Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Σύσκεψη αρχηγών και ανοιχτή ΕΡΤ ζήτησαν Βενιζέλος - Κουβέλης

Σε σύσκεψη κορυφής κάλεσαν τον πρωθυπουργό, οι κ.κ Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντηση, διάρκειας 1,5 ώρας, που είχαν στη Βουλή. Οι δύο αρχηγοί δεν αρνήθηκαν την ανάγκη αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ, εκδήλωσαν όμως καθαρά τη διαφωνία τους στο βίαιο λουκέτο και πέταξαν ουσιαστικά στον Αντώνη Σαμαρά το «γάντι» και την ευθύνη της επιβίωσης ή μη της κυβερνητικής συμμαχίας.


Ολόκληρη η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει ως εξής:
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά με τον κ.Κουβέλη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις εξελίξεις στην ΕΡΤ. Οι εξελίξεις αυτές θέτουν αναμφίβολα ένα πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας. Η ελληνική κοινωνία πιστεύει στην ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας. Εμείς λειτουργούμε πάντα ως εγγυητές της πολιτικής σταθερότητας αλλά επί τη βάσει αρχών, και η πρώτη αρχή είναι η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός της συνταγματικής τάξης, του κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης.



Τα τρία κόμματα έχουν καταβάλλει ως τώρα μια τεράστια προσπάθεια και μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή εφόσον υπάρχει μια σχέση ειλικρίνειας, θεσμικής ισοτιμίας και ανοιχτής συζήτησης για τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της χώρας.

Μιλάω συνεχώς για την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας που διέπει την κυβέρνηση, καθώς και για την ανάγκη εφαρμογής καθαρών και απλών κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ποιος δεν βλέπει την ανάγκη να λύσουμε τα θέματα αυτά;


Απευθύνουμε πρόσκληση προς τον κ.Σαμαρά ως πρωθυπουργό και αρχηγό της ΝΔ να συναντηθούμε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και να συζητήσουμε με καλόπιστο αλλά και υπεύθυνο τρόπο για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Δεν υπάρχει κανένας Ελληνας που να θέλει τώρα να διαταραχθεί η πορεία της χώρας, δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να μην θέλει μια δημόσια ραδιοτηλεόραση αξιόπιστη, ανοιχτή, που να λειτουργεί, που να επιτελεί την δημοκρατική και πολιτιστική της αποστολή.


Ολοι θέλουμε μια ριζική μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και στο δημόσιο τομέα, αρα μια άμεση, ριζική μεταρρύθμιση και στην ΕΡΤ, αλλά μια μεταρρύθμιση συμφωνημένη, ψηφισμένη από τη Βουλή, με την ΕΡΤ να λειτουργεί και να παρέχει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις υπηρεσίες της. Δεν μιλαω για κάτι απώτερο, αλλά για κάτι άμεσο για κάτι ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο.


Συνεπώς περιμένουμε την αντίδραση από τη μεριά της ΝΔ και του πρωθυπουργού και ελπίζω τα μηνύματα που στέλνουμε να είναι μηνύματα αντιληπτά από όλους γιατί εδώ με αφορμή ένα συγκεκριμένο ζήτημα καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο λειτουργίας της χώρας, τελικά, γιατι όλα όσα συμβαίνουν στον τόπο αυτό δεν αφορούν την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, μας αφορούν όλους ως κοινωνία και ως έθνος.

Ολόκληρη η δήλωση του Φώτη Κουβέλη έχει ως εξής:
Η κυβέρνηση έχει τρία κόμματα. Κατά συνέπεια το αρραγές της κυβέρνησης προϋποθέτει τη συμφωνία και των τριών μερών. Δεν έχει εξασφαλιστεί όλες τις φορές ο αναγκαίος συντονισμός, αλλά και η αναγκαία σύμπτωση, όπως δεν έχει προκύψει σε αρκετές περιπτώσεις και ο κοινός πολιτικός στόχος που πρέπει να υπάρχει.


Η κυβέρνηση κατά συνέπεια μπορεί να πορευτεί για να ολοκληρώσει το έργο της με επιτυχία, από την ώρα που θα εξασφαλίσει και το συντονισμό αλλά και τον κοινό πολιτικό τόπο ο οποίος είναι αναγκαίο να υπάρχει κάθε φορά ακριβώς για την αποτελεσματικότητα του έργου της κυβέρνησης.


Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση έγινε ακριβώς γιατί θέλουμε να δώσουμε λύση στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει για τη χώρα και την κοινωνία. Και αυτή τη λύση πρέπει να την εξασφαλίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο.


Η περαιτέρω πορεία της κυβέρνησης προϋποθέτει την ουσιαστική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων που την συγκροτούν και την στηρίζουν.


Από το βήμα αυτό απευθύνω πρόσκληση στον κύριο πρωθυπουργό προκειμένου να υπάρξει τριμερής συνάντηση, συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ακριβώς για την εξεύρεση του κοινού πολιτικού τόπου και ιδιαίτερα στα ζητήματα εκείνα που είναι ορατή όχι μόνο η διαφορετική άποψη αλλά και η αντίθεση όπως εν προκειμένω η υπόθεση της ΕΡΤ.


Η ΕΡΤ αναμφισβήτητα έχει ανάγκη εξορθολογισμού, έχει ανάγκη αναδιαρθρώσεων, πρέπει να αναβαθμιστεί, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή. Είναι απαράδεκτο το γεγονός να είναι η ΕΡΤ κλειστή, βεβαίως την ώρα που εκκρεμμούν τα άλλα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε.


Επομένως πρέπει να υπάρξει αυτή η συνεννόηση μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών για να αντιμετωπιστούν όλα εκείνα τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει μια εικόνα η οποία φαίνεται να είναι θολή τούτη την ώρα αναφορικά με την κυβέρνηση.


Εμείς θεωρούμε, θεωρεί η Δημοκρατική Αριστερά ότι πρέπει να πορευτεί να συνεχίσει την πορεία της η κυβέρνηση και θα μπορέσει να τη συνεχίσει με επιτυχία για να ολοκληρώσει τυο έργο της για να βγει η χώρα από την κρίση για να μπορέσει να ανασάνει η ελληνική κοινωνία υπό την προϋπόθεση ότι υθα αντιμετωπιστούν όλα εκείνα τα οποία ανέφερε τα οποία συνιστούν διαφορετικές απόψεις αλλά και ζητήματα, μεγέθη αντίθετων απόψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου