Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Π. Χριστιάς: Στοίχημα για το Δήμο μας είναι μια ασπίδα προστασίας για όλους

Υπάρχουν και στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην τοπική αυτοδιοίκηση ικανοί άνθρωποι που η ενασχόλησή τους με τα κοινά είναι αποτέλεσμα ανιδιοτελούς προσφοράς. Ο Παναγιώτης σε αυτή την κατηγορία ανήκει. Η μακρόχρονη συμμετοχή του στη διοίκηση του Δήμου δεν τον "κούρασε" δεν τον "αλλοτρίωσε", και ούτε τον απογοήτευσε. Οι αναμφισβήτητες ικανότητές του, και το ήθος του εμπλουτίσθηκαν με εμπειρία.
Αναδημοσιεύω συνέντευξή του στην πολύ καλή τοπική εφημερίδα "ΖΩ2" Γ.Ζ.


Ο Παναγιώτης Χριστιάς, που επανεξελέγη πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζωγράφου στις πρόσφατες δημαιρεσίες, είναι από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους πρωταγωνιστές της τοπικής πολιτικής σκηνής τα τελευταία χρόνια. Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος σταθερά από το 1994 και –επίσης σταθερά- υπό συνδυασμούς που είχαν την επίσημη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Είναι ακόμη γνωστός για τους χαμηλούς του τόνους που δεν τον εγκαταλείπουν και στις πιο δύσκολες συνεδριάσεις.
-Πώς αξιολογείτε το έργο του δημοτικού συμβουλίου και τη λειτουργία τη δική σας ως προέδρου, στα δύο χρόνια της θητείας σας;
Στο δημοτικό συμβούλιο που προέκυψε μετά τις τελευταίες εκλογές συμμετέχουν κατά 80 % καινούργιοι στα κοινά σύμβουλοι πολλοί από τους οποίους είναι και νέοι στην ηλικία. Παράλληλα λόγω της νέας νομοθεσίας υπήρξαν αλλαγές τόσο στη λειτουργία του όσο και στο τρόπο λήψης των αποφάσεων για τις οποίες απαιτείται αυξημένη προσοχή τόσο στο χρόνο που αυτές λαμβάνονται όσο και στον τρόπο που αποτυπώνονται προκειμένου αυτές να αναρτηθούν στο διαδίκτυο και στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ για να είναι έγκυρες και εκτελεστές. 
Κατά τη γνώμη μου με βάση το πλήθος των θεμάτων που απασχόλησαν το δημοτικό συμβούλιο τα δύο αυτά χρόνια αλλά και το πλήθος των αποφάσεων που ελήφθησαν, πιστεύω ότι ήταν μια πυκνή, ουσιαστική και δημιουργική δημοτική περίοδος και ένα παραγωγικό συμβούλιο. 
Θέλω δε σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για το ενδιαφέρον που επέδειξαν στα θέματα που παρουσιάστηκαν και για τη συνεργασία τους με το προεδρείο, ειδικότερα σε συνεδριάσεις δύσκολες σε θέματα λεπτά και σημαντικά για τη πορεία του Δήμου μας.

-Σε αυτά τα δύο χρόνια θυμάστε κάποιες συνεδριάσεις που απαίτησαν ειδικό χειρισμό εκ μέρους σας; Ξεχωρίζετε κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές;

Όλες οι συνεδριάσεις ακόμα και οι φαινομενικά πιο εύκολες από πλευράς βαρύτητας θεμάτων απαιτούν σωστούς χειρισμούς. Σε ένα δημόσιο διάλογο θα υπάρξουν και υπερβολές και εντάσεις, τις οποίες υποχρέωση του προέδρου είναι να χειρίζεται. Ασφαλώς στα δυο αυτά χρόνια αναγνώρισα και τεχνικές εντάσεις που σκοπό είχαν τη διαμαρτυρία για τη διαμαρτυρία, αλλά θεωρώ ότι και αυτές είναι μέρος του δημόσιου διαλόγου. Άλλωστε είναι λογικό η σύνθεση ενός δημοτικού συμβουλίου να αποτελείται από ανθρώπους με διαφορετικές νοοτροπίες, συνήθειες και παραστάσεις και αυτό είναι υγειές. Αυτή η διαφορετικότητα εκφράζεται και μέσα στις συζητήσεις δίνοντας κάθε φορά ένα άλλο χρώμα σε αυτές.

-Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο ανανέωσαν πρόσφατα την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό σας. Τι σημαίνει αυτό για σας; Ποιοι είναι οι στόχοι που βάζετε για το επόμενο διάστημα της προεδρίας σας;

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδίας τόσο τον κ. δήμαρχο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, όσο και τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους που για δεύτερη θητεία με τίμησαν με την ψήφο τους και με περιέβαλαν με την εμπιστοσύνη τους. 
Ο ρόλος του προέδρου είναι για μένα μια ηθική καταξίωση της διαδρομής μου στα κοινά του Δήμου μας. Στόχος μου είναι μέσω του δημοτικού συμβουλίου να εμπεδωθεί ένα πνεύμα συνεργασίας πέραν πολιτικών διαφορών το οποίο να συμβάλει στο δημοτικό έργο προς όφελος των συμπολιτών μας.

-Πλέον, με βάση τις νέες ρυθμίσεις, οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα αμείβονται ούτε με την έως πριν λίγο συμβολική αντιμισθία για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις. Εκτιμάτε ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου;

Είναι γεγονός ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Απαιτεί διάθεση χρόνου, προσωπικές και οικογενειακές πολλές φορές θυσίες. Από την άλλη η δυνατότητα να έχεις ενεργό τρόπο παρέμβασης στον τόπο σου, να έχεις βήμα λόγου και να μπορείς να προτείνεις ιδέες και πολύ περισσότερο να τις υλοποιείς, κάνει την ενασχόληση με τα κοινά για κάποιους από εμάς να ταυτίζεται με την ίδια μας τη ζωή. Πιστεύω λοιπόν ότι η αντιμισθία στην οποία αναφέρεστε ερχόταν για τους περισσότερους σε δεύτερη μοίρα. Η κατάργησή της λοιπόν αν και δεν τη θεωρώ θετική εξέλιξη δεν πιστεύω ότι τελικά θα επηρεάσει τη λειτουργία του δικού μας συμβουλίου.

-Πώς αποτιμάτε το έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα η διοικούσα παράταξη, στην οποία άλλωστε ανήκετε και εσείς;

Η παράταξή μας ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, όπως ξέρετε, στις πιο αντίξοες οικονομικές συνθήκες μεταπολεμικά. Στην ουσία καλείται να παλέψει με προβλήματα που κληρονόμησε και αποτελούν έως σήμερα αγκάθια προόδου, αλλά και με τις νέες πρωτοφανείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε. 
Παρ’ όλα αυτά θα ήταν άδικος όποιος πει ότι το έργο που έγινε μέχρι σήμερα δεν είναι θετικό. Ένα έργο καθημερινό που γίνεται χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, ανθρωποκεντρικό, με στόχευση στην προστασία των ανήμπορων και ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας. 
Πιστεύω ότι στο τέλος τη θητείας μας ο απολογισμός θα είναι θετικός και θα συνεχίσουμε να μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τους δημότες μας. 

-Εσείς ως Ζωγραφιώτης, ποιο ή ποια εκτιμάτε ως μείζονα προβλήματα για την πόλη, η αντιμετώπιση των οποίων θα μπορούσε να είναι και «στοίχημα» για το Δήμο;

Αν την ερώτηση αυτή μου την κάνατε πριν μερικά χρόνια θα σας απαριθμούσα τους άξονες που θα πρέπει κανείς να κινηθεί προκειμένου να γίνει προσπάθεια επίλυσης σημαντικών θεμάτων του Δήμου μας που χρονίζουν, όπως για παράδειγμα το κυκλοφοριακό αλλά και σημαντικά περιβαλλοντολογικά θέματα. Όμως σήμερα η ζωή μας κάνει να αλλάζουμε προτεραιότητες. Σήμερα στοίχημα για το Δήμο μας πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι το να μην υπάρξει κανένας άστεγος στο δρόμο, να μην υπάρξει κανείς χωρίς φαγητό και χωρίς ένα ζεστό ρούχο. Σήμερα κατά τη γνώμη μου στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας για τους συμπολίτες μας αυτή είναι η πρώτη ανάγκη της εποχής μας.

http://www.zo2.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου