Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΔΝΤ: ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΚΚΡΕΜΗ


Ιδιαιτέρως προσεκτικός στις διατυπώσεις του για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα ήταν σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ.
Αν και κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο Μάρεϊ ρωτήθηκε αρκετές φορές για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις εκκρεμότητες που οδήγησαν στην προσωρινή διακοπή τους, δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Αρκέσθηκε να τονίσει πως τα κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συζήτησαν κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα ζητήματα σχετικά με την επανεξέταση του οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα.

Όπως είπε, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος αλλά κάποια θέματα παραμένουν εκκρεμή.

«Δεδομένου ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες, τεχνικής φύσεως, εργασίες για τον διακανονισμό των εν λόγω θεμάτων, τα κλιμάκια θα διακόψουν για σύντομο χρονικό διάστημα την επίσκεψή τους, ώστε εν τω μεταξύ να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες. Προγραμματίζουν δε να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου για να συνεχίσουν το έργο τους», είπε ο Μάρεϊ επαναλαμβάνοντας τη σημερινή ανακοίνωση της τρόικας.

Σε ερώτηση για το εάν υπήρξε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει τη φράση αυτή και τόνισε πως οι συζητήσεις αναμένεται να ξαναρχίσουν στις αρχές Απριλίου. Σε διαδοχικές ερωτήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα απλά επανέλαβε πως «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, αλλά κάποια θέματα παραμένουν εκκρεμή».

Ερωτηθείς ειδικά για τη κινητικότητα στο Δημόσιο τόνισε πως το θέμα ακόμη εξετάζεται από την τρόικα και τις ελληνικές Αρχές και δεν μπορεί να υπεισέλθει σε αυτό.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας και ειδικά τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη ο Μάρεϊ σημείωσε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική ανά χώρα και όπου η δημοσιονομική προσαρμογή έχει σημειώσει πρόοδο θέση του ΔΝΤ είναι ότι θα πρέπει να επιβραδύνεται. «Σημαντικό είναι η προσαρμογή να λαμβάνει υπόψη το διαρθρωτικό και όχι το ονομαστικό έλλειμμα», τόνισε.

Σε ερώτηση για την Κύπρο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε πως το θέμα θα απασχολήσει το αυριανό έκτακτο Eurogroup, στο οποίο θα μετέχει και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ως εκ τούτου αρνήθηκε να αναφερθεί εκτενώς στους ελέγχους της τρόικας στη Μεγαλόνησο.

«Όλοι προσπαθούν να βρουν μια βιώσιμη λύση», ενώ απέφυγε να δώσει στοιχεία τόσο για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους όσο και για το ύψος του πακέτου διάσωσης.

πηγή: epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου