Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Ωρα Γαλλίας σε όλη την Ευρώπη

Ολες οι δημοσκοπήσεις για την αναμέτρηση της Κυριακής δείχνουν νικητή τον Φρανσουά Ολάντ

Λιγότερες από 48 ώρες πριν ανοίξουν στη Γαλλία οι κάλπες, ολόκληρη η Ευρώπη, από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία έως το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, παρακολουθεί με αγωνία γνωρίζοντας πως οι εκλογές αυτές δεν θα κρίνουν μόνο το όνομα του επόμενου προέδρου της χώρας αλλά και το μέλλον της ηπείρου, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού της οικονομικής κρίσης. Ολες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον Φρανσουά Ολάντ, τον Σοσιαλιστή υποψήφιο που δηλώνει αποφασισμένος να δώσει «ένα νέο προσανατολισμό στην Ευρώπη», προσθέτοντας μια αναπτυξιακή διάσταση στο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, να κερδίζει την Κυριακή τον Νικολά Σαρκοζί. Ο απερχόμενος Πρόεδρος δέχθηκε χθες ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα: ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, που απέσπασε στον πρώτο εκλογικό γύρο 9,1% των ψήφων, δήλωσε πως την Κυριακή θα ψηφίσει Φρανσουά Ολάντ.



Η πλειοψηφία των Γάλλων ανακήρυξε τον Σοσιαλιστή υποψήφιο «πιο πειστικό» και «συνολικά καλύτερο» από τον αντίπαλό του κατά το εκρηκτικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ, το οποίο παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι εντός και εκτός Γαλλίας το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της OpinionWay-Fiducial που διενεργήθηκε πριν και μετά το ντιμπέιτ, το προβάδισμα του Ολάντ έναντι του Σαρκοζί μειώθηκε την τελευταία εβδομάδα από τις οκτώ στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Κατά μέσο όρο, πάντως, οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Σοσιαλιστή υποψήφιο νικητή με διαφορά 6%-8%. «Η προεκλογική εκστρατεία ουσιαστικά έχει τελειώσει», έλεγε χθες ο Γκελ Σλιμάν, από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων BVA. «Υπό την αίρεση μιας απολύτως απρόβλεπτης καταστροφής τις επόμενες 24 ώρες, ο Φρανσουά Ολάντ θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας». Οι ακροδεξιές κορόνες του Νικολά Σαρκοζί και (λιγότερο) οι καταστροφολογικές προειδοποιήσεις του πως «με την Αριστερά στο τιμόνι η Γαλλία θα γίνει Ελλάδα ή Ισπανία», μοιάζει να του εξασφάλισαν κάποιες επιπλέον ψήφους, αλλά όχι αρκετές για να κλείσει τον δρόμο στον υποψήφιο που επαγγέλλεται να γίνει «ο πρόεδρος της ενότητας, της συσπείρωσης και της συμφιλίωσης». Και η Ευρώπη μοιάζει να προετοιμάζεται ήδη για τη μετά-τον-Σαρκοζί εποχή.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού κάλεσε χθες τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Παράλληλα όμως κατήγγειλε, όπως επανειλημμένως έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες, «την ακροδεξιά κούρσα» του Σαρκοζί. «Η γραμμή αυτή έρχεται σε σύγκρουση με τις αξίες που υπερασπιζόμαστε, τις αξίες του γκολισμού», δήλωσε. Ο απερχόμενος Πρόεδρος απηύθυνε εκ νέου χθες έκκληση στους 6,5 εκατ. ψηφοφόρους που στήριξαν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στον πρώτο εκλογικό γύρο να τον ψηφίσουν την Κυριακή. «Είναι η πιο αμφίρροπη εκλογική μάχη που έχουμε ζήσει ποτέ. Οι δημοσκοπήσεις λένε ψέματα. Αν θέλετε τις πολιτικές του Φρανσουά Ολάντ - τη συστηματική νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών, το δικαίωμα ψήφου για τους μετανάστες - τότε κάντε το, απέχετε», τους διαμήνυσε. Επέλεξε μάλιστα για την τελευταία του μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση την Τουλόν, την πόλη που είχε χαρίσει κατά τον πρώτο γύρο στην Λεπέν το καλύτερο ποσοστό της. Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε σε χιλιάδες ενθουσιώδεις οπαδούς του στην Τουλούζη, εκεί όπου έκλεινε όλες τις προεκλογικές του εκστρατείες από το 1965 και μετά και ο Φρανσουά Μιτεράν, ο πρώτος και ο μοναδικός (μέχρι νεωτέρας...) Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας.