κορυφής του Μαΐου στο Σικάγο για τη στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων, που θα παράσχουν στο στρατό και στην αστυνομία του Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των δυνάμεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Αυτό δήλωσε το πρωί ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στις Βρυξέλλες, κατά την έναρξη των διήμερων εργασιών της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ.






O ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ, το ποσό για το οποίο αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση, ανέρχεται περίπου στα 4 δισ. δολάρια ετησίως. Οριστική απόφαση όμως δεν αναμένεται να παρθεί σε αυτή τη διήμερη συνάντηση.

Η σημαντικότερη αποστολή του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή είναι στο Αφγανιστάν, όπου συμμετέχουν 130.000 στρατιώτες και θα πρέπει σταδιακά η αποστολή να αποσυρθεί μέχρι το 2014. Στη συνέχεια οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας θα αναλάβουν τον έλεγχο.

«Έξυπνη Άμυνα» και παραλείψεις …



Η σημαντικότερη αποστολή του ΝΑΤΟ είναι στο Αφγανιστάν

Εκτός αυτού, στη διήμερη συνάντηση οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της προπαρασκευής συνόδου κορυφής του Σικάγο, θα συζητήσουν για το σχέδιο με την επωνυμία «Έξυπνη Άμυνα», στόχος του οποίου είναι να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικότερα οι στρατιωτικές δυνατότητες σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας. Παράλληλα θα συζητηθεί το θέμα της εγκατάστασης μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας. Ένα σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί, αλλά ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία με τη Μόσχα για μία ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας.

Καλά όλα αυτά, υποστηρίζει ο Κερτ Φόλκερ, αλλά τα σπουδαιότερα θέματα δεν περιλαμβάνονται καν στην ατζέντα των συζητήσεων. Ο Αμερικανός Κερτ Φόλκερ διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και ήταν από το 2008 έως το 2009 πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε στο γερμανικό πρόγραμμα της Deutsche Welle:

«Τα θέματα που δεν είναι καν στην ατζέντα είναι τα σημαντικότερα: η Συρία, το Ιράν και το ερώτημα προς ποια κατεύθυνση οδηγείται η αλλαγή στη Μέση Ανατολή και πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τη δημοκρατική διαδικασία. Αυτά είναι κάποια από τα σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δε βρίσκονται δυστυχώς στην ατζέντα του ΝΑΤΟ».


DPA / DW / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
www.dw.de