Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Νικόλας Κολυτάς 
Το τροχαίο στην Καβάλα ανέδειξε τις πολιτικές που σκοτώνουν

Στη μνη­μο­νια­κή Ελ­λά­δα έχου­με αντι­λη­φθεί ότι η αξία της ζωής είναι κάτι πολύ υπο­τι­μη­μέ­νο. Πόσο μάλ­λον αν μι­λά­με για πρό­σφυ­γες ή με­τα­νά­στες. Η εί­δη­ση του θα­νά­του των 11 με­τα­να­στών σε τρο­χαίο στην Κα­βά­λα αλλά και το ναυά­γιο ανοι­χτά του Μπό­ντρουμ ήρθαν να με­γα­λώ­σουν κι άλλο τον ήδη με­γά­λο κα­τά­λο­γο απω­λειών.

Θά­να­τοι με­τα­να­στών

Στοι­βαγ­μέ­νοι 11 άν­θρω­ποι μέσα σε ένα ΙΧ κά­η­καν ζω­ντα­νοί, όταν συ­γκρού­στη­καν με ντα­λί­κα στην παλιά Εθνι­κή Κα­βά­λας-Θεσ­σα­λο­νί­κης πριν λίγες ημέ­ρες. Αρ­κε­τές ΜΚΟ κα­ταγ­γέλ­λουν ότι οι δια­κι­νη­τές βρί­σκουν νέους τρό­πους προ­κει­μέ­νου να δια­φεύ­γουν τα μπλε­ξί­μα­τα με την αστυ­νο­μία. Συ­γκε­κρι­μέ­να το­νί­ζουν ότι βρί­σκουν ανή­λι­κους με­τα­νά­στες τους οποί­ους εξα­να­γκά­ζουν τις πε­ρισ­σό­τε­ρες φορές με βία να ανα­λά­βουν το ρόλο του οδη­γού-με­τα­φο­ρέα άλλων με­τα­να­στών, προ­κει­μέ­νου οι ίδιοι να μη φαί­νο­νται που­θε­νά. Αυτό έχει ως συ­νέ­πεια 15χρο­νοι και 16χρο­νοι με­τα­νά­στες, που δεν έχουν τη δυ­να­τό­τη­τα να πλη­ρώ­σουν το δια­κι­νη­τή ή που εξα­να­γκά­ζο­νται από τον τε­λευ­ταίο, να πιά­νουν ένα τι­μό­νι και να με­τα­φέ­ρουν άλ­λους δέκα μέσα σε ένα απλό αυ­το­κί­νη­το. Πρό­κει­ται για μια εγκλη­μα­τι­κή πρα­κτι­κή που πλου­τί­ζει τους δια­κι­νη­τές και σκο­τώ­νει τους με­τα­νά­στες. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι δύο μέρες μόλις μετά τον τρα­γι­κό θά­να­το των 11 με­τα­να­στών στην Κα­βά­λα, συ­νέ­βη αντί­στοι­χο τρο­χαίο στη Νέα Πέ­ρα­μο, όπου ευ­τυ­χώς εκεί δεν υπήρ­ξε νε­κρός.

Η κα­τά­στα­ση με τους θα­νά­τους με­τα­να­στών στην Ελ­λά­δα φαί­νε­ται πως ξε­φεύ­γει. Η Ύπατη Αρ­μο­στεία του ΟΗΕ εξέ­δω­σε ανα­κοί­νω­ση με την οποία το­νί­ζει: «πε­ρισ­σό­τε­ροι από 12.700 πρό­σφυ­γες και με­τα­νά­στες έχουν δια­σχί­σει τα βο­ρειο­α­να­το­λι­κά ελ­λη­νι­κά σύ­νο­ρα μέχρι στιγ­μής το 2018, αριθ­μός υπερ­δι­πλά­σιος σε σχέση με τις αφί­ξεις που ση­μειώ­θη­καν το 2017, σύμ­φω­να με στοι­χεία που έχει συλ­λέ­ξει η Υ.Α. Του­λά­χι­στον 40 θά­να­τοι έχουν κα­τα­γρα­φεί στην πε­ριο­χή μέσα στο 2018, με σχε­δόν τους μι­σούς να οφεί­λο­νται σε πνιγ­μό στα ορ­μη­τι­κά νερά του πο­τα­μού Έβρου». Και προ­σθέ­τει: «Αυτοί οι φρι­κτοί θά­να­τοι συν­δέ­ο­νται με τους ευ­ρύ­τε­ρους κιν­δύ­νους που αντι­με­τω­πί­ζουν οι άν­θρω­ποι που βρί­σκο­νται στο έλεος των δια­κι­νη­τών, οι οποί­οι εκ­με­ταλ­λεύ­ο­νται την ευά­λω­τη κα­τά­στα­σή τους». Είναι αρ­κε­τά λυ­πη­ρό ότι το με­τα­να­στευ­τι­κό και προ­σφυ­γι­κό ζή­τη­μα στην Ελ­λά­δα επα­νέρ­χε­ται στην επι­και­ρό­τη­τα μόνο όταν υπάρ­χουν θά­να­τοι με­τα­να­στών ή φα­σι­στι­κές επι­θέ­σεις. Υπάρ­χουν ευ­θύ­νες για όλα τα πα­ρα­πά­νω, πο­λι­τι­κές και θε­σμι­κές, οι οποί­ες πρέ­πει να απο­δο­θούν.

Αντι­με­τα­να­στευ­τι­κή πο­λι­τι­κή

Η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ το­νί­ζει με κάθε ευ­και­ρία την ευαι­σθη­σία της για τα δι­καιώ­μα­τα των προ­σφύ­γων συ­γκρι­τι­κά με την ερ­χό­με­νη κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη. Οι μαρ­τυ­ρί­ες από τα camps, καθώς και τα στοι­χεία ορ­γα­νώ­σε­ων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στο χώρο των δι­καιω­μά­των, το αμ­φι­σβη­τούν. Οι πρό­σφυ­γες και οι με­τα­νά­στες ζουν κάτω από άθλιες συν­θή­κες στα διά­φο­ρα στρα­τό­πε­δα χωρίς επαρ­κή δια­τρο­φή, ρου­χι­σμό, θέρ­μαν­ση και υγιει­νή. Οι θά­να­τοι λόγω ανε­παρ­κούς ια­τρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής πε­ρί­θαλ­ψης ή μη αντο­χής του χει­με­ρι­νού ψύ­χους είναι πολ­λοί.

Πα­ράλ­λη­λα οι αστυ­νο­μι­κές δυ­νά­μεις, που επο­πτεύ­ουν τα camps, επι­δει­κνύ­ουν μια αλό­γι­στη σκλη­ρό­τη­τα απέ­να­ντι στους πρό­σφυ­γες, γε­γο­νός που έχει οδη­γή­σει και στην κα­τα­δί­κη της χώρας μας πολ­λές φορές στο Ευ­ρω­παϊ­κό Δι­κα­στή­ριο Δι­καιω­μά­των του Αν­θρώ­που. Αυτό, βέ­βαια, συμ­βαί­νει όποτε οι πρό­σφυ­γες έχουν το κου­ρά­γιο ή τη συν­δρο­μή αντι­ρα­τσι­στι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων και διεκ­δι­κούν τα δι­καιώ­μα­τά τους. Στην πλειο­νό­τη­τα των πε­ρι­πτώ­σε­ων η ει­κό­να του βί­ντεο της ιτα­λι­κής τη­λε­ό­ρα­σης που δεί­χνει έναν αστυ­νο­μι­κό να βρί­ζει χυ­δαία μια ηλι­κιω­μέ­νη πρό­σφυ­γα στη Μόρια, απο­τε­λεί μια κα­νο­νι­κό­τη­τα. Να ση­μειω­θεί ότι για το πα­ρα­πά­νω πε­ρι­στα­τι­κό η Διε­θνής Αμνη­στία ζή­τη­σε από το Υπουρ­γείο Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη τη διε­ξα­γω­γή έρευ­νας για το πε­ρι­στα­τι­κό.

Ανά­γκη απά­ντη­σης

Όλα αυτά τα τρα­γι­κά συμ­βά­ντα δεν απο­τε­λούν απλώς με­μο­νω­μέ­να γε­γο­νό­τα. Απο­τε­λούν την απο­τύ­πω­ση μιας συ­γκε­κρι­μέ­νης πο­λι­τι­κής σε εθνι­κό και ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο που κα­τα­πα­τά συ­στη­μα­τι­κά τα δι­καιώ­μα­τα προ­σφύ­γων και με­τα­να­στών προς όφε­λος της «ευ­ρω­παϊ­κής ανά­πτυ­ξης και ευ­η­με­ρί­ας». Η συ­γκε­κρι­μέ­νη πο­λι­τι­κή εντάσ­σε­ται στο ευ­ρύ­τε­ρο πλαί­σιο της Ευ­ρώ­πης-φρού­ριο. Της Ευ­ρώ­πης που συμ­με­τέ­χει στρα­τιω­τι­κά στις πο­λε­μι­κές επι­χει­ρή­σεις στη Μέση Ανα­το­λή και στη συ­νέ­χεια αρ­νεί­ται να κάνει ακόμη και το στοι­χειώ­δες: να υπο­δε­χθεί και να πε­ρι­θάλ­ψει τα θύ­μα­τα των επι­θέ­σε­ών της. Την ώρα που γρά­φε­ται αυτό το άρθρο ανα­κοι­νώ­θη­κε ναυά­γιο ενός πλοια­ρί­ου έξι μέ­τρων που με­τέ­φε­ρε 30 πρό­σφυ­γες μόλις 50 μέτρα από τις δυ­τι­κές ακτές της Τουρ­κί­ας, κοντά στο Μπό­ντρουμ (Αλι­καρ­νασ­σός). Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες κά­νουν λόγο ήδη για 2 νε­κρούς ενώ υπάρ­χουν ακόμη αρ­κε­τοί αγνο­ού­με­νοι. Οι φρά­κτες στον Έβρο, η Frontex, το NATO στο Αι­γαίο, οι δυ­σλει­τουρ­γι­κές υπη­ρε­σί­ες ασύ­λου, τα τρι­σά­θλια στρα­τό­πε­δα συ­γκέ­ντρω­σης και η ατι­μώ­ρη­τη δράση των δια­κι­νη­τών συν­θέ­τουν ένα απο­κρου­στι­κό παζλ στην Ελ­λά­δα, το οποίο συ­ναρ­μο­λό­γη­σαν από κοι­νού όλες οι κυ­βερ­νή­σεις από το ξέ­σπα­σμα της προ­σφυ­γι­κής κρί­σης κι έπει­τα.

Αν η Αρι­στε­ρά δεν συν­δέ­σει τον αγώνα ενά­ντια στην κρίση με την αλ­λη­λεγ­γύη στους πρό­σφυ­γες και τους από κοι­νού αγώ­νες, τότε θα βρε­θεί σε τε­ρά­στια αδιέ­ξο­δα, καθώς η ακρο­δε­ξιά εκ­με­ταλ­λεύ­τη­κε το ζω­τι­κό χώρο που της δό­θη­κε με τις αντι­με­τα­να­στευ­τι­κές πο­λι­τι­κές και τώρα σε πολλά κράτη δια­τυ­πώ­νει ηγε­μο­νι­κό και κυ­ρί­αρ­χο λόγο. Η ανά­γκη δια­μόρ­φω­σης ενός τα­ξι­κού διε­θνι­στι­κού κι­νή­μα­τος είναι ζω­τι­κής ση­μα­σί­ας σε μια πε­ρί­ο­δο που πλη­θαί­νουν οι θά­να­τοι με­τα­να­στών και η ακρο­δε­ξιά απει­λή. Αν δεν παρ­θούν πρω­το­βου­λί­ες σε αυτή την κα­τεύ­θυν­ση άμεσα, τότε τα πράγ­μα­τα θα δυ­σκο­λέ­ψουν ακόμη πιο πολύ.

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου