Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Κόμμα των Πειρατών - Ούριος (εκλογικός) άνεμος...

Το κόμμα των Πειρατών έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη, θέλει να συγκυβερνήσει. Προς το παρόν θα αρκεστεί στα έδρανα της αντιπολίτευσης σε τοπικό επίπεδο. Κρίσιμες οι δύο επόμενες αναμετρήσεις.
Ολοκληρώθηκε σήμερα το συνέδριο του κόμματος των Πειρατών με την εκλογή κι άλλων στελεχών του προεδρείου. Χθες άλλαξε η σκυτάλη και νέος «καπετάνιος» εξελέγη, ο Μπερντ Σλέμερ, που κάλεσε το κόμμα να συσπειρωθεί εναντίον των ακροδεξιών.
«Το Ολοκαύτωμα τμήμα της ιστορίας μας»
Θέλει να συγκυβερνήσουν οι Πειρατές
Εδώ και μέρες το κόμμα των Πειρατών βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής εξ αιτίας του ότι δεν έχει αποστασιοποιηθεί από δηλώσεις που έγιναν για το Ολοκαύτωμα. Χθες, οι 1500 σύνεδροι με μεγάλη πλειοψηφία ενέκριναν διακήρυξη ενάντια στην άποψη ότι το Ολοκαύτωμα δεν έγινε. «Το Ολοκαύτωμα είναι αδιαμφισβήτητο τμήμα της ιστορίας μας, το να το αρνούμαστε ή να το σχετικοποιούμε κάτω από το μανδύα της ελευθερίας έκφρασης έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές του κόμματός μας, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Έτσι το κόμμα μπορεί να ανοίξει τα πανιά του για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι πρώτες δύο θα γίνουν σε τοπικό επίπεδο. Η πρώτη είναι στις 6 Μαΐου στο Σλέσβιχ Χόλσταιν, και η επόμενη είναι μια εβδομάδα αργότερα, στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Βέβαια η πιο κρίσιμη αναμέτρηση θα γίνει σε ένα χρόνο, στις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το κόμμα επιδιώκει ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης ως κυβερνητικός εταίρος. Επ΄ αυτού ο επικεφαλής της λίστας των Πειρατών στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, Γιόαχιμ Πάουλ.
«Είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουμε ως κόμμα τη στιγμή που αναλάβουμε ευθύνη στα έδρανα της αντιπολίτευσης σε πολλά τοπικά κοινοβούλια και ίσως και στα κυβερνητικά έδρανα», είπε. «Εμείς οι Πειρατές δεν αποκλείσαμε ποτέ ότι θέλουμε να αναλάβουμε κυβερνητική ευθύνη, το αντίθετο μάλιστα, βρίσκεται και στο πρόγραμμά μας, αλλά όχι αυτή τη χρονική στιγμή. Είμαστε σεμνοί και λέμε ότι πρέπει να θητεύσουμε ακόμη στο πολιτικό παλκοσένικο κι αυτό γίνεται συνήθως στα έδρανα της αντιπολίτευσης».
Προβληματίζονται οι αριστεροί

 Μεγάλη η πρόκληση λοιπόν με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε τοπικό επίπεδο και μάλιστα άμεσα. Μεγάλη πρόκληση όμως και για τα άλλα κόμματα και κυρίως για το κόμμα «Η Αριστερά». Αν γίνονταν γενικές εκλογές σήμερα θα έπαιρνε ποσοστό 6%, μια ποσοστιαία μονάδα λιγότερη, που πήγε στο κόμμα των Πειρατών, το οποίο δεν αποκλείεται να αγγίξει και το 10%. Η αναπάντεχη άνοδός τους έχει προβληματίσει πολύ τους συντρόφους, που φοβούνται ότι θα χάσουν την επαφή με την πραγματικότητα, δεν θα βρίσκονται στο πνεύμα της εποχής και θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι του κομματικού συστήματος, έτσι όπως διαμορφώνεται με την παρουσία των Πειρατών. Στα μάτια πολλών ψηφοφόρων οι Πειρατές θεωρούνται επαναστάτες, σύγχρονοι, ασυμβίβαστοι, χιπ, επιθετικοί προσδιορισμοί που δύσκολα ταιριάζουν στους Αριστερούς. Οι σφυγμομετρήσεις για τις πρώτες τοπικές εκλογές στο Σλέσβιχ Χόλσταιν μοιάζουν με χαστούκι. Η Αριστερά συγκεντρώνει μόλις το 2,5%, και στις επόμενες εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας το 3%. Και στις δύο αναμετρήσεις το κόμμα κινδυνεύει να μείνει εκτός βουλής.

Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου

Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβ

http://www.dw.de