Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Πουλήθηκε ο ΟΠΑΠ με 652 εκ. ευρώ στην Emma Delta


Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/ FosPhotos

Έκλεισε οριστικά η συμφωνία για την πώληση του 33% ΟΠΑΠ στην Emma Delta έναντι 652 εκ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε ανακοίνωσή του ανακοινώνει πως «με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας».
«Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει:

«Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία».

Η τελική προσφορά της Emma Delta είναι υψηλότερη κατά 30 εκατ. από την αρχική, που ήταν 622 εκατ. ευρώ, και μόλις κατά 2 εκ. ευρώ πάνω από το κατώτατο αποδεκτό όριο που είχε θέσει το ΤΑΙΠΕΔ. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας.

Διαβάστε επίσης: Μετωπική ΣΥΡΙΖΑ με κυβέρνηση - Μελισσανίδη για τον ΟΠΑΠ

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την πώληση του ΟΠΑΠ κάνει λόγο για «μείζον σκάνδαλο που ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο» και «σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ»,

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως έγινε ένας «διαγωνισμός-παρωδία». Η υποβολή μιας «εξευτελιστικής προσφοράς καταδεικνύει στο έπακρο ότι η δημόσια περιουσία δεν πωλείται απλώς, αλλά χαρίζεται σε 'ημέτερους'».

«Ο ΟΠΑΠ αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να παραμείνει τέτοια, με τα κέρδη του να κατευθύνονται προς τα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν από τη μνημονιακή πολιτική», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας ότι η«παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να γίνει πάνω στα ερείπια των ιδιωτικοποιήσεων».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για «παραλήρημα». «Αφού προσπάθησε με κάθε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ να ματαιώσει την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και δεν τα κατάφερε, τώρα ξεσπά σε παραλήρημα», ανέφερε ο Σίμος Κεδίκογλου.

«Το ερώτημα παραμένει: γιατί δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ καμιά αποκρατικοποίηση; Ποια συμφέροντα επιτέλους εξυπηρετεί;», διερωτήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου