Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Πιέσεις μέσω απόφασης της ΓΣ του ΟΗΕ

Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες, που στηρίζουν ανοιχτά τους ένοπλους της αντιπολίτευσης, επιδιώκουν τη μονομερή καταδίκη του Ασαντ, προκαλώντας την αντίδραση Ρωσίας και Κίνας
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέο ψήφισμα που απαιτεί την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία, την επιβολή κυρώσεων από τα κράτη - μέλη των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, κατηγορώντας παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας για «αποτυχία» να προχωρήσει στην επιβολή «λύσης» στη συριακή κρίση, υιοθετήθηκε χτες το απόγευμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με 133 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 31 αποχές. Η απόφαση, μη δεσμευτικού, «συμβολικού χαρακτήρα», έχει στόχο τη μεγαλύτερη κλιμάκωση των πιέσεων προς τη Ρωσία και την Κίνα, που για τους δικούς τους λόγους αντιτίθενται σε μία ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση.



Το ψήφισμα συνέταξε η Σαουδική Αραβία και προώθησε ο Αραβικός Σύνδεσμος, με πλειοψηφία, το οποίο αποδίδει μονομερώς τις ευθύνες στην κυβέρνηση Ασαντ, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους «αντικαθεστωτικούς», που ενισχύονται ποικιλότροπα από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο Γάλλος πρέσβης Ζερόντ Αρόντ, του οποίου η χώρα προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε ότι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Συρία. Το Παρίσι έχει δηλώσει ότι θα συγκαλέσει υψηλού επιπέδου συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών αργότερα τον Αύγουστο και στόχο την κάμψη των σινο-ρωσικών αντιδράσεων.

Η Βρετανία επίσης έδωσε υπόσχεση για μεγαλύτερη παροχή «μη στρατιωτικής» βοήθειας στους αντικαθεστωτικούς, ακολουθώντας τη γραμμή των ΗΠΑ, με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, να υποστηρίζει ότι δεν εγκαταλείπεται η διπλωματία με τη Ρωσία και την Κίνα, «αλλά θα πρέπει να κάνουμε και άλλα πράγματα».
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Η Ρωσία δήλωσε εξαρχής ότι δεν πρόκειται να στηρίξει το νέο σχέδιο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται «για ένα κείμενο μονόπλευρο που δεν κρατά ισορροπίες». Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης Βιτάλι Τσουρκίν, «οι χώρες που πιέζουν πιο ενεργά για την υιοθέτηση του συγκεκριμένου σχεδίου εξοπλίζουν την αντιπολίτευση».

Την κάθετη αντίθεσή τους στη στήριξη των «αντικαθεστωτικών» έχουν δηλώσει Ρωσία και Κίνα, υποστηρίζοντας ότι η πίεση για τον τερματισμό της βίας θα όφειλε να ασκείται και στις δύο πλευρές. Πληροφορίες που διαψεύστηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση ανέφεραν ότι η Μόσχα στέλνει ακόμα τρία μεγάλα αποβατικά πλοία με πεζοναύτες στη ρωσική ναυτική βάση στην Ταρτούς, στη Συρία.

Η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε στη σκιά της παραίτησης του Κόφι Ανάν από τη θέση του μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία. Ρωσία και Κίνα εξέφρασαν τη λύπη τους για την παραίτηση Ανάν, λέγοντας ότι «θα εξακολουθήσουν τις προσπάθειες για επίλυση της συριακής κρίσης». Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, αναφερόμενος στον Κ. Ανάν είπε ότι «είναι ένας έντιμος διεθνής απεσταλμένος, αλλά υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να τον βγάλουν από το παιχνίδι ώστε να είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν βία. Αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο». Τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, εμμέσως, όσο και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν Ρωσία και Κίνα ότι ευθύνονται για την παραίτηση Ανάν λόγω της παρεμπόδισης ψήφισης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο Καναδάς ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο όπλων στη Συρία.

Το Ιράν από την πλευρά του επέρριψε τις ευθύνες για την αποτυχία του σχεδίου Ανάν στην «ανάμειξη ορισμένων χωρών», οι οποίες «δε χαίρονταν με τις προσπάθειες του Ανάν να σταματήσει την αποστολή όπλων στη Συρία και να δώσει ένα τέλος στις τρομοκρατικές ενέργειες», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, προσθέτοντας ότι «κάθε φορά που το σχέδιο είχε επιτυχία σε μια περιοχή, παρατηρούσαμε αύξηση των τρομοκρατικών ενεργειών σε ολόκληρη τη Συρία».

Παράλληλα με τις μεθοδεύσεις στο διπλωματικό πεδίο, η αιματοχυσία στη Συρία συνεχίζεται, με τις συγκρούσεις των ενόπλων της «αντιπολίτευσης» με το συριακό στρατό να εντείνονται. Χτες, χτυπήθηκε με όλμους και παλαιστινιακός προσφυγικός καταυλισμός, στη Δαμασκό, με 21 νεκρούς, που η κυβέρνηση απέδωσε στους ενόπλους ενώ αυτοί μιλάνε για χτύπημα του συριακού στρατού, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Την έντονη αντίδρασή του στην επίθεση στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ εξέφρασε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, που την χαρακτήρισε «ειδεχθή» και «αποτρόπαιο έγκλημα», χωρίς να μπορεί να μιλήσει για τους δράστες.