Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΓΙΑ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΚΑΙ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΜΙΛΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ



Για ανεπίτρεπτο παζάρι που έχει στόχο να υπηρετήσει τις πολιτικές προτεραιότητες στο εσωτερικό των χωρών τους κατηγορεί τους ηγέτες της ΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απόφαση για μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού 2014-2020, την ώρα που «η Ε.Ε. χρειάζεται γενναία αύξηση του Γενικού Προϋπολογισμού, αλλά και των επιμέρους προϋπολογισμών».
Επιλέγουν «για ακόμη μία φορά την κοινωνική αναλγησία της λιτότητας και της ανεργίας» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χρεώνει στην ελληνική κυβέρνηση ότι αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα τη μείωση των κονδυλίων έναντι της περιόδου 2007-13, τη στιγμή που θα έπρεπε να αξιοποιήσει τη Σύνοδο για να καταδείξει ότι το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα στην Ελλάδα δεν βγαίνει και να αξιώσει κοινοτική αλληλεγγύη με κάθε προσφερόμενο μέσο.
«Το 2007 η Ελλάδα πήρε 20,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, σήμερα με 25% μικρότερο ΑΕΠ, θα πάρει αντίστοιχα 14,5 δισ. ευρώ», σχολίασε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας πως «όσοι μιλούν για αύξηση λένε ψέματα».

Το 94% του κοινοτικού προϋπολογισμού θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση των μονοπωλίων τονίζει το ΚΚΕ. Σχολιάζοντας δε τις πολύωρες διαπραγματεύσεις και τους συμβιβασμούς που απαιτήθηκαν επισημαίνει ότι οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ δεν είναι δυνατόν πια να κρυφτούν και τα αδιέξοδα θα συνεχίσουν να οξύνονται.

Στο σχόλιο του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τις Βρυξέλλες, το ΚΚΕ τονίζει ότι «σημαντικότερα είναι αυτά στα οποία δεν αναφέρεται ο πρωθυπουργός» και αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πιθανότητα επιβολής ποινών στα κράτη-μέλη με αναστολή πιστώσεων, που θα αξιοποιηθεί σαν μοχλός για να επιταχυνθούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι ηγέτες της ΕΕ, σε ένα ανεπίτρεπτο παζάρι που έχει στόχο να υπηρετήσει τις πολιτικές προτεραιότητες στο εσωτερικό των χωρών τους, μειώνουν τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την επταετία 2014-2020.»

» Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν θεαματική μείωση της ζήτησης σε όλη την Ευρώπη. Είναι ακριβώς η ώρα όπου η Ε.Ε. χρειάζεται γενναία αύξηση του Γενικού Προϋπολογισμού, αλλά και των επιμέρους προϋπολογισμών, ειδικότερα όσων τομέων μπορούν να αναστρέψουν την πορεία ύφεσης και στασιμότητας και να δώσουν νέες θέσεις εργασίας, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.»

» Οι ηγέτες της Ε.Ε. επιλέγουν για μια ακόμη φορά να στοιχηθούν στις δογματικές νεοφιλελεύθερες επιλογές της κ. Μέρκελ και του κ. Κάμερον. Επιλέγουν την κοινωνική αναλγησία της λιτότητας και της ανεργίας.»

» Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα τη μείωση των κονδυλίων, που θα εξασφαλίσει σε ύψος περίπου 6-7 δις λιγότερα έναντι της περιόδου 2007-13.»

» Η Σύνοδος Κορυφής ήταν το βήμα που η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να αξιοποιήσει, προκειμένου να καταδειχθεί ότι το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα δεν βγαίνει. Έπρεπε να αξιοποιήσει την άποψη όλων των αναλυτών που καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα . Έπρεπε να αξιώσει την κοινοτική αλληλεγγύη με κάθε προσφερόμενο μέσο.»

» Αντί αυτών, αποδέχτηκε την συνολική στρατηγική επιλογή της ύφεσης και της λιτότητας. Εξαγόρασε την κραυγαλέα σιωπή της με μικρές ενισχύσεις για προσωρινή απασχόληση, οι οποίες δεν αποτελούν πολιτικές για δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας. Επιπλέον, τα κονδύλια αυτά δεν περιορίζουν καθόλου τη μείωση 6-7 δις που υφίσταται η Ελλάδα.»

» Ο λαός της Ελλάδας θα αντιληφθεί τις αρνητικές συνέπειες των περικοπών αμέσως μόλις αρχίσει να υλοποιείται αυτός ο προϋπολογισμός και είναι σαφές ότι τις συνέπειες του περιορισμού των προϋπολογισμών θα τις υποστούν και οι λαοί της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό, πρέπει σε κάθε χώρα να αντιδράσουν, ιδιαίτερα στις χώρες που πλήττονται εντονότερα από την κρίση.»

» Καλούμε το ευρωκοινοβούλιο να παρέμβει και να ακυρώσει τη μείωση του Προϋπολογισμού και να εκφράσει τις επιθυμίες και τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των λαών της Ευρώπης».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Ο τσακωμός μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά το πώς θα μοιράσουν ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, που εκπροσωπούν, τα κονδύλια που αποσπούν με την αντιλαϊκή πολιτική τους από τους εργαζόμενους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ και προστίθεται:

» Το 94% του συνολικού ποσού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020, θα δοθεί για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά των μονοπωλίων. Αποτέλεσμα θα είναι ο εκτοπισμός των αυτοαπασχολούμενων και της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, καθώς και η αύξηση της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ειδικά των νέων.»

» Σε όποιο συμβιβασμό και αν καταλήξουν οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων, οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ δεν είναι δυνατόν πια να κρυφθούν και τα αδιέξοδα θα συνεχίσουν να οξύνονται και να μεγαλώνουν. Όσοι λένε στο λαό ότι αυτή η συμμαχία μπορεί να αλλάξει και να γίνει φιλολαϊκή, τον κοροϊδεύουν. Όσο υπάρχει, πιο επιθετική θα γίνεται.»

» Η λαϊκή συμμαχία και η πάλη για την απαλλαγή από την ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων, είναι ο δρόμος για να αποκρουστούν τα βάρβαρα μέτρα διαρκείας, για να σωθεί ο λαός και οι νέοι από τη φτώχια και την ανεργία».

Ασχολίαστη δεν άφησε ούτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τις Βρυξέλλες, που μίλησε για διαπραγματευτική νίκη της Ελλάδας που κατάφερε να εξασφαλίσει περισσότερα από 16,3 δισ. ευρώ. «Σημαντικότερα είναι αυτά στα οποία δεν αναφέρεται ο πρωθυπουργός» σχολιάζει το ΚΚΕ και εξηγείται:

«Ο φιλομονοπωλιακός προσανατολισμός της κοινοτικής χρηματοδότησης, το βάθεμα των ανισότιμων σχέσεων των κρατών-μελών και η όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, που αποτυπώνονται στο συμβιβασμό για το νέο προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ο πρώτος μειωμένος έναντι του προηγούμενου στην ιστορία της ΕΕ.»

» Κουβέντα δεν είπε ο πρωθυπουργός για την πιθανότητα επιβολής ποινών στα κράτη-μέλη με αναστολή πιστώσεων, που θα αξιοποιηθεί σαν μοχλός για να επιταχυνθούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις».

πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου