Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ληστεία τραπέζης


 Ξεκίνησε η λαφυραγώγηση της δημόσιας περιουσίας και η επιχείρηση “καλό πρόσωπο” της κυβέρνησης προς τους δανειστές.
Αιφνιδίως χθες το απόγευμα, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι το “καλό κομμάτι” της Αγροτικής Τράπεζας μεταβιβάστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, “στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης, που προβλέπει ο νόμος 4021/2011”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Το συγκεκριμένο κομμάτι της Αγροτικής, η λεγόμενη “καλή τράπεζα”, περιλαμβάνει κυρίως τα χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων και τίτλων καθώς και το σύνολο των καταθέσεων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Πειραιώς “εξασφαλίζει όλες τις θέσεις εργασίας της τράπεζας”, ωστόσο πουθενά δεν αναφέρεται το... τίμημα που κατέβαλε (;) η ιδιωτική τράπεζα για να ενθυλακώσει το σύνολο της “καλών στοιχείων” της Αγροτικής.
Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος, ενώ, ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής, η άδεια της Αγροτικής Τράπεζας ανακλήθηκε. Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα, ενώ -πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση- οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, με τη λύση που δρομολογήθηκε “διασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της Αγροτικής Τράπεζας και η ομαλή συνέχιση των εργασιών της”.
Έτσι, από την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιουλίου, όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία “ATEbank”. Όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, από κοινού οι δύο τράπεζες έχουν σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεων 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεων 47 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ
Παράλληλα, για το “deal” πανηγυρίζει, με δήλωσή του, και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αναφέρει ότι “καλύπτει τη διαφορά της αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, καθώς και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού”. Επίσης, σημειώνει ότι “η λύση που προκρίθηκε ενισχύει το τραπεζικό σύστημα, είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή πρακτική εξυγίανσης τραπεζών και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα στην εθνική νομοθεσία, πάντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, τη διασφάλιση των καταθετών και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος στην κρίσιμη περίοδο που διανύει σήμερα η χώρα”.

Τι έλεγε πριν ενάμιση μήνα ο Αντ. Σαμαράς
Ενάμιση μήνα πριν ξεκινήσει το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία με το “καλό κομμάτι” της Αγροτικής, και τρεις ημέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ο Αντ. Σαμαράς ισχυριζόταν σε ομιλία του στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης, απευθυνόμενους προς νέους: “Θέλω να σας πω, μια και μιλήσαμε για τους αγρότες. Για εμάς η Αγροτική Τράπεζα είναι ένας δημόσιος τραπεζικός πυλώνας, που δεν πρέπει να κλείσει, γιατί μέσα της έχει εγγυήσεις αγροτικής γης, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, και δεν πρέπει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση. Σπόρους σήμερα δεν μπορούν να αγοράσουν σε πολλά χωριά οι αγρότες, σπόρους, πόσο μάλλον τρόφιμα, ζητήματα ζωοτροφών, ενέργειας, που υπάρχουν σήμερα για τον αγρότη. Υπάρχουν περίπου 7 δισ., που υπολογίζουμε ότι θα παραμείνουν, θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την Αγροτική”. Έπεα πτερόεντα, προεκλογικά.
Αυγή