Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Τα φαντάσματα του παρελθόντος κυκλώνουν τον Τσάβες


του Σταύρου Καραγκούνη,

Συντονιστή ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Κερατέας – Μέλους Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής
Όταν, πριν από έναν μήνα, βρέθηκα στη Μαδρίτη εκπροσωπώντας το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο συνέδριο της εκεί Ενωμένης Αριστεράς (IU), παρακολούθησα τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας να απευθύνει το δικό του χαιρετισμό στο συνέδριο. Κλείνοντας, ζήτησε από όλους τους παρευρισκόμενους να στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. «Κουράγιο, Ούγκο Τσάβες», αναφώνησε, και όλος ο κόσμος στην αίθουσα σηκώθηκε αυθόρμητα χειροκροτώντας και φωνάζοντας το σύνθημα «Ο Τσάβες θα τα καταφέρει»! Και πράγματι ήταν αυθόρμητη η αντίδραση όλων μέσα στην αίθουσα, δείχνοντας συμπαράσταση σε ένα πρόσωπο που άλλαξε την ιστορία της Λατινικής Αμερικής.


Για ορισμένους, ασφαλώς, ο Τσάβες αποτελεί μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Τόσο ο ίδιος όμως, όσο και η συνεισφορά του στο βιβλίο της ιστορίας της Λατινικής Αμερικής θα κριθούν, θετικά ή αρνητικά, από τις μελλοντικές γενιές. Αυτό που για την ώρα ισχύει και αποτελεί θετική αναγνώριση για τον ίδιο και την πολιτική του δράση είναι ότι κέρδισε και πάλι, πριν από μικρό χρονικό διάστημα, τις εκλογές στη χώρα του με εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό, για τρίτη μάλιστα φορά. Ο λαός της Βενεζουέλας, παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας του, τον εμπιστεύτηκε για άλλη μια φορά, σκορπώντας χαμόγελα αισιοδοξίας στην παγκόσμια Αριστερά, αλλά κυρίως στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, που είδαν στο πρόσωπό του έναν άλλο Τσε, τον άνθρωπο που θα αγωνιστεί για τα κοινωνικά δικαιώματα και όχι για τις πολυεθνικές.


Ωστόσο τα ηττημένα φαντάσματα του παρελθόντος – και μάλιστα πολύ πρόσφατα ηττημένα – δε σέβονται καν αυτές τις δύσκολες προσωπικές στιγμές που περνάει ο Πρόεδρος Τσάβες, μαχόμενος για τη ζωή του. Ακόμα και τώρα, η αντιπολίτευση, που βρισκόταν πίσω από το πραξικόπημα εναντίον του Τσάβες το 2002, προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Η ολιγαρχία της Βενεζουέλας, με τη βοήθεια των ελεγχόμενων από αυτή ΜΜΕ, έχει επιδοθεί σε έναν τρισάθλιο και μακάβριο πραγματικά πόλεμο εναντίον του Προέδρου Τσάβες, δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο των μεγάλων συμφερόντων. Ακόμα και τώρα, που ένας άνθρωπος δίνει μια μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τελειώνουν με αυτόν μια ώρα αρχύτερα. Μια στάση που μόνον ανάλγητη και πολιτικά ανήθικη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.


Την ίδια ώρα, οι γειτονικές χώρες, όπως το Εκουαδόρ, η Βολιβία, η Αργεντινή και η Βραζιλία δηλώνουν ότι θα συμβάλουν στην υπεράσπιση του Συντάγματος της Βενεζουέλας, απέναντι σε όποιον προσπαθήσει να το καταστρατηγήσει, δείχνοντας ότι, αν μη τι άλλο, ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν βρει κοινό βηματισμό προς το συμφέρον των λαών τους.


Απάντηση, νομίζω, σε όλα αυτά τα φαντάσματα του παρελθόντος πρέπει να είναι η αλληλεγγύη μας προς το λαό της Βενεζουέλας και η σκέψη μας πρέπει να είναι σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή στον άνθρωπο Τσάβες, με την ελπίδα ότι θα ξαναβρεθεί δίπλα στο λαό της Βενεζουέλας και της Λατινικής Αμερικής. Υπάρχουν ακόμα πολλά κεφάλαια στο βιβλίο της ιστορίας που μπορεί να γράψει και για τα οποία – αναπόφευκτα – θα κριθεί στο μέλλον.
http://ecoleft.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου