Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Συρία: «Οι αντικαθεστωτικοί έχουν χημικά σαρίν»


Οι σύροι αντικαθεστωτικοί διαθέτουν πυραύλους και αέριο σαρίν, δήλωσε στο Γαλλίκο Πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας, μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Συρίας.
Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ με το πόρισμά τους επιβεβαίωσαν πως έγινε χρήση του χημικού σαρίν κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν στο ποιος ήταν ο υπεύθυνος της επίθεσης. Οι αντικαθεστωτικοί και η Δύση κατηγορούν τις δυνάμεις τους Μπασάρ Αλ Άσαντ με τον «Συνασπισμό των Προθύμων» να εκφράζει τη βεβαιότητα πως υπεύθυνος για την επίθεση είναι αποκλειστικά το καθεστώς. Αντίθετα η συριακή κυβέρνηση και οι βασικοί σύμμαχοί της (Ρωσία, Κίνα, Ιράν) κάνουν λόγο για «προβοκάτσια των τρομοκρατών», υποστηρίζοντας πως στόχος τους ήταν να προκαλέσουν την αντίδραση και την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας ενάντια στο καθεστώς του Άσαντ.

«Διαψεύδω 100% ότι χρησιμοποιήσαμε αέριο σαρίν για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν είχαμε κανένα συμφέρον να κάνουμε κάτι τέτοιο διότι κερδίζαμε μάχες στο έδαφος», σημείωσε ο σύρος αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Γενικά οι ηττημένοι είναι αυτοί που υιοθετούν μια τέτοια αυτοκαταστροφική στάση. Αντίθετα, ο στρατός ήταν στη θέση του νικητή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι τρομοκράτες κατασκευάζουν τοπικά πυραύλους εδάφους-εδάφους και αυτούς είναι το πιθανότερο ότι χρησιμοποίησαν για να μεταφέρουν το υλικό», σημείωσε, αναφερόμενος στο σαρίν. Ο σύρος αξιωματούχος έκανε επίσης λόγο για την ανακάλυψη από τις αρχές εργαστηρίων κατασκευής σαρίν στη Μοσούλη του Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σε σουνιτική περιοχή.

Αναφέρθηκε επίσης στη σύλληψη από τις τουρκικές αρχές πριν από δύο μήνες 11 τζιχαντιστών του Μετώπου Αλ Νούσρα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε αέριο σαρίν, διευκρινίζοντας ότι οι τελευταίοι «αφέθηκαν ελεύθεροι πριν από δύο ημέρες».
«Φυσικά οι εξεγερμένοι γνωρίζουν να τοποθετούν αέριο σαρίν στις κεφαλές των πυραύλων. Έχουν εκπαιδευτεί από τις αμερικανικές, τις γαλλικές και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες που βρίσκονται στο πλευρό τους», υπογράμμισε.

Όταν ρωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους ο συριακός στρατός διαθέτει χημικά όπλα, απάντησε: «Σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, προκειμένου να υπάρξει μια στρατηγική ισορροπία με τον σιωνιστικό εχθρό, υπήρξε η επιθυμία να αποκτηθούν τέτοιου είδους όπλα. Επρόκειτο απλώς για ένα μέσο αποτροπής απέναντι σε έναν σιωνιστικό εχθρό που διαθέτει ένα απόθεμα όπλων μαζικής καταστροφής», τόνισε ο σύρος αξιωματούχος, αναφερόμενος στο Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου