Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

Τις βασικές προτεραιότητες και τους άξονες δράσης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε ο πρόεδρός του, μιλώντας σε συζήτηση (στρογγυλό τραπέζι) με θέμα: “Advice to Governments to Come” (Συμβουλές σε μία Μελλοντική Κυβέρνηση).
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, οι άξονες του προγράμματος, είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η στήριξη των φτωχότερων στρωμάτων που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση με καταπολέμηση της υψηλής φοροδιαφυγής και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η συζήτηση ήταν στα πλαίσια του συνεδρίου που διοργανώνεται από το LBJ School of Public Affairs του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν.

Απόσπασμα της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι ένα σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Βασικός μας στόχος θα είναι η χρηματοδότηση και συνολική ενίσχυση οικονομικών τομέων, στους οποίους υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα, σε συνδυασμό με νέες πηγές ανάπτυξης. Είναι ένα σχέδιο που εγγυάται την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά.



Η χώρα μαστίζεται από ανεργία της τάξης του 30%, ποσοστό που φτάνει το 60% μεταξύ των νέων. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και η τρόικα εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις απολύσεις στο Δημόσιο τομέα και στην άρση των εμποδίων για απολύσεις στον ιδιωτικό. Σκοπεύουν επίσης να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας και να περικόψουν κι άλλο τις συντάξεις.

Αυτά τα μέτρα θα βαθύνουν την ύφεση και θα καταστήσουν την Ελλάδα ανίκανη να αποπληρώσει τα χρέη της για μία ακόμη φορά. Παρόλα αυτά, ο κ. Σαμαράς, σε μία δημόσια εμφάνισή του έπειτα από πολύ καιρό, δεσμεύτηκε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα θα τηρήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα. Ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική δυνατότητα.
Πιστεύει κάποιος ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει ένα συνολικό όγκο 83 δισ. τόκων;. Πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5% σε ετήσια βάση ως το 2020;

Ακόμη και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αβέβαιος ως προς το αν η Ελλάδα θα κατορθώσει να βγει στις αγορές τον Μάιο του 2014», όπως υποστήριξε και αυτό οφείλεται στο ότι αυτήν την ώρα τίθενται προς διαπραγμάτευση οι όροι ενός νέου δανείου και το νέο πρόγραμμα λιτότητας. Το τρίτο μνημόνιο βρίσκεται προ των πυλών. Πρόκειται για ένα θέατρο του παραλόγου. Από το ξεκίνημα της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε το προφανές. Δηλαδή, ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και επειδή ένα πρόβλημα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στη ρίζα του, ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί μία ευρωπαϊκή λύση».

πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου