Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ισόβια στον Μουμπάρακ

Μετά από ακροαματική διαδικασία 10 μηνών ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου και ο π. υπουργός Εσωτερικών καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Απαλλάχθηκαν 6 π. αστυνομικοί διευθυντές. Σκηνές χαράς αλλά και μικροσυμπλοκές.
Είναι ο πρώτος άραβας ηγέτης που καταδικάζεται για τις πράξεις του από τη δικαιοσύνη. Το δικαστήριο επέβαλε στον Μουμπάρακ ισόβια κάθειρξη. Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση είναι πολιτικά υπεύθυνος για τη δολοφονία περισσότερων από 800 διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ, αρχές του περασμένου Ιανουαρίου

Εκδηλώσεις χαράς ξέσπασαν έξω από το δικαστήριο του Καίρου μετά την ανακοίνωση της ποινής ισοβίων σε βάρος. Μέσα ωστόσο, σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές, επειδή πολλοί από τους συγγενείς των θυμάτων περίμεναν να του επιβληθεί η εσχάτη των ποινών. Η εισαγγελία είχε ζητήσει θανατική ποινή. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο π. υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Αντί καταδικάστηκαν σε ισόβια για τη δολοφονία εκατοντάδων συμπολιτών τους πέρυσι στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης. Η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη και οι συνήγοροί του Μουμπάρακ δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση. Το ίδιο δικαστήριο απάλλαξε τους δυο γιους του, Αλαα και Τζαμάλ από την κατηγορία της διαφθοράς, οι οποίοι όμως θα παραμείνουν προφυλακισμένοι, διότι εκκρεμεί κι άλλη κατηγορία σε βάρος τους. Απαλλακιτκή ποινή για 6 π. αστυνομικούς διευθυντές. Ο Μουμπάρακ αντέδρασε ήρεμα στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης, στη συνέχεια όμως και κατά την μεταφορά του με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της φυλακής Τόρα, έξω από το Κάιρο, υπέστη ελαφρό εγκεφαλικό σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
«Την εσχάτη των ποινών»
Ο δικαστής Αχμέντ Ρεφάτ άρχισε την ανάγνωση της καταδικαστικής απόφασης αποκαλώντας την περίοδο των 20 χρόνων διακυβέρνησης Μπουμπαρκ «μαύρη εποχή» και την εξέγερση της 25ης Ιανουαρίου «αυγή», ενώ υπογράμμισε ότι η δίκη ήταν δίκαιη. Αντίθετα ορισμένοι νομικοί κύκλοι επεσήμαναν ελλείψεις στη συλλογή επιβαρυντικών στοιχείων. Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί μήνυμα σε όλους τους μελλοντικούς προέδρους της Αιγύπτου ότι «τώρα ξέρουν πως κάποτε μπορεί να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης». Θεωρείται βέβαιο πως η καταδικαστική απόφαση θα επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία για τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές που θα γίνου 16 και 17 Ιουνίου, Ήδη ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μούρσι ανακοίνωσε ότι επιμένει στην επιβολή της εσχάτης των ποινών και ότι καλεί όλους τους Αιγύπτιους να συνεχίσουν την ειρηνική τους επανάσταση μέχρι να το καταφέρουν.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa/reuters
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

http://www.dw.de