Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Η κυβέρνηση δεν θα πέσει μόνη της. Χρειάζεται κι εμείς να σπρώξουμε περισσότερο


http://papadimoulis.wordpress.com

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Real News” και τη δημοσιογράφο Μαρ.Ζαφειριάδου παραχώρησε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Παπαδημούλης:

Τι σηματοδοτεί η Νέα Ελλάδα του Αντώνη Σαμαρά; Μπορεί και σε ποια κατεύθυνση κατά τη γνώμη σας να ανασυνταχθεί ο χώρος της κεντροδεξιάς;

Σηματοδοτεί απόλυτη πρόσδεση στο δόγμα Μέρκελ, οδυνηρή μείωση των εισοδημάτων, άδικη κατανομή βαρών, ραγδαία αύξηση της ανεργίας, ριζική συρρίκνωση της κοινωνικής προστασίας, ακραία φτώχεια, πατριδοκαπηλία αλλά και εθνική ταπείνωση.

O κ.Σαμαράς επιδιώκει μια αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ για να αποτρέψει την εκλογική της ήττα και να ανατρέψει την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία της ευρύτερης Αριστεράς. Η πολιτική του όμως, είναι ένα διαρκές «κλίνατε επί δεξιά» που θέτει εν αμφιβόλω και ακυρώνει οποιοδήποτε κεντρώο «άνοιγμα».

Ο κ.Βενιζέλος έλαβε την απόφαση για συμμετοχή σε δικομματική κυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ. Τι σηματοδοτεί η απόφαση αυτή για το ΠΑΣΟΚ;

Η εξουσιομανία του κ.Βενιζέλου αλλά και οι προσωπικές του ανασφάλειες και επιδιώξεις, τον καθιστούν απολύτως διαχειρίσιμο και μηδενικών ουσιαστικών αντιστάσεων απέναντι στη ΝΔ. Μετατρέπουν πλέον, πλήρως, και το εναπομείναν, μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ, σε συνιστώσα της Ν.Δ.



Πώς εξηγείτε τη δήλωση Πολύδωρα για την Χρυσή Αυγή;

Ο κ. Πολύδωρας, και δεν ήταν ο πρώτος, φρόντισε, με τον τρόπο του, να μας υπενθυμίσει τις εκλεκτικές συγγένειες ΝΔ-ΧΑ. Η χλιαρή αποδοκιμασία των δηλώσεών του από την ηγεσία του κόμματος, απλώς επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.



Εξεταστική για το μνημόνιο δεν βλέπουμε, ενώ άλλες υποθέσεις -π.χ Siemens- παραπέμπονται στις καλένδες. Να αναμένουμε κάποιες πρωτοβουλίες από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Όντως η «μία και μόνη εξεταστική για το μνημόνιο» υπήρξε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ που ξεχάστηκε. Αντίθετα η ΝΔ, χέρι -χέρι με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, απέρριψαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Μνημόνιο. Η σπουδή της ίδιας τρικομματικής πλειοψηφίας να περιορίσει με θλιβερό τρόπο την έκταση του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ, βγάζοντας «λάδι» τον κ. Βενιζέλο, την ώρα που και επί Σαμαρά-Στουρνάρα δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από αυτή τη λίστα, είναι προκλητική. Την Τετάρτη καταθέσαμε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ. Θα υπάρξει ασφαλώς συνέχεια αλλά αυτές οι πρωτοβουλίες, όπως προφανώς αντιλαμβάνεσθε, δεν προαναγγέλλονται.

Πρόταση μομφής πάντως δεν είδαμε…

Η νέα κυβέρνηση θα αποδειχθεί εύθραυστη και βραχύβια. Διατηρούμε σε πλήρη ισχύ το δικαίωμά μας για κατάθεση πρότασης μομφής και θα το χρησιμοποιήσουμε, χωρίς προαναγγελία, όποτε το κρίνουμε σκόπιμο. Ασφαλώς η κυβέρνηση δεν θα πέσει από μόνη της. Χρειάζεται κι εμείς να σπρώξουμε περισσότερο.



Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται στο συνέδριό του, οι συνιστώσες όμως ζητούν παράταση. Βιάζεστε, λένε, να τις διαλύσετε…

Η εντολή που έχουμε από τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» είναι σαφής: «ένα κόμμα, ενωμένο και δημοκρατικό, όχι πολλά κόμματα στη συσκευασία του ενός». Η απόφαση για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα μακράς και ώριμης δημοκρατικής διεργασίας μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι όποιες δικλείδες κριθούν αναγκαίες από το Συνέδριό μας δεν αναιρούν το περιεχόμενο της κεντρικής επιλογής για ουσιαστική ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ με λειτουργία ρευμάτων και τάσεων. Οι καιροί ου μενετοί. Αν δεν αλλάξουμε κι εμείς, πώς θα αλλάξουμε την κοινωνία;



Η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση. Αποτελεί εν δυνάμει σύμμαχό σας;

Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση δεν αναιρεί τις μεγάλες ευθύνες της ηγεσίας της για την κυβερνητική σύμπραξη στην πολιτική του Μνημονίου. Η ΔΗΜΑΡ οφείλει να αναμετρηθεί με αντιφάσεις του τύπου «αποχωρούν οι υπουργοί μου, αλλά παραμένουν τα στελέχη μου στη διοίκηση Δημόσιων Οργανισμών», με βάση το γνωστό «4-2-1». Κυρίως όμως πρέπει να αποφασίσει για τον ρόλο της: «εξωτερικός συνεργάτης» της κυβέρνησης ή δύναμη της αντιπολίτευσης με το δικό της ασφαλώς στίγμα; Περιθώρια για «ναι μεν, αλλά…», απλά δεν υπάρχουν.



Συνολικότερα, με ποιους θα κυβερνήσετε αν βγείτε πρώτο κόμμα στις εκλογές;

Ακόμα και αν ο λαός μας δώσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, πράγμα δύσκολο για οποιοδήποτε κόμμα σήμερα, θα αναζητήσουμε και πάλι συμμαχίες με ευρύτερες δυνάμεις στη βάση του προγράμματός μας και συνεργασία με έντιμα, ικανά και αξιόπιστα πρόσωπα από ένα ευρύτερο φάσμα. Θα είναι μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και την ανάπτυξη της χώρας με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.



Και μετά το συνέδριο, ποια η πρώτη προτεραιότητα;

Η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τριπλή και πιεστική: ουσιαστική ενοποίηση, κυβερνητικό πρόγραμμα και διαρκής εξωστρέφεια. Οι εκλογές δεν θα αργήσουν και πρέπει να μας βρουν πανέτοιμους.



Και η ηγετική ομάδα δεν θέλει ανανέωση;

Απαιτείται μια νέα, πιο ισχυρή συλλογικότητα που να συνδυάζει ανανέωση και συνέχεια. Συγκροτούμε την Αριστερά του 21ου αιώνα, με βάση την πολιτική, το πρόγραμμα και την ηγεσία που μάς πήγε στο 27%. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν.

Χρειαζόμαστε όμως ακόμη πολλή και εντατική δουλειά, μακριά από κάθε αυτάρκεια και επανάπαυση, για να πείσουμε περισσότερο και περισσότερους.

Η μειοψηφία στο κόμμα σας μιλά για «στρογγυλέματα» του λόγου και των αποφάσεών σας, προκειμένου να γίνεστε αρεστοί στους πολλούς. Σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας όμως, δεν θα υπάρχουν περιθώρια για «στρογγυλέματα». Πόσο σκληροί θα είστε στη διαπραγμάτευση;

Μένουμε συνεπείς στις θέσεις μας και τις επεξεργαζόμαστε περισσότερο. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σαφές σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και έναν οδικό χάρτη στόχων και συνεργασιών, πρωτίστως με τις χώρες του Νότου, προκειμένου να ξεφύγουμε από τα καταστροφικά μνημόνια. Εμείς θα διαπραγματευτούμε, προτείνοντας και διεκδικώντας μία πολιτική ανάπτυξης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Χωρίς ανακοπή της ύφεσης, χωρίς ανάπτυξη με ένα βαθύτερο κούρεμα του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του, είναι αδύνατον να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος Ασφαλώς, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Απαιτούνται πολιτική προσπάθεια, χρόνος, σκληρή δουλειά και διάθεση για ριζικές αλλαγές και ρήξεις με δομές, αντιλήψεις και συμφέροντα που μας έφεραν ως εδώ. Τα μνημόνια και η τακτική του καλού παιδιού και της παθητικής αποδοχής έχουν δοκιμαστεί και μας οδηγούν στην καταστροφή.

Και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, ως πού θα φτάσετε; Σε στάση πληρωμών; Και σε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα ίσως;

Αυτά αποτελούν την προσφιλή εκφοβιστική προπαγάνδα των πολιτικών μας αντιπάλων. Ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέση για έξοδο από την Ευρωζώνη. Ωστόσο η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ήδη έτοιμη να αντιμετωπίσει γεγονότα που υπερβαίνουν τις δικές της επιλογές και επιθυμίες, όπως μία διαλυτική κρίση στην Ευρωζώνη, προς την οποία οδηγεί η εμμονή στο καταστροφικό «δόγμα Μέρκελ». Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει αυτό τον κίνδυνο, με σχέδιο, συμμαχίες και χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου