Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα στο Παρίσι ενάντια στο δημοσιονομικό σύμφωνο και τις πολιτικές λιτότητας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και του επικεφαλής της Ζαν Λυκ Μελανσόν, που βρίσκεται και αυτός στους δρόμους.
Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι «οικονομικά ανόητο και κοινωνικά αφόρητο» δηλώνουν οι διοργανωτές. Τάσσονται υπέρ μιας «αλληλέγγυας Ευρώπης» και λένε κατηγορηματικό «όχι» στη λιτότητα.
Οι θέσεις τους έχουν ενισχυθεί και από την απόρριψη του Σύμφωνου, πριν από δέκα ημέρες, από το Εθνικό Συμβούλιο των Οικολόγων-Πράσινων. Το δημοσιονομικό σύμφωνο αναμένεται να έλθει προς επικύρωση στο γαλλικό κοινοβούλιο την Τρίτη.

Ισπανία

Χθες, Σάββατο, ξέσπασαν νέα επεισόδια στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της λιτότητας στη Μαδρίτη, με ματ και οργισμένους διαδηλωτές να συγκρούονται ξανά.

Νωρίτερα χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν γύρω από το κτίριο της Βουλής καταγγέλλοντας τις περικοπές που προτείνει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και ζητώντας την παραίτησή της.

«Παραιτηθείτε» και «Δημοκρατία» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι οι οποίοι φώναζαν συνθήματα όπως «Αυτοί δεν μας εκπροσωπούν».









Πορτογαλία




Εξάλλου, τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η πορτογαλική κυβέρνηση έβγαλαν και πάλι χθες στους δρόμους χιλιάδες Πορτογάλους.




συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Λισαβόνας, διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμενες περικοπές και ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιου.




Η διαδήλωση οργανώθηκε από τη συνδικαλιστική οργάνωση CGTP και ήταν η τρίτη που γίνεται στην πορτογαλική πρωτεύουσα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.




πηγή: naftemporiki.gr