Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Ο Μαδούρο λέει ναι σε βουλευτικές εκλογές - Ενδέχεται να στείλουν οι ΗΠΑ στρατό, δηλώνει ο Τραμπ

Ο Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να αψηφά τη Δύση ενώ λήγει σήμερα το τελεσίγραφο που έχουν απευθύνει έξι χώρες της ΕΕ, οι οποίες τον καλούν να συγκαλέσει νέες προεδρικές εκλογές. Ναι σε βουλευτικές εκλογές, απάντησε ο ίδιος μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση των υποστηρικτών του. Ανοιχτό άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ το ενδεχόμενο να στείλουν οι ΗΠΑ στρατό στη Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε το Σάββατο θετικά διακείμενος στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών, εντός του 2019, ενώ προβλέπονταν για το 2020 κι ενώ το κοινοβούλιο ελέγχεται αυτήν τη στιγμή από την αντιπολίτευση.

Η Συντακτική Συνέλευση καλεί σε «πρόωρες βουλευτικές εκλογές για αυτήν τη χρονιά (...) Συμφωνώ και τάσσομαι υπέρ αυτής της απόφασης» είπε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Καράκας.

Η θητεία των βουλευτών, που εκλέχθηκαν στα τέλη του 2015, λήγει τον Ιανουάριο του 2021. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν στα τέλη του 2020.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εμφανίστηκε το Σάββατο δημοσίως, για πρώτη φορά μετά τη φερόμενη επίθεση με drones την 4η Αυγούστου, με αφορμή τη συγκέντρωση, με τη συμμετοχή χιλιάδων υποστηρικτών του, για τα 20 χρόνια από την «μπολιβαριανή επανάσταση».

Φορώντας ένα κόκκινο πουκάμισο, ο Νικολάς Μαδούρο έφθασε το απόγευμα στη λεωφόρο Μπολίβαρ, στο κέντρο του Καράκας, όπου πριν από έξι μήνες εξερράγησαν drones με εκρηκτικά, κοντά στο βήμα, όπου εκείνος βρισκόταν. Έκτοτε, είχε περιορίσει τις εμφανίσεις του σε κλειστούς και ασφαλείς χώρους, και ορισμένες από τις ομιλίες του προβάλλονταν μαγνητοσκοπημένες από την κρατική τηλεόραση.


Εν τω μεταξύ, λήγει σήμερα το τελεσίγραφο που έχουν απευθύνει έξι χώρες της ΕΕ, οι οποίες καλούν τον Μαδούρο να συγκαλέσει νέες προεδρικές εκλογές, διαφορετικά θα αναγνωρίσουν ως πρόεδρο τον αντίπαλο του, τον Χουάν Γκουαϊδό.

Έξι χώρες (η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Βρετανία) είχαν δώσει στον Νικολάς Μαδούρο προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές. Αντί γι' αυτό, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος επανεμφανίσθηκε χθες, Σάββατο, δημοσίως για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, έριξε την ιδέα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, για να αντικατασταθεί ένα κοινοβούλιο στο οποίο η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ το ενδεχόμενο να στείλουν οι ΗΠΑ στρατό στη Βενεζουέλα, ενώ υπογράμμισε ότι αρνήθηκε το αίτημα του Νικολάς Μαδούρο να συναντηθούν.

«Βεβαίως είναι κάτι που είναι στο τραπέζι, είναι ένα ενδεχόμενο» είπε σε συνέντευξή του στο CBS ο Ντόναλντ Τραμπ, και συμπλήρωσε: «Ζήτησε να συναντηθούμε (σ.σ.: ο Μαδούρο) αλλά αρνήθηκα, γιατί έχουμε προχωρήσει αρκετά από αυτό το σημείο».

Δυο παράλληλες συγκεντρώσεις

Δυο μεγάλες παράλληλες συγκεντρώσεις των οπαδών του Γουαϊδό και του Μαδούρο πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες στους δρόμους του Καράκας, οι μεν για να απαιτήσουν την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο, οι άλλοι για να γιορτάσουν την 20η επέτειο της μπολιβαριανής επανάστασης και να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους προς τον σοσιαλιστή ηγέτη.

Xιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης και αυτοαποκαλούμενο προσωρινό Πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γουαιδό, και πλημμύρισαν τους δρόμους του Καράκας, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, προκειμένου να πιέσουν τον νόμιμο Πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί και να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές.

Ο Χουάν Γκουαΐδό δήλωσε ότι «η αλλαγή στη Βενεζουέλα είναι πολύ, πολύ κοντά». Επιπλέον, ανακοίνωσε ενώπιον των διαδηλωτών την άφιξη, εντός των επόμενων ημερών, ανθρωπιστικής βοήθειας για την πετρελαιοπαραγωγό χώρα στα σύνορα με την Κολομβία, με τη Βραζιλία και σε ένα «νησί της Καραϊβικής», ζητώντας από τον στρατό να επιτρέψει την είσοδό της.

Χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες και φωνάζοντας «Ελευθερία», οι διαδηλωτές κινήθηκαν από πέντε διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας προς την έδρα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελπίζοντας με την κίνησή τους αυτή να μπορέσουν να ενθαρρύνουν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να αναγνωρίσουν τον Γουαιδό ως προσωρινό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, o οποίος κάλεσε σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, την Ημέρα της Νεολαίας για τη χώρα.



Play Video

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της χθεσινής ημέρας, καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη Μπολιβαριανή Επανάσταση και την πρώτη ορκωμοσία του Ούγκο Τσάβεζ ως Προέδρου της Βενεζουέλας.

Από την άλλη, χιλιάδες οπαδοί του Νικολάς Μαδούρο, οι οποίοι φορώντας κόκκινα, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μπολιβάρ στο κέντρο του Καράκας, για να τιμήσουν την επέτειο. Στη συγκέντρωση ο Νικολάς Μαδούρο, μεταξύ άλλων, κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει να στηρίζει ένα αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Δεν ήμασταν ούτε θα γίνουμε χώρα ζητιάνων», απάντησε ο Νικολάς Μαδούρο. Αντίθετα «υπάρχουν ορισμένοι που αισθάνονται ζητιάνοι του ιμπεριαλισμού και πωλούν την πατρίδα τους για 20 εκατομμύρια δολάρια», συνέχισε αναφερόμενος στο ύψος της ανθρωπιστικής βοήθειας την οποία υποσχέθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Χουάν Γκουαϊδό, η οποία όμως δεν μπορεί να μεταφερθεί χωρίς τη συμφωνία των αρχών και του στρατού.


Play Video

Και στις δύο πλευρές, οι φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν δρόμους και λεωφόρους μαύρες από κόσμο. Κανένας αξιόπιστος αριθμός δεν κυκλοφορεί μετά τις διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα.


Play Video

Η Ουάσιγκτον καλεί τον στρατό να προσχωρήσει στο στρατόπεδο του Χουάν Γκουαΐδό

Η Ουάσιγκτον κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου Χουάν Γκουαΐδό, όπως ακριβώς ο πτέραρχος Φρανσίσκο Γιάνες, που δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει πλέον «τη δικτατορική εξουσία» του Νικολάς Μαδούρο.

«Οι ΗΠΑ καλούν όλα τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων να ακολουθήσουν το παράδειγμα του πτέραρχου Γιάνες και να προστατεύσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές, που υποστηρίζουν τη δημοκρατία» ανέφερε στο Twitter ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

«Βοηθήστε την χώρα χωρίς να παρεμβαίνετε» καλεί τη διεθνή κοινότητα η Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθεί στην βοήθεια προς την Βενεζουέλα για την επίλυση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της και της ζήτησε να απέχει από την όποια «καταστροφικ» ανάμειξη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Ο στόχος της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι η βοήθεια (για την επίλυση των κοινωνικό-οικονομικών προβλημάτων της Βενεζουέλας) χωρίς την καταστροφική ανάμειξη έξω από τα σύνορά της», δήλωσε ο Αλεξάντερ Σκετίνιν, ο επικεφαλής του τμήματος για την Λατινική Αμερική του ρωσικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου