Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Εικαστικό – μουσικό αφιέρωμα στον Θ. Αγγελόπουλο


Τιμώντας τον σπουδαίο μας αξέχαστο κινηματογραφιστή Θόδωρο Αγγελόπουλο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα με εικαστική και μουσική χροιά.

Εικαστικοί καλλιτέχνες συνομιλούν με τον κινηματογραφικό κόσμο, τους μύθους και τα μοτίβα του μεγάλου δημιουργού, στην έκθεση με τίτλο «Το μετέωρο βήμα των εικόνων» που παρουσιάζεται στο Megaron Plus, από την Πέμπτη 30 Μαΐου, ενώ η συνθέτρια – πιανίστρια Ελένη Καραΐνδρου παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια, που έγραψε για τις ταινίες του, σε δύο συναυλίες, την Παρασκευή 31 Μαΐου και το Σάββατο 1 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ.

«Το μετέωρο βήμα των εικόνων»



Χρήστος Δεληδήμος, The smug, the thief, the dancer and his lover για την ταινία του Αγγελόπουλου Μια αιωνιότητα και μια μέρα.

Αλληλεπιδρώντας με τον «ποιητή των εικόνων», 14 νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν ζωγραφικά έργα και εγκαταστάσεις, στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Ισογείου και στον χώρο του Μουσείου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, και θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουνίου.

Κυριάκος Κουσουλίδης για την ταινία του Αγγελόπουλου «Τοπίο στην ομίχλη».

Όπως σημειώνει ο Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών και επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Ψυχοπαίδης: «Πώς αποτυπώνεται εικαστικά η συνομιλία των νέων δημιουργών με τον κόσμο του σινεμά και τους μύθους του Αγγελόπουλου; Ο εικαστικός λόγος των νέων δημιουργών υπερβαίνει τη σκόνη του χρόνου, που χωρίζει, αλλά και συνδέει τις διαφορετικές γενιές και συναντά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο σε μια κοινή περιπέτεια ζωντανής έκφρασης, που ενώνει τη νεωτερική εικαστική γλώσσα με τη γλώσσα της φιλμικής εικόνας. Τα εικαστικά έργα καταθέτουν εδώ του κοινούς τόπους και το ξεχωριστό βλέμμα των δημιουργών, αλλά και το μετέωρο βήμα των εικόνων, των αισθημάτων και των ιδεών, που ρέουν σε ένα δημιουργικό ταξίδι χωρίς τέλος.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, αυτός ο ανήσυχος, ευαίσθητος και ανυπότακτος ποιητής της κινηματογραφικής εικόνας και του υψηλού μέτρου, εμπνέει και συνοδεύει τους νέους εικαστικούς δημιουργούς σε μια καταβύθιση στη δική τους “άλλη θάλασσα”, σε ένα βαθύ υπαρξιακό, γοητευτικό, στοχαστικό, πολύχρωμο ταξίδι στα δικά του “Κύθηρα”».

Οι καλλιτέχνες

Τάσος Καλιακάτσος Αναπαράσταση, Μικτά υλικά, 220χ350εκ. 2013.

Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζουν έργα τους γύρω από το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου είναι οι Χρήστος Δεληδήμος, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Σοφία Τούμπουρα, Μαρούσα Παράβαλου, Άννα Καρατζά, Αλεξάνδρα Κατσορίδου, Βασίλης Παφίλης, Νίκος Σεπετζόγλου, Γιάννης Σινιόρογλου, Χαράλαμπος Παπαγιάννης, Σωκράτης Φατούρος, Διαμαντής Σωτηρόπουλος, Κυριάκος Κουσουλίδης, Νίκος Αρβανίτης και Αναστάσιος Καλιακάτσος.

Δίνοντας μουσική πνοή στις εικόνες


Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και η Ελένη Καραΐνδρου στα γυρίσματα της ταινίας «Μια αιωνιώτητα και μια μέρα».

Η Ελένη Καραΐνδρου θα παρουσιάσει – σε δύο μουσικές βραδιές στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» – μια επιλογή από τις μελωδίες, που έγραψε για τις 8 τελευταίες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, κατά την 28χρονη συνεργασία τους, με τη σύμπραξη της Δήμητρας Γαλάνη, η οποία θα ερμηνεύσει τα τραγούδια, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, των σολίστ Βαγγέλη Χριστόπουλου (όμποε), Ναταλίας Μιχαηλίδου (πιάνο), Ντίνου Χατζηϊορδάνου (ακορντεόν), Αριστοτέλη Δημητριάδη (μαντολίνο) και του τζαζ τρίο Human Touch.

Η μουσική και τα τραγούδια της Ελένης Καραΐνδρου λειτούργησαν ως ο λόγος, που άρθρωνε τη φιλοσοφία και τη στάση ζωής του ανήσυχου και ευαίσθητου δημιουργού, δίνοντας πνοή σε εικόνες που δεν εστίαζαν στο πρόσωπο ή τον λόγο, αλλά σε ό,τι κρυβόταν πίσω τους: ένα τοπίο, ένα βλέμμα, μια κίνηση, μια χειρονομία, δυο λέξεις.


Η Ελένη Καραΐνδρου θα παρουσιάσει μια επιλογή από τις μελωδίες, που έγραψε για τις 8 τελευταίες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, κατά την 28χρονη συνεργασία τους, με τη σύμπραξη της Δήμητρας Γαλάνη.

Όπως σημείωνε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, το 2005: «Υπάρχουν συναντήσεις, που αποδεικνύονται καθοριστικές. Κάποια στιγμή, ακούς μια μουσική, μιλάς με κάποιον, ίσως τυχαία, ή διαβάζεις ένα κείμενο και έχεις την ξαφνική αίσθηση μιας βαθιάς επικοινωνίας, μιας κοινής γλώσσας. Στην Ελένη Καραΐνδρου, βρήκα μια μουσική γλώσσα, που έμοιαζε να γεννιέται ταυτόχρονα με την εικόνα των ταινιών μου. Έναν ήχο που ήταν δικός μου, πριν γεννηθεί. Γι’ αυτό και ο τρόπος συνεργασίας μας έχει – ή, τουλάχιστον, νομίζω ότι έχει – μια ιδιομορφία. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, από την πρώτη μας συνάντηση, από την πρώτη μας συνεργασία, αλλά ο χρόνος δεν θάμπωσε τίποτα. Η ίδια επιθυμία, η ίδια ένταση, η ίδια αναμονή. Η ίδια κάθε φορά κρίσιμη συνάντηση μουσικής και εικόνας, που μοιάζει να γεννιούνται μαζί».

Το πρόγραμμα των συναυλιών περιλαμβάνει μουσικά θέματα από τις ταινίες: «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984), «Ο μελισσοκόμος» (1986), «Τοπίο στην ομίχλη» (1988), «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» (1991), «Το βλέμμα του Οδυσσέα» (1995), «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» (1998), «Το λιβάδι που δακρύζει» (2003), και «Η σκόνη του χρόνου» (2008).

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι – Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα έως Σάββατο: 10.00 – 18.00. Τιμές εισιτηρίων για τις συναυλίες: 55, 38, 27, 15, ευρώ, ειδικές τιμές: 65+, πολύτεκνοι: 10 ευρώ, φοιτητές – νέοι – άνεργοι – ΑΜΕΑ: 8 ευρώ.

http://www.naftemporiki.gr/story/657669

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου