Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής το ευρωομόλογο

Επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής το ευρωομόλογο«Φωτιά» βάζει στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη η πρόταση του Γάλλου προέδρου για το ευρωομόλογο. Το Βερολίνο απαντά αρνητικά, η Κομισιόν λέει ναι υπό προϋποθέσεις αλλά ο Φρανσουά Ολάντ επιμένει συμμαχώντας με Βρετανούς Ιταλούς και Ισπανούς.
Επιμένει στο «όχι» η Γερμανία για την έκδοση ευρωομολόγων στην παρούσα φάση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Η κυβέρνηση Μέρκελ, σε μία σαφή προσπάθεια να ανακόψει τη δυναμική που προσλαμβάνει εκ νέου το θέμα, με πρωτοβουλία του Φρανσουά Ολάντ, επισημαίνει ότι η προοπτική κοινού χρέους με χαμηλό επιτόκιο για όλους, θα ανοίξει το δρόμο για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.



Ωστόσο ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας έχει ήδη προχωρήσει σε συμμαχίες με την Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης, για να πιέσει τον σκληρό πυρήνα του ευρώ, Γερμανία - Ολλανδία και Φινλανδία να αποδεχθούν τη στροφή στην ανάπτυξη.

Με τη Γαλλία να πιέζει για να μπει η υπογραφή της στην ατζέντα της Συνόδου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έστειλε επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία τους καλεί να προσέλθουν για μία συζήτηση εφ' όλης της ύλης χωρίς ταμπού. Ενώ, η Κομισιόν, η οποία είναι υπέρ των ευρωομολόγων, αναγνωρίζει ως προϋπόθεσης της έκδοσής τους τη στενότερη δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη.

Με φόντο την κλιμάκωση της κρίσης στο Τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας, η συζήτηση θα ανοίξει και για τον απευθείας δανεισμό των Τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ένα ακόμα θέμα ταμπού που το Βερολίνο πίστευε ότι είχε κλείσει, καθώς είχε πείσει τους ευρωπαίους εταίρους του πως εναπόκειται σε κάθε χώρα μέλος χωριστά να εξασφαλίσει την σταθερότητα του τραπεζικού της συστήματος.