Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

«Τέλος έως ότου...» στη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας

Του Παναγιώτη Τζάμαρου/FosPhotos

Την αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας ανακοίνωσε με σχετική εγκύκλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου «εν όψει προσεχούς δημοσιεύσεως της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας», με την οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του «νόμου Ραγκούση». Η απόφαση είναι αποτέλεσμα σχετικής πρωθυπουργικής εντολής, η οποία είχε ενοχλήσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που έκαναν λόγο για «μονομερή απόφαση».
Υπενθυμίζεται πως ο Αντώνης Σαμαράς είχε δώσει εντολή για άμεση εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, καλώντας το υπουργείο Εσωτερικών να προωθήσει νέα νομοθετική ρύθμιση για την ιθαγένεια συμβατή με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να παγώσει το «νόμο Ραγκούση» είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ακόμα και εντός της κυβέρνησης συνεργασίας, με τους κυβερνητικούς εταίρους να δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι.

Στην εν λόγω εγκύκλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρει:

«Εν όψει προσεχούς δημοσιεύσεως της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά στον έλεγχο της συνταγματικότητας των άρθρων 1Α και 24 του ν. 3838/2010, παρακαλείσθε όπως αναστείλετε τη διαδικασία απονομής Ιθαγένειας ( υποβολή νέων αιτημάτων, εξέταση φακέλου, δημοσίευση απόφασης, ορκωμοσία, εγγραφή στα δημοτολόγια) όλων των σχετικών αιτήσεων που βασίζονται στα προαναφερθέντα άρθρα. Παρακαλείσθε όπως ενημερώσετε σχετικά τους Δήμους της χωρικής σας αρμοδιότητας».