Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Aντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές


 

Την τελευταία εβδομάδα προετοιμασίας διανύουν τα κομματικά επιτελεία, με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει, τις κόντρες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών να κορυφώνονται, ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 6ης Μαΐου, οπότε οι ψηφοφόροι καλούνται να δώσουν την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Το παζλ μόλις μία εβδομάδα πριν τις εκλογές συμπληρώνεται με τους υποψήφιους των κομμάτων να «οργώνουν» μέχρι την ύστατη ώρα τη χώρα, προς άγραν... ψήφων, ζυμώσεις μεταξύ των πολιτικών σχηματισμών για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες και προεκλογικές ομιλίες, την ώρα που οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις καθημερινές εξελίξεις προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνέχιση του προγράμματος, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες εκλογής αντιμνημονιακών κομμάτων.



Με το εκλογικό τοπίο να παραμένει θολό, βάσει των δημοσκοπήσεων, μία βδομάδα πριν από την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση τηςΜεταπολίτευσης, οι επιτελείς των κομμάτων εξουσίας αναζητούν τη στρατηγική που θα τους επιτρέψει να εξέλθουν του αδιεξόδου στο οποίο τους έχει φέρει η επιλογή της υπερψήφισης του μνημονίου, καθώς το ενδεχόμενο των «εκπλήξεων» είναι ορατό.

Την Κυριακή, παρατηρήθηκε ένα κρεσέντο δηλώσεων, ανακοινώσεων από τους αρχηγούς των κομμάτων που ύψωσαν τους τόνους αντιπαράθεσης από το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Δωδεκάνησα, τη Μυτιλήνη και Αθήνα, μία εικόνα που αναμένεται να συναντά κάποιος καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων.
Οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών

«Με τη βοήθεια του Θεού η Ελλάδα θα τα καταφέρει», έκλεισε την ομιλία του το βράδυ της Κυριακής στο Ηράκλειο Κρήτης ο αρχηγός της ΝΔ.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε ότι αν αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας θα ανακηρύξει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας!

«Πολύ κοντά, μέσα στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την ΑΟΖ, υπάρχει τεράστιος ενεργειακός πλούτος. Τώρα μιλάνε πια γι' αυτό ανοικτά οι ξένοι. Αλλά εδώ δεν τολμάμε ακόμα να την ανακηρύξουμε», τόνισε και δεσμεύτηκε: «Εμείς θα το κάνουμε».

«Δίνουν το φιλί της ζωής στο ΠΑΣΟΚ»

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι τα άλλα κόμματα προσπαθούν να κόψουν την ισχυρή εντολή από τη ΝΔ. «Κόμματα που δεν είναι αριστερά, αλλά επίσημα μας είπαν ότι τα βρήκαν για να κυβερνήσουν με την Αριστερά! Κόμματα που δεν είναι ΠΑΣΟΚ, Αλλά παίζουν το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ, για να πέσει το ΠΑΣΟΚ στα μαλακά! Για να χει το ΠΑΣΟΚ πολιτική ασυλία για όσα έκανε. Τσίπρας και Καμμένος μαζί, του δίνουν φιλί ζωής. Νέα και παλιά κόμματα, είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα, φτάνει να μη πάρει ισχυρή εντολή η δική μας Παράταξη».

«Ντεμοντέ η διεκδίκηση Σαμαρά για αυτοδυναμία»

Με μικρότερη συμμετοχή απ’ ότι θα περίμενε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, μετά τη θερμή υποδοχή στη Λάρισα, ξεκίνησε την ομιλία στο πολιτικό του «προπύργιο», τη Θεσσαλονίκη.
«Δεσμεύομαι για τον Ιούνιο ότι δεν θα γίνουν τυφλές, οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά διαρθρωτικές αλλαγές», όπως είναι ένας «μικρότερος δημόσιος τομέας» τόνισε ο κος Βενιζέλος.

Επίσης επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Θέλει και ο κ. Τσίπρας να γίνει πρωθυπουργός τώρα» και κατηγορώντας τον για ψεύδος όταν λέει ότι μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής ακόμη και χωρίς τη δεδηλωμένη.

Παράλληλα, κατηγόρησε για αλαζονεία τον πρόεδρο της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας «ντεμοντέ» τη διεκδίκηση του Αντ.Σαμαρά για αυτοδυναμία.

«Δίχως πανίσχυρο ΚΚΕ δεν θα υπάρξει η λαϊκή αγωνιζόμενη πλειοψηφία που αποκρούει, αντιστέκεται, διεκδικεί, δεν θα μπορεί να υπάρξει μια λαϊκή πλειοψηφία που θ’αρχίζει να σκέφτεται σοβαρά, να ονειρεύεται αν θέλετε ακόμη, να γίνει αφεντικό στον τόπο της, χωρίς αφεντικά, ελληνικά και ξένα», δήλωσε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Το 2009 προειδοποιήσαμε το λαό ότι έρχεται θύελλα. Επιβεβαιώθηκε απολύτως το ΚΚΕ. Έτσι, και σήμερα, ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί την απολύτως ρεαλιστική πρόβλεψή του: Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει στις εκλογές του Μαΐου, θα είναι απολύτως επικίνδυνη ή και εντελώς άχρηστη για το λαό με βάση τα "μεγάλα λόγια" περί κατάργησης του μνημονίου», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

Απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κόμματος και της ΓΓ Αλέκας Παπαρήγα είπε: «Για να καλύψει τις κωλοτούμπες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση που ονειρεύεται, είχε το θράσος να διαστρεβλώσει ακόμα και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ που ξεκάθαρα ορίζει συμμετοχή του ΚΚΕ μόνο σε κυβέρνηση που παλεύει ενάντια στα μονοπώλια και για αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Με τον λάτρη της ΕΕ, ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ το χωρίζει χάσμα στο σήμερα και όχι μόνο στο μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Κριτική Τσίπρα στο ΚΚΕ

Το όνειρο μιας αριστερής κυβέρνησης μπορεί να γίνει πραγματικότητα και εφιάλτης για τη γερασμένη Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης στο Ζάππειο.

Άσκησε κριτική στο ΚΚΕ και την Αλέκα Παπαρήγα λέγοντας ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη συλλογιστική της, εξαπέλυσε επίθεση στα «πανικόβλητα μέσα της διαπλοκής», ενώ χαρακτήρισε «νοσταλγούς του Χίτλερ» τη Χρυσή Αυγή.


Περιοδεία Καμμένου στα Δωδεκάνησα

Περιοδεία στα Δωδεκάνησα πραγματοποιεί ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Πάνος Καμμένος.
Ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε την Κω από όπου τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του περιέχει λύσεις για τα προβλήματα των Δωδεκανησίων, αλλά και την νησιώτικη Ελλάδα, και είπε ότι τα Δωδεκάνησα καθώς και η ακριτική και νησιωτική Ελλάδα αποτελούν προτεραιότητα για τον ίδιο και το κόμμα του.

«Η θεσμοθέτηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα επαναφέρουν για τα Δωδεκάνησα και η έδρα όλων των εταιρειών -τα αρχεία των εταιρειών που θα φυλάσσονται στο σύμπλεγμα της Μεγίστης- είναι ένα σαφές μήνυμα ότι μέσα από την ανάπτυξη προασπίζουμε τα σύνορα μας, εγκρίνουμε και διασφαλίζουμε την ανάπτυξη των νησιών μας», είπε ο κ. Καμμένος.

Ο πρόεδρος του κόμματος πρόσθεσε ότι κάθε επιχείρηση, κάθε εταιρία απ’ αυτές που προανέφερε, που θα μεταφέρει την έδρα της στα Δωδεκάνησα αλλά και στα νησιά του Αιγαίου και στα μικρονήσια και στον Έβρο και σε όλη την παραμεθόριο Ελλάδα, «θα έχει ειδικό φορολογικό καθεστώς, με την προϋπόθεση ότι θα είναι για δέκα χρόνια εκεί και ότι το 50% του προσωπικού θα προέρχεται από τα νησιά».

Αναφερόμενος σε πιθανές συνεργασίες μετεκλογικά, ο κ. Καμμένος είπε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, από την στιγμή που θα πάρουνε την διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα καταθέσουν το πρόγραμμά τους στη Βουλή και «θα ζητήσουμε από τους Έλληνες βουλευτές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, την ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαι βέβαιος ότι θα την έχουμε».

Οι κόκκινες γραμμές της ΔΗΜΑΡ

Τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες το κόμμα του θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ανέλυσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, κατά την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην πλατεία Κοτζιά.

Ο κ. Κουβέλης, κατά την ομιλία του, είπε ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν πρόκειται να δώσει «αριστερό άλλοθι στη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ» και παράλληλα διαμήνυσε ότι δεν θα πάρει μέρος σε «τυχοδιωκτικά παιγνίδια που θα θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας, ακόμα και αν τα βαφτίζουν ‘κυβέρνηση της Αριστεράς’».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, έθεσε δύο κόκκινες γραμμές για την επομένη των εκλογών: «Η χώρα θα μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ και από την Δευτέρα το πρωί θα αρχίσει η σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο». Αποσαφηνίζοντας περαιτέρω τις θέσεις του κόμματός του, είπε ότι:

«Θέλουμε να σχηματιστεί κυβέρνηση και να μην μπει ο τόπος σε περιπέτειες με αλλεπάλληλες εκλογές. Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα αλλάξει τις ασκούμενες πολιτικές, θα προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη με την κοινωνία όρθια και για αυτό από την πρώτη μέρα θα ξεκινήσει την προσπάθεια για την απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Σε μια τέτοια κυβέρνηση εμείς θα συμμετάσχουμε.

Δεν θέλουμε μια κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί απλώς για να συγκροτηθεί, που θα αφήσει άθικτο τον πυρήνα των ασκουμένων πολιτικών, θα είναι μια Βαβέλ στο εσωτερικό της, θα δημιουργήσει αρχικά την ψευδαίσθηση μιας ευρύχωρης θαλπωρής για να καταρρεύσει λίγο αργότερα με πάταγο και αλληλοκατηγορίες. Σε μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχουμε. Θα προτιμήσουμε τον ρόλο της προγραμματικής αντιπολίτευσης».

«Παπαδήμος και Προβόπουλος να πουν την αλήθεια»

Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος και ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος οφείλουν να διευκρινίσουν αν είναι δυνατόν να βγούμε από το Μνημόνιο σε τρία χρόνια, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σχολιάζοντας τη σχετική δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγόρησε επίσης τον κ.Σαμαρά ότι φοβάται να προσέλθει στο ντιμπέιτ και υποστήριξε εμμέσως ότι θα μπορούσε να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Σχετικά με τη δήλωση του κ. Βενιζέλου ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το Μνημόνιο το 2015, ο κ. Καρατζαφέρης είπε: «Περιμένω δήλωση από τον κ. Παπαδήμο και τον κ. Προβόπουλο ότι σε 3 χρόνια πράγματι θα βγούμε από Μνημόνιο. Διαφορετικά εάν σιωπήσουν είναι συνένοχοι» είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης από την Πάτρα, την οποία επισκέφθηκε μετά τα Ιωάννινα και το Αγρίνιο.

Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε και στο θέμα του ντιμπέιτ, κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά ότι φοβάται να αντιπαρατεθεί δημόσια: Στο Αγρίνιο και την Πάτρα περιόδευσε σήμερα Κυριακή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Διερωτώμαι πώς, αν κάποιος φοβάται να αντιμετωπίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κ. Μέρκελ και την κ. Λαγκάρντ;» είπε.

Επανέλαβε, δε, την πρότασή του για τηλεοπτική αντιπαράθεση «μεταξύ των επικεφαλής των ψηφοδελτίων Επικρατείας, επειδή ο λαός πρέπει να ενημερωθεί για κάποια πράγματα καίρια» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Τέλος, επανέλαβε την πρότασή του για σύμπτυξη μεσογειακού μετώπου του ευρωπαϊκού νότου έναντι του βορρά. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πάτρα ο κ. Καρατζαφέρης συναντήθηκε με μικρομεριδιούχους της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας και άκουσε τα αιτήματά τους.

«Η Κοινωνική Συμφωνία θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή»

Την πεποίθηση ότι η Κοινωνική Συμφωνία θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή στις εκλογές, ώστε με την είσοδό της στη Βουλή, να μπει «ένα ισχυρό ανάχωμα στον κατήφορο που οδηγεί η πολιτική του Μνημονίου, που ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν συμφωνήσει και υπογράψει», εξέφρασε η πρόεδρος του κόμματος, Λούκα Κατσέλη, σε πολιτική συγκέντρωση στον κινηματογράφο ΣΠΟΡΤΙΓΚ, στη Ν. Σμύρνη.

Παράλληλα, με αφορμή το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι μια εβδομάδα πριν τις εκλογές «επιχειρεί να παραπλανήσει τους πολίτες».

«Να τελειώνουμε με το εμπόριο ψεύτικης ελπίδας»

Μιλώντας σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας στα Χανιά, η πρόεδρος του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε τους ψηφοφόρους να πουν όχι στα ψέματα, τον λαϊκισμό και τη δημαγωγική ανευθυνότητα.

«Στις 6 Μαΐου δεν κρίνεται μόνο η κυβέρνηση της χώρας. Κρίνεται το μέλλον των νεότερων Ελλήνων. Κρίνονται οι θυσίες των παλαιότερων. Κρίνεται το όραμα τριών γενιών Ελλήνων που αγωνίστηκαν και κόπιασαν για να δουν την Ελλάδα ισότιμη στην Ευρώπη» δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

Παράλληλα έστρεψε τα βέλη της κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κάνοντας λόγω για τους δυο «αδιόρθωτους».

«Την ίδια στιγμή, η ελληνική πολιτική τάξη ζει στον κόσμο της. Το ΠΑΣΟΚ επί χρόνια υπονόμευσε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού της ελληνικής οικονομίας. Γιγάντωσε το κράτος. Εξέθρεψε πελατειακά φαινόμενα. Απενοχοποίησε τη διαφθορά. Κατασυκοφάντησε λέξεις όπως η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις, ο ανταγωνισμός».

«Όσο κυβερνούσε έκανε μισό βήμα μπρος και δύο πίσω επειδή δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το βαθύ ΠΑΣΟΚ που ήταν απέναντι σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια».

«Η σημερινή Νέα Δημοκρατία θυμίζει καρικατούρα της πάλαι ποτέ μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης. Διοικείται από μια μικρή κλειστή παρέα, που προτάσσει τις δικές της εμμονές από το καλό της χώρας. Έχει μηδενική αξιοπιστία στο εξωτερικό. Ακόμα και σήμερα, τάζει λαγούς με πετραχήλια, σαν να μην έχει αντιληφθεί που βρίσκεται. Επί δύο χρόνια καλλιεργούσε ένα κλίμα τυφλής και ανεύθυνης αντιμνημονιακής υστερίας, για μικροπολιτικούς λόγους. Έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες».

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

http://www.zougla.gr