Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Δημήτρης Παπαδημούλης: “Οι επόμενες εκλογές θα δώσουν κυβέρνηση, ή δεξιά μνημονιακή ή προοδευτική αντιμνημονιακή”

1) Tι μέλλει γενέσθαι στις επόμενες εκλογές, μπορείτε να διαχειριστείτε την πίεση των δημοσκοπήσεων που σας δίνουν 1ο κόμμα; Ποιο το σχέδιο σας για τη διακυβέρνηση του τόπου; 
           Όσο μεγαλώνουν τα ποσοστά μας τόσο μεγαλώνει και η ευθύνη μας. Να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα φανεί και στις κινήσεις που θα κάνουμε μέχρι τις εκλογές. Και στην μεγαλύτερη επάρκεια και πληρότητα του προγράμματος μας και στην συνετή προσπάθεια μας να αναζητήσουμε ακόμα και πριν τις εκλογές  κατάλληλες συμμαχίες.
           Το γεγονός ότι αναπτύσσεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και κυρίως από τα μιντιακά κέντρα που τους υποστηρίζουν, το δόγμα «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» δημιουργεί τη βάσιμη υποψία ότι το φθαρμένο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο με την ευθύνη  γιατί η χώρα βρέθηκε στα μνημόνια, νιώθει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια απειλή.
            Χωρίς να «καβαλήσουμε το καλάμι», αυτό που για αυτούς είναι απειλή για κάποιους άλλους είναι ελπίδα.

2) Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται επιθέσεις, κατηγορήθηκε για αλαζονεία και μικροκομματικά κίνητρα στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Κάποιοι καταλογίζουν στον  κ. Τσίπρα ευθύνες για το μη σχηματισμό κυβέρνησης. Τι απαντάτε;
            Απαντώ ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τα οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα που τους στηρίζουν, προσπαθούν με επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν το άσπρο μαύρο.
            Δεν παριστάνουμε τους θαυματοποιούς. Δεν είμαστε δημαγωγοί και λαϊκιστές, όπως κάποιοι άλλοι, για να  λέμε: «λεφτά υπάρχουν». Μια νέα πλειοψηφία με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς θα μπορούσε να βάλει ένα φρένο σε αυτή καταστροφική πολιτική του μνημονίου.
            Όσο μεγαλώνουν τα ποσοστά μας τόσο μεγαλώνει και η ευθύνη μας. Αυτό θα φανεί και στις κινήσεις που θα κάνουμε μέχρι τις εκλογές. Και στην μεγαλύτερη επάρκεια και πληρότητα του επικαιροποιημένου προγράμματος μας και στην συνετή προσπάθεια μας να αναζητήσουμε, ακόμα και πριν τις εκλογές νέες συμμαχίες με βάση πρόγραμμα.
           Το γεγονός ότι αναπτύσσεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και κυρίως από τα μιντιακά κέντρα που τους υποστηρίζουν, το δόγμα «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ», δείχνει καθαρά, ότι το φθαρμένο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, με την ευθύνη του οποίου η χώρα και ό λαός βρέθηκαν στα μνημόνια, νιώθει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια απειλή.
 3)    Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές; Η αυτοδυναμία; Οι 151 έδρες της Αριστεράς; 
            Δεν είναι η ώρα για πανηγυρισμούς, αλαζονεία και αυταρέσκεια. Η χώρα και ο λαός είναι σε μια δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν πολίτες που ελπίζουν σε εμάς και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι με συνέπεια και σοβαρότητα, χωρίς «καβαλημένα καλάμια» και αποφεύγοντας τις «πεπονόφλουδες», να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την προοπτική κι αυτή την ελπίδα.
            Επιδιώκουμε μια καθαρή πολιτική λύση. Συμμαχική: Πλειοψηφία άνω των 151 και όχι αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, που να μπορεί να στηρίξει αριστερό, αντιμνημονιακό, προοδευτικό πρόγραμμα. Να μην πατάμε στο σάπιο σανίδι ενός σάπιου πολιτικού  και κομματικού συστήματος που εκφράζουν οι συνέταιροι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Έχουμε την υποχρέωση να μείνουμε σταθεροί στις απόψεις μας, για την δημιουργία μιας προοδευτικής, αριστερής κυβέρνησης που θα προασπίζεται τα συμφέροντα των ελλήνων πολιτών και όχι των δανειστών.
4)     Στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία. Είστε πιο αισιόδοξος για τις επόμενες εκλογές; Σε ποιες δυνάμεις θα απευθυνθείτε;
            Έχουμε ως κύριο αντίπαλο το μνημόνιο και τους μνημονιακούς συνεταίρους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ Στις εκλογές αυτές θα απευθυνθούμε και πάλι στη ΔΗΜΑΡ, στους Οικολόγους Πράσινους, στο ΚΚΕ,  στην ΑΝΤΑΡΣΙΑ, στην Κοινωνική συμφωνία της κ. Κατσέλη σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις που φεύγουν από το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ. Θα τους προτείνουμε σύμπραξη. Αν αρνηθούν θα απευθυνθούμε στο λαό ώστε να μας δώσει τέτοια δύναμη ώστε μετά τις εκλογές με τις παραπάνω δυνάμεις να δημιουργήσουμε τέτοια πλειοψηφία ικανή να κυβερνήσει. Η πρόκληση της συσπείρωσης και της ενότητας της αριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι όμως πιεστικό ιστορικό ζητούμενο και επείγουσα πολιτική και κοινωνική ανάγκη.
5)     Κάποιοι εντός κι εκτός Ελλάδος λένε ότι οι επόμενες εκλογές θα έχουν  χαρακτήρα δημοψηφίσματος: «ευρώ ή δραχμή». Για το ΣΥΡΙΖΑ ποιο είναι το δίλημμα της κάλπης;
           Η θέση μας για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι σαφέστατη. Θέλουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Η επιστροφή στη δραχμή, δεν είναι επιδίωξη μας είναι μια θέση που μας βρίσκει αντίθετους.
            Το μνημόνιο δηλαδή το κοινό πρόγραμμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιβάλλει θυσίες άδικες σε βάρος των ασθενέστερων, αναποτελεσματικές και καταστροφικές όχι μόνο για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά και για την πραγματική οικονομία της χώρας. Διεκδικούμε ριζικές αλλαγές και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και όχι την απόδραση από τη μάχη.
           Το κεντρικό δίλλημα είναι ή μνημόνιο με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή μια νέα αριστερή πλειοψηφία που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με την επιλογή ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει κανείς ισχυρή αντιμνημονιακή ψήφο και εντολή ενότητας της αριστεράς.
6) Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν για ανεύθυνη «πολυφωνία» στις μετεκλογικές δηλώσεις στελεχών  του ΣΥΡΙΖΑ;
            Η προγραμματική μας θέση διατυπώνεται πριν απ’ όλους από τον Αλέξη τον Τσίπρα.
            Είναι ανάγκη φαινόμενα σύγχυσης ή πολυγλωσσίας  που αναπτύσσονται από ορισμένες διατυπώσεις στελεχών μας και παρερμηνείες ορισμένων πάνω σ’ αυτές τις απόψεις, να τα αποφύγουμε και να τα περιορίσουμε. Δεν παίζουμε σε φιλικό αγώνα, ούτε κάνουμε περίπατο στην εξοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει στο στόχαστρο, όσων θέλουν τα πράγματα να μείνουν ως έχουν στο φθαρμένο πολιτικό σύστημα και στις αποτυχημένες πολιτικές του μνημονίου.


7) Αντέχει η χώρα τρίτη εκλογική αναμέτρηση, σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση ούτε στις 17 Ιουνίου;
Οι επόμενες εκλογές θα δώσουν κυβέρνηση. Ή δεξιά μνημονιακή, ή προοδευτική αντιμνημονιακή. Εμείς έχουμε πει καθαρά και χωρίς μισόλογα τι επιδιώκουμε. Ελπίζω ότι το ίδιο θα το κάνουν όλα τα κόμματα.
Τα πράγματα είναι κρίσιμα και σοβαρά και δεν χωρούν, για κανένα και από κανένα διγλωσσίες και αμφισημίες.
 Ή παπάς – παπάς ή ζευγάς – ζευγάς.