Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Πρόεδρος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας με 74%


Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζαμάρος/ FosPhotos

Με την υπερίσχυση του Αλέξη Τσίπρα και της «προεδρικής πλειοψηφίας», όπως άλλωστε αναμενόταν, τελειώνει το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με συντριπτικό ποσοστό 74,08% πρόεδρος του ενιαίου πλέον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται απόψε το βράδυ με την ανάδειξη και των 200 μελών της Κεντρική Επιτροπής. Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η καταμέτρηση των ψήφων.

Στις διαδικασίες συμμετείχαν 6 ψηφοδέλτια, ενώ – πλην του Αλέξη Τσίπρα - υπήρχαν δύο ακόμη υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου: η υπεύθυνη φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Σίσσυ Βωβού και ο σύνεδρος Πάνος Ηλιόπουλος.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την προεδρία έχουν ως εξής:
Εγγεγραμμένοι 3430
Ψήφισαν 3412
Έγκυρα 3344
Άκυρα 68
Λευκά 688

Έλαβαν:
Αλέξης Τσίπρας 2477 - 74,04%
Σίσσυ Βωβού 157 - 4,69%
Πάνος Ηλιόπουλος 22 - 0,6%

Σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο κ. Τσίπρας σημείωσε:«Το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, έναν ιστορικό σταθμό για την Aριστερά και τη δημοκρατία. Τρεισήμισι χιλιάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα έβαλαν τη σφραγίδα τους στη γέννηση του καινούργιου. Με ανοιχτό και ζωντανό δημοκρατικό διάλογο. Με καθαρές αποφάσεις.

Κάναμε το ιστορικό βήμα. Από αύριο, με το νέο μας Κόμμα, όλες και όλοι μαζί, πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ, ξεκινάμε τη μεγάλη και νικηφόρα πορεία. Για να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα».

Τα έξι ψηφοδέλτια που συμμετείχαν στη διαδικασία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής είναι τα εξής (στην παρένθεση ο αριθμός των υποψηφίων):
Ενιαίο Ψηφοδέλτιο (342)
Αριστερή Πλατφόρμα (293)
Ανένταχτοι εντός ΣΥΡΙΖΑ (18)
Κομμουνιστική Τάση-Κομμουνιστική Πλατφόρμα (16)
Παρέμβαση για την Ενότητα (3)
Παρέμβαση των Μελών (2)
Αυλαία

Το Σάββατο, 4η ημέρα του συνεδρίου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το καταστατικό του ενιαίου φορέα και η ψήφιση των άρθρων του. Πάντως, οι υψηλοί τόνοι και το κλίμα έντασης δεν απουσίασαν ούτε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Σώματος.

Στην τελευταία ψηφοφορία της χθεσινής ημέρας, που είχε ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και πολιτικό βάρος, αποφασίστηκε σε αυτό το Συνέδριο η εκλογή του προέδρου του κόμματος να γίνει από το σώμα των Συνέδρων. Η υπό τον Π. Λαφαζάνη «Αριστερή Πλατφόρμα» υποστήριζε την έμμεση εκλογή του από την Κεντρική Επιτροπή, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στον Αλ. Τσίπρα.

Ο τρόπος ψηφοφορίας για την νέα Κεντρική Επιτροπή αποτέλεσε επίσης πεδίο αντιπαράθεσης, με το Συνέδριο να υπερψηφίζει την πρόταση Τσίπρα για ενιαίο ψηφοδέλτιο στην εκλογή των μελών της ΚΕ, ώστε να υπογραμμιστεί η ενωτική φυσιογνωμία του νέου κόμματος. Όσοι δεν συμφωνούν, είπε παρεμβαίνοντας ο κ. Τσιπρας, μπορούν να κατέβουν με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Η «Αριστερή Πλατφόρμα», που υποστήριζε ότι πρέπει να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο αλλά με διακριτές λίστες, αποσύρθηκε για να συνεδριάσει και τελικώς, αργά χθες το βράδυ, αποφάσισε να υποβάλλει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου