Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Καθαρές λύσεις

“ Το κύριο άρθρο της Αυγής ”

Καθώς το μνημονιακό κατεστημένο συνειδητοποιεί ότι οδηγείται σε ήττα και στις τρεις κάλπες, με ιδιαίτερη σημασία σε εκείνη των ευρωεκλογών, αρχίζει η διακίνηση σεναρίων για την επόμενη μέρα. Σε όλα τα σενάρια ομολογείται η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρείται όμως να σχετικοποιηθεί, δηλαδή να υπονομευθεί το λαϊκό μήνυμα. Δεν τους αρκεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέτουν και άλλες παραμέτρους. Πόσο μεγάλη θα είναι, αν το άθροισμα των συγκυβερνώντων κομμάτων θα υπερβαίνει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα συναφή. Ξεχνούν ότι με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα, έστω και με μια ψήφο, κερδίζει το εκλογικό μπόνους, χάρις στο οποίο υπάρχει και η σημερινή κυβέρνηση.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκταση της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως είναι το μοναδικό κόμμα που διοργανώνει μεγάλες ανοικτές πολιτικές συγκεντρώσεις. Που συσπειρώνει και διευρύνει την εκλογική δύναμη του Ιουνίου του 2012, την ώρα που άλλα κόμματα είτε δίνουν μάχη να μπουν στην Ευρωβουλή είτε να συγκρατηθούν στα χαμηλά επίπεδα του Μαΐου του 2012. Σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη από τις κάλπες να βγει αδιαμφισβήτητο μήνυμα, ώστε να στοιχειοθετηθούν και οι επόμενες καθαρές λύσεις. Δηλαδή η δημοκρατική ανατροπή.


Πίσω από τη σεναριολογία των ηττοπαθών του Μνημονίου κρύβεται η άρνησή τους να αποδεχθούν το αποτέλεσμα που προβλέπουν. Δηλαδή το δόγμα τους, ότι είναι οι μοναδικοί νομείς της εξουσίας, υπεράνω της λαϊκής βούλησης, κάτι σαν ενσάρκωση της Πεφωτισμένης Δεσποτείας. Οι καθαρές λύσεις αποτελούν, λοιπόν, προϋπόθεση για τη δημοκρατική σταθερότητα που απειλείται από το μνημονιακό κατεστημένο, το οποίο ταυτίζει τη σταθερότητα με την παραμονή του, με κάθε τρόπο, στην εξουσία. Δηλαδή βαφτίζει πολιτική σταθερότητα την αποσταθεροποίηση των κανόνων του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτή η συμπεριφορά είναι απότοκος της προσήλωσης στο Μνημόνιο, το οποίο διέλυσε πολύχρονες κοινωνικές αναγνωρίσεις και πολιτικές εκπροσωπήσεις.


Με προδιαγραφόμενη την ήττα στις ευρωεκλογές, άρχισαν τα ευφάνταστα - επικίνδυνα πολιτικά σενάρια, οι σχεδιασμοί για νέα "μεταβατική κυβέρνηση" από την παρούσα Βουλή ("διάλειμμα" τύπου Πικραμμένου), σε συνδυασμό με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Κατ' αναλογίαν μάλιστα προς την πολιτική περίοδο του 1989, συζητείται ακόμη και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, με την υστεροβουλία ότι έτσι θα εμποδιστεί η εκλογική άνοδος της Αριστεράς.


Ό,τι κι αν επινοούν, όμως, αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δώσει καθαρό μήνυμα, οι σεναριογράφοι θα βουλιάξουν στις ραδιουργίες τους. Η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και στις τρεις κάλπες, η αποφασιστική λαϊκή παρέμβαση στη μεγάλη μάχη των εκλογών, αποτελεί την καθοριστική προϋπόθεση για να γίνει το πρώτο και σταθερό βήμα για την αναγέννηση της χώρας και της δημοκρατίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτή την εβδομάδα θα επιβεβαιωθεί η αίσθηση της ανερχόμενης λαϊκής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποδειχθεί καταλύτης γοργών πολιτικών εξελίξεων, όπου ο κοινωνικός διπολισμός, αντανακλώμενος στο πολιτικό πεδίο, θα σφραγίσει την πορεία της χώρας.


periodista.gr


http://anemosantistasis.blogspot.gr/2014/05/blog-post_8591.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου