Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ενιαίο «πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς» ο ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / FosPhotos

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν από το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η ιδεολογική-ιδρυτική Διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ και η Πολιτική Απόφαση. Το συνέδριο ψήφισε κατά πλειοψηφία την προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας από κυβέρνηση της Αριστεράς κατόπιν διαπραγμάτευσης και λογιστικού ελέγχου. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του Καταστατικού, υπερψηφίστηκε ηαυτοδιάλυση των συνιστωσών σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο θα προκύψει έπειτα από διαβουλεύσεις. Το συνέδριο καταψήφισε τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας που περιορίζει το εύρος των συνεργασιών σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τροπολογία για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.

Η Αριστερή Πλατφόρμα επιδιώκει τη δημιουργία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ «με τη ΔΗΜΑΡ και την πολιτική που εκπέμπει η ηγεσία της δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικής συνεργασίας». Για το ευρώ, η θέση της Αριστερής Πλατφόρμας ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη, εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος μίας κυβέρνησης της Αριστεράς, εντός της ευρωζώνης.

Νωρίτερα είχε απορριφθεί τροπολογία - επίσης της Αριστερής Πλατφόρμας - για το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο καθώς και για εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων της Οικονομίας.

Ως προς το ζήτημα του χρέους, η μειοψηφούσα πρόταση υποστήριζε την κατ' αρχήν αμφισβήτηση του συνόλου του χρέους, τη χρησιμοποίηση αυτής της αμφισβήτησης ως πολιτικού όπλου και τέλος τη μονομερή διαγραφή του χρέους αν κάθε άλλη προσπάθεια αποβεί μάταιη.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα της τέταρτης ημέρας του συνεδρίου περιλαμβάνει ομιλίες συνέδρων και τις ψηφοφορίες για το Καταστατικό, τη Διακήρυξη και τηνΠολιτική Απόφαση. Το κείμενο της τελευταίας κάνει λόγο για ένα «ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς» που θα επιδιώξει συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας, μια πρόταση που βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου για την συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς». Η τελευταία θα έχει ως στόχο «την κατάργηση των μνημονίων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την εφαρμογή ενός προγράμματος κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Ενστάσεις Γλέζου – Λαφαζάνη

«Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν προθεσμίες μηνών», δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου ο βουλευτής Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφερόμενος στο θέμα των συνιστωσών και στην πλειοψηφούσα πρόταση για αυτοδιάλυσή τους σε διάστημα 2-3 μηνών. «Πρέπει να σκεφτούμε πιο ώριμα. Αν δεν είναι ώριμες τώρα οι συνθήκες, ας μην θέτουμε ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Αυτό επιβάλει η αριστερή μας παρακαταθήκη»,σημείωσε και πρότεινε σε όσες συνιστώσες δεν είναι έτοιμες να δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης και στο μεταξύ να υπάρξουν από όλους οι απαραίτητες ωριμάνσεις.

Τη διαφωνία του με την υιοθέτηση Καταστατικού του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Μανώλης Γλέζος. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «άλλο ενιαίος φορέας, άλλο ενιαίο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται έναν κανονισμό λειτουργίας αλλά όχι καταστατικό».

Σχολιάζοντας ορισμένες διατυπώσεις σχετικά με το θέμα των συνιστωσών, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ανέφερε ότι «με κάνουν να επαναστατώ». Όπως επισήμανε «οι συνιστώσες είναι εγγύηση για τον ΣΥΡΙΖΑ» και τόνισε πως «αν εμείς διαπιστώσουμε ότι κατοχυρώνονται, θεσμοθετούνται τα δικαιώματα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία έχουμε συμφωνήσει, τότε και εμείς θα προχωρήσουμε, αλλιώς μην περιμένετε».

Aκόμα και ένα σωματείο έχει ανάγκη από ένα καταστατικό, απάντησε στον κ. Γλέζο ο συντονιστής της Επιτροπής Καταστατικού Ρούντι Ρινάλντι και συμπλήρωσε ότι «και αν ακόμα το προτεινόμενο καταστατικό έχει ελλείψεις, όπως και το είπαμε, αυτό το καταστατικό είναι ένα βήμα προς τα μπροστά».

Αγωνιστικό κάλεσμα Τσίπρα σε αριστερούς, δημοκράτες, πατριώτες

Νωρίτερα, στη δευτερολογία του στο συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους αριστερούς, τους δημοκράτες, τους πατριώτες, τους διανοούμενους αλλά κυρίως τους νέους «για να μείνουμε όλοι εδώ και να αλλάξουμε την Ελλάδα». Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση που ισοπεδώνει την κοινωνία και στέλνει στον καιάδα ανθρώπους, ενώ πρόσθεσε πως η κοινωνία εκεί έξω στέλνει το δικό της μήνυμα: «τελειώνετε με το συνέδριο, γιατί δεν αντέχουμε άλλο». Αντιδράσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για την ομιλία Τσίπρα.

«Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Οι εκτελεστές των μνημονίων δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, εξοντώνουν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες διότι αυτό απαιτούν οι δανειστές»,τόνισε ο Αλέξης Τσίπτας για να προσθέσει πως με το νέο πολυνομοσχέδιο στέλνουν στον καιάδα ανθρώπους που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Η λίστα και η σειρά των προς απόλυση δεν έχει τέλος. Μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των εκτελεσμένων που απαιτούν οι δανειστές.

Θα τους συμπαρασταθούμε και θα κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα, μέχρι να ανατραπεί η επικίνδυνη κυβέρνηση των μνημονιακών συνεταίρων, συνέχισε. Θα συνεχίσουμε τον ανένδοτο αγώνα για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Μέχρι να οδηγηθούμε στις εκλογές που θα οδηγήσουν στην κυβέρνηση της Αριστεράς που θα ανοικοδομήσει τον τόπο.



Σχετικά με τη νέα Δημόσια Τηλεόραση, έκανε λόγο για πειρατικό κανάλι, «το οποίο θα μπορούσαν και να το αποκαλούν και ΔΝΤ» και δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Αναφερόμενος στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, τον χαρακτήρισε «νεκροθάφτη της δημόσιας διοίκησης», ο οποίος «απολύει εργαζόμενους και οι υπόλοιποι υπουργοί εκτελούν τις εντολές των δανειστών την ώρα που η κ. Μπακογιάννη χαριεντίζεται με βουλευτή των νεοναζί».

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο σχολίασε πως «δεν τολμά να ξεμυτίσει σε κοινή θέα, απαιτεί να ταξιδεύει με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος!».

Η συμμορία της καταστροφής ζει στο δικό της κόσμο, δεν έχουν καταλάβει τίποτα απ' όσα περνά ο λαός μας, ανέφερε.

Στη συνέχεια, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους αριστερούς, τους δημοκράτες, τους πατριώτες, τους διανοούμενους αλλά κυρίως τους νέους «για να μείνουμε όλοι εδώ και να αλλάξουμε την Ελλάδα, να κτίσουμε μια κοινωνία δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας! Πρέπει να ενώσουμε το λαό μας σε έναν ανένδοτο αγώνα για τη δημοκρατία και την προοπτική με στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας μακριά από την καθημερινή βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού».

Ως προς τις διαφωνίες στο συνέδριό, σημείωσε πως «έχουν σχέση με τον πως θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πιο δυνατός για να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από πρόγραμμα και σχέδιο, πρέπει τώρα να βρεθεί δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, όπως το ΕΑΜ που «μας έσωσε από την πείνα», να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του στην κρίση. Χαιρετίζουμε τις δομές αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, όπου συμμετέχουν σύντροφοί μας από όλη τη χώρα, μέλη του μεγάλου αυτοδιαχειριστικού κινήματος».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου στο συνέδριο, παρατήρησε: «Δεν εξεπλάγην από τον πυρήνα των απόψεων του Μανώλη Γλέζου. Είχε αυτές τις απόψεις σταθερά από το 2003 έως σήμερα. Δεν θέλω να παριστάνω ούτε τον ανήξερο, ούτε τον αιφνιδιασμένο. Με στεναχώρησε η ομιλία του Μανώλη. Δεν με κάκιωσε όμως».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, από αυτό το βήμα ο Μανώλης επέλεξε να μιλήσει ως εκπρόσωπος συνιστωσών και όχι σαν εκπρόσωπος των αγώνων της αριστεράς. Για εμάς ο Μ.Γλέζος δεν είναι συνιστώσα αλλά η συνισταμένη όλων των αγώνων της αριστεράς

«Βρισκόμαστε σε μια ιστορική καμπή. Δεν αποκλείεται και δεν περισσεύει κανένας. Όλοι μαζί και ακόμα περισσότεροι χωράνε στο σκαρί μας σε αυτό το ιστορικό ταξίδι. Κανένας δεν περισσεύει, αλλά και κανένας δεν είναι πιο ίσος από τον άλλον», υπογράμμισε.

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον κόσμο να αλλάξει και εμείς να μένουμε ίδιοι. Τι θα πούμε σε αυτό τον κόσμο; Ότι ο νέος φορέας είναι ένα κόμμα με 14 καταστατικά και 14 προγράμματα; Ότι σε καλούμε να εμπιστευθείς ένα κόμμα, του οποίου τα όργανα δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένα;», σημείωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα μέλη να ψηφίσουν για την Κεντρική Επιτροπή άτομα από όλες τις συνιστώσες με την αρχή «ένα μέλος, μια ψήφος, όχι προνόμια, όχι αποκλεισμοί» και να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Γλέζος: Όσοι νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί ξεγελιώνται

Το λόγο μετά τον Αλέξη Τσίπρα πήρε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος έστειλε μήνυμα ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ. «Όσοι νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί ξεγελιώνται. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η διαφορετικότητα των απόψεών μας είναι για μας η πηγή που μας δίνει τη δύναμη για να συνεχίσουμε», τόνισε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

«Όπως δε θέλουμε έναν λαό άφωνο στις αποφάσεις των εξουσιαστών, έτσι καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση, δε θέλουμε ένα κόμμα χειροκροτητών που θα λέει “ναι” σε ό,τι πει η ηγεσία», πρόσθεσε ο κ. Γλέζος και κατέληξε καταχειροκροτούμενος: «Θα πέσουν έξω όσοι ελπίζουν ότι θα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου