Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΣΟΚ: Και η «Κίνηση των 75» στον χορό των αναταράξεων

Συνεχίζονται οι «αναταράξεις» στο ΠΑΣΟΚ, την Παρασκευή, που προκαλούνται κυρίως από στελέχη του κόμματος που δεν είναι της επιρροής των Ευάγγελου Βενιζέλου και Κώστα Σημίτη. Μετά τα έντεκα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος που ζητούσαν την έκτακτη σύγκληση της ΚΠΕ προκειμένου να συζητηθούν κρίσιμα και σοβαρά θέματα του Κινήματος, σειρά έχει η «Κίνηση των 75». Σε ανακοίνωση της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όσοι ονειρεύονται μία στρατηγική παγίωσης της συνεργασίας με τη Δεξιά, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο». Τονίζεται η αντίθεση της Κίνησης στη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, και κυρίως τον χειρισμό Βενιζέλου. Στο μεταξύ, την έντονη δυσφορία τους για τη χρονική στιγμή που επέλεξαν τα 11 μέλη της ΚΠΕ δείξουν τη δυσαρέσκειά τους, εξέφραζαν την Παρασκευή κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, στους οποίους απάντησε ο βουλευτής Θάνος Μωραϊτης.


Συγκεκριμένα, η «Κίνηση των 75» στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει ως σταθερά εκφρασμένη βούληση να μην προκαλέσει πολιτική αστάθεια, θέση με πολιτικό κόστος.

Ωστόσο, αναφέρει χαρακτηριστικά, «δεν είχε, όμως, την ίδια στάση ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, που έκανε τα πάντα για να ρίξει μία εκλεγμένη κυβέρνηση και -ακόμη και όταν εκλέχτηκε- διακινδύνευε την προοπτική της χώρας, με βάση τους μικροπολιτικούς του σχεδιασμούς, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της ΕΡΤ. Για μας, όμως, δεν ήταν μονόδρομος η πλήρης ένταξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και η πλήρης συμπόρευση με τη ΝΔ».

Σύμφωνα με τις εναλλακτικές κυβερνήσεις που προτείνει η «Κίνηση των 75», «η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει με οικουμενική κυβέρνηση ή με το ΠΑΣΟΚ να παρέχει απλώς κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης, υπό συγκεκριμένους όρους και εγγυήσεις, βάζοντας διαφανείς, πράσινες γραμμές προγραμματικής συνεργασίας. Η είσοδος, άλλωστε, του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς πρώτα να έχουν συμφωνηθεί οι προϋποθέσεις και οι όροι αυτής της συμφωνίας, τραυματίζει την αξιοπιστία αυτής της συγκατοίκησης. Δεν ανήκει στην προοδευτική αντίληψη η πρακτική, πρώτα να μοιράζονται οι καρέκλες και μετά να συμφωνούνται οι πολιτικές».

Γίνεται λόγος ακόμη για «αντίφαση» του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος είχε προτείνει στον κ. Σαμαρά, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το φθινόπωρο του 2011, να οριστεί πρώτα το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα συγκεκριμένα θέματα. Όμως, όπως τονίζουν οι «75», «πρώτα συμφώνησε στον σχηματισμό κυβέρνησης και μετά έκανε την όποια διαπραγμάτευση με τον κ. Σαμαρά».

Η «Κίνηση των 75» υποστηρίζει ότι «οι δημοκρατικοί πολίτες αντιδρούν στην ταύτιση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, γιατί έχουν το ένστικτο της ανάγκης αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης. Απαιτούν, επίσης, να υπάρξει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο διαφοροποίησης από τη Δεξιά, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όσοι ονειρεύονται μία στρατηγική παγίωσης της συνεργασίας με τη Δεξιά, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο».

Η ανακοίνωση των «75» συνεχίζει ως εξής:

«-Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να είναι η επαναθεμελίωση των σχέσεών του με τους πολίτες και η ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

-Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει το ποιους υπηρετούμε και με ποιους συγκρουόμαστε.

-Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βάζει σε δεύτερη μοίρα τη διαρκή προσπάθεια επαναγεφύρωσης των σχέσεών μας με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.

Η σύγχρονη Κεντροαριστερά δεν προκύπτει με αποκλεισμούς και δεν εξαντλείται σε επιλεκτικές συγκολλήσεις κορυφής. Ούτε μπορεί να στοχεύει σε ικανοποίηση εγωκεντρικών σχεδιασμών επιβίωσης ή προσωπικής ανέλιξης μεμονωμένων στελεχών. Η αναγέννηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης θα προκύψει, κυρίως, με συγκλίσεις μέσα στην κοινωνία. Με λαϊκή ενότητα, πάνω σε ένα προοδευτικό πλαίσιο πολιτικών αλλαγών»

Δυσφορία στη Χαριλάου Τρικούπη για την επιστολή των 11

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, διερωτούνται για τη σκοπιμότητα της επιστολής των 11 μελών της ΚΠΕ του κόμματος, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκεται εν μέσω μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους.

Στα σχόλια αυτά απάντησε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚΘάνος Μωραΐτης που ανήρτησε την παρακάτω δήλωση στην ιστοσελίδα του και στα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Χθες, 11 μέλη της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, αναλάβαμε μια θεσμική πρωτοβουλία, ζητώντας το αυτονόητο: Να λειτουργήσει το κορυφαίο όργανο του κινήματος και να συζητήσουμε όλο το πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων.

Γύρω από αυτή την ξεκάθαρη θεσμική πρωτοβουλία, η οποία περιγράφεται λιτά και ξεκάθαρα σε 84 και μόνο λέξεις, σήμερα το πρωί στήθηκε από κάποιους ένα γαϊτανάκι απίθανων και επικίνδυνων διαρροών σε ΜΜΕ που απηχούν, όπως ισχυρίζονται, την Χαριλάου Τρικούπη.

Η προσπάθεια ήταν να στηθεί ένα “πολεμικό κλίμα” εντός ΠΑΣΟΚ που ευνοεί επιδιώξεις εκτός ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, κάποιοι, στις πιο κρίσιμες ώρες, διαχειρίζονται την εικόνα της παράταξης με παιγνίδια ανώνυμων διαρροών.

Εμείς θα επιμείνουμε στη θεσμική λειτουργία και δεν θα μας παρασύρει κανένας στο “ανταλλακτήριο” των παραπολιτικών στηλών και στο “πλυντήριο” της παραπολιτικής. Η απόφασή μας είναι να υπερασπιστούμε την παράταξη και όχι να τη “διαπραγματευτούμε” όπως φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν, προκειμένου να βρουν σανίδα πολιτικής επιβίωσης.

Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους πριν είναι αργά.Σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη για τις εξελίξεις θα τους ανήκει εξολοκλήρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου