Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Τσίπρας στον Guardian: Η Αριστερά μπορεί να χτίσει μια καλύτερη Ευρώπη

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής / FosPhotos

«Είναι χρέος μας να παλέψουμε ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση που έχουν δημιουργήσει σε όλη την Ευρώπη οι ζηλωτές του καπιταλισμού», γράφει σε άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα Guardian, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας.

Στο άρθρο με τίτλο «Η λιτότητα σπέρνει τον όλεθρο, αλλά η Αριστερά μπορεί να ενωθεί για να χτίσει μια καλύτερη Ευρώπη», ο Α. Τσίπρας αναφέρεται στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας σημειώνοντας πως «περισσότεροι από 1000 νέοι προστίθενται κάθε μέρα στις τάξεις των ανέργων στην ήπειρο».

«Στην Ελλάδα, παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η λιτότητα έχει σημειώσει επιτυχία, ο προϋπολογισμός του 2014 επιβάλλει νέες περικοπές δημοσίων δαπανών και περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας. Η οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή είναι πρωτοφανής εν καιρώ ειρήνης», προσθέτει, παραθέτοντας ποσοστά για την ανεργία και τη συρρίκνωση του ΑΕΠ, και την αύξηση του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ από το 2010.

«Αλλά η ανθρώπινη τραγωδία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Πρόκειται για μειώσεις μισθών και περιορισμό του κράτους πρόνοιας σε όλη την Ευρώπη με ρυθμό πρωτοφανή στη μεταπολεμική εποχή», γράφει και σχολιάζει ότι «αυτή η ανθρωπιστική κρίση που δεν έχει επαναληφθεί τα τελευταία 60 χρόνια δεν είναι φυσικό φαινόμενο», αλλά «ανθρωπογενής φτώχεια, κατά την έκφραση του Νέλσον Μαντέλα». Για την «ανθρωπογενή φτώχεια» υπαίτιοι, όπως γράφει στο άρθρο, είναι «οι ζηλωτές του νεοφιλελευθερισμού έχουν αναποδογυρίσει τις ζωές των λαών, με τις πολιτικές διαρθρωτικών προσαρμογών που εφαρμόζουν να χρησιμεύουν ως μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης που μεταφέρει το ρίσκο στις πλάτες των εργατών και των νέων».

«Εκείνοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που ισχυρίζονται ότι το παρόν φάρμακο είναι επιτυχές, είναι υποκριτές. Για εκατομμύρια ανθρώπους το ευρωπαϊκό όνειρο έχει μετατραπεί σε εφιάλτη», κάτι που φαίνεται, όπως γράφει ο Αλέξης Τσίπρας από «τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την αυξανόμενη κρίση εμπιστοσύνης στην ΕΕ και την καταστροφική άνοδο της δημοτικότητας ακροδεξιών κομμάτων».

«Είναι, όμως, ελπιδοφόρα η ανάδειξη νέων μορφών αλληλεγγύης και κινημάτων που βασίζονται στην κοινότητα. Μπορούν και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη δημοκρατική συμμετοχή και έλεγχο», προσθέτει.

Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου, γράφει πως αποτελούν ευκαιρία για να ξεκινήσει ένας πραγματικός διάλογος μεταξύ των λαών και πως «είναι καιρός η Ευρώπη να σταματήσει τη σοκαριστική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την αναμόρφωση του κράτους, την αποκατάσταση της ανάπτυξης και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας, σταθερών θέσεων εργασίας με τις προστατευτικές δικλείδες που ιστορικά συνέβαλαν στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα μέτωπο κατά της λιτότητας και της ύφεσης, ένα κίνημα αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους σε βορρά και νότο, που θα επιφέρει ένα σύμφωνο για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και θα σπάσει το χρηματικό τείχος που διαχωρίζει τους πλουσίους από τους φτωχούς στην Ευρώπη» προσθέτει και σχολιάζει πως η απόφαση για την υποψηφιότητά του «παρακινείται από την επιθυμία μας να επανενώσουμε την Ευρώπη και να την ξαναχτίσουμε σε μια δημοκρατική και προοδευτική βάση. Υπάρχει εναλλακτική στην παρούσα κρίση και είναι καθήκον και πεπρωμένο μας να παλέψουμε για αυτήν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου