Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΝΕΟ «ΜΑΧΑΙΡΙ» ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ


Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο τετ α τετ του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας αύριο το πρωί, στο υπουργείο Οικονομικών κορυφώνονται οι διεργασίες. Με βάση τα σημερινά δεδομένα οι επικεφαλής αναμένεται να μείνουν στην Αθήνα τουλάχιστον έως την ερχόμενη Τρίτη, για να επανέλθουν στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, ώστε να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και να ξεκινήσουν τη σύνταξη της νέας έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις εργασίες στην Αθήνα τουλάχιστον έως τις 8 Αυγούστου.Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, συνοδεύοντας το πακέτο των 11,5 δισ. με ένα ισχυρό σχέδιο-εξπρές με γενναίες διαρθρωτικές κινήσεις για «λιγότερο κράτος» και αποκρατικοποιήσεις. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό να προταθούν άμεσα φορορυθμίσεις για την τόνωση των φορολογικών εσόδων.
Την ίδια ώρα έρχεται νέο «μαχαίρι» σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, να γίνουν προσπάθειες ώστε τελικά το υπουργείο να συνδράμει στο «λογαριασμό» των 11,5 δισ. με πρόσθετες περικοπές 1 δισ. ευρώ.

Δηλαδή τα μέτρα να είναι 5 δισ. ευρώ και όχι 4 δισ., όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμόςγια την εξεύρεση περίπου 2,5 δισ. που υπολείπονται από το «πακέτο» λίγες ώρες πριν από τις κρίσιμες διαβουλεύσεις με την τρόικα. Η «μάχη» εξελίσσεται σε δύο «μέτωπα»: Την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, με ανοικτό πάντα το ενδεχόμενο η τρόικα να απαιτήσει πρόσθετα μέτρα, αλλά και την αποδοχή από την πλευρά της τρόικας των προτάσεων της κυβέρνησης για το «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο παραδίδει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Χθες στο υπουργείο Οικονομικών τεχνικά κλιμάκια της τρόικας είχαν σειρά συσκέψεων με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, με επίκεντρο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις εστιάστηκαν στα μεγέθη του φετινού προϋπολογισμού, καθώς ήδη καταγράφονται «επικίνδυνες» αποκλίσεις με τη «μαύρη τρύπα» να φθάνει ήδη το 1,5 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και ειδικά στο «μέτωπο» των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, που φθάνουν τα 6,4 δισ.


Απόδοση μέτρων
Η τρόικα ζήτησε περισσότερα στοιχεία για την απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί και πιο συγκεκριμένα για τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης και τις περικοπές στις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ, ενώ εντοπίζει σοβαρές καθυστερήσεις στο πεδίο ελέγχου και παρακολούθησης των δημοσίων δαπανών, καθώς μέτρα θεσμικού χαρακτήρα φαίνεται πως στην πράξη μένουν πίσω.

 imerisia.gr