Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ: Κοινό μέτωπο κατά του ξεπουλήματος από το ΤΑΙΠΕΔ

Ούτε η Ελαφόνησος με τον σπάνιο φυσικό και υποθαλάσσιο πλούτο ξεφεύγει από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο εντάσσονται το ένα μετά το άλλο τα φιλέτα της χώρας, προκειμένου να δοθούν για εκποίηση. Ετσι, παραδίδεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο ένα ακίνητο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο βρίσκεται στις παραλίες του Σίμου και του Σαρακίνικου, έκτασης 175 στρεμμάτων.

Την έντονη διαμαρτυρία του για την εκποίηση της Ελαφονήσου εξέφρασε ο δήμαρχος Ελαφονήσου, Π. Ψαρομμάτης, σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και στον υπουργό Οικονομικών. «Η προς εκποίηση περιοχή των 175 στρεμμάτων (…) αποτελεί στο σύνολό της δασική προστατευόμενη περιοχή (κεδρόδασος, αμμοθίνες). Ωστόσο, ως επένδυση προτείνεται η ανέγερση εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχείων», αναφέρεται στην επιστολή.

«Η παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο αποτελεί μία από τις διασημότερες στον κόσμο και βρίσκεται πρώτη στη λίστα των ομορφότερων παραλιών της Ευρώπης. Αυτό, δίχως αμφιβολία, το γνωρίζετε τόσο εσείς όσο και οι υποψήφιοι επενδυτές που αναζητάτε στα πλαίσια της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αυτά που αγνοείτε ή τεχνηέντως παρακάμπτετε είναι τα ακόλουθα: H ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή της Ελαφονήσου έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας του δικτύου NATURA 2000 για τη διατήρηση των φυσικών οικότοπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Τα σημαντικότερα στοιχεία της Ελαφονήσου, που την καθιστούν προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, είναι οι αμμοθίνες και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου. Οι αμμοθίνες έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί ως δασικές προστατευόμενες παραλίες, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ενδημικά φυτά που βρίσκονται στην Ελαφόνησο», επισημαίνει ο δήμαρχος.

Ο Δήμος Ελαφονήσου, αλλά και σύσσωμοι οι φορείς και κάτοικοι του νησιού, δηλώνουν κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακίνικου ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Ελαφονήσου.

Τάσος Σαραντής
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου