Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Έτοιμο να εκραγεί και το ΠΑΣΟΚ


Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που θυμίζει πλέον ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ, που ναι μεν δεν έχει «εκραγεί» ακόμη, αλλά μοιάζει κι αυτό με καζάνι που βράζει.

Ο τελικός απολογισμός των αυτοδιοικητικών εκλογών με τον δεύτερο γύρο αυτής της Κυριακής αναμένεται ασφαλώς με ενδιαφέρον, ωστόσο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ήδη τα τελευταία εικοσιτετράωρα προοιωνίζεται με κάτι παραπάνω από πολλή «μουρμούρα» από την ερχόμενη Δευτέρα.

Το επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη έχει αποδυθεί σε αγωνιώδη προσπάθεια να καταγράψει σε πανελλαδική κλίμακα «νικηφόρα» αποτελέσματα για τις περιφέρειες και τους δήμους, αλλά τα αποτελέσματα είναι εντελώς πενιχρά.

Ακόμη και στον Δήμο της Αθήνας, μετά τις πρώτες εντυπώσεις, η επίδοση του Χάρη Δούκα δεν αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετική, αφού η άνοδος ήταν εντελώς δυσανάλογη σε σχέση με τη βελτίωση των ανάλογων ποσοστών στις εθνικές κάλπες.

Μέχρι και ο Κώστας Σκανδαλίδης (που ήταν ο αρμόδιος των αυτοδιοικητικών εκλογών) κόμπιασε πολύ όταν του ζητήθηκε, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, να αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα όπου το ΠΑΣΟΚ «πήγε καλά». Έτσι επικαλέστηκε και τα ποσοστά του Γ. Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής, όταν ήταν κοινό μυστικό ότι κάθε άλλο παρά είχε βοηθήσει προεκλογικά η Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα, οι κακές γλώσσες λένε ότι στη μακρά τηλεφωνική συζήτηση που είχαν (μετά την… κάλπη) οι Σγουρός και Ανδρουλάκης ακούστηκαν «πολλά» και καθόλου ευχάριστα…

Κι ενώ στα εικοσιτετράωρα που απομένουν έως την Κυριακή η «συνεργασία» με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις κόντρα στη Ν.Δ. παραμένει το ζητούμενο, υπάρχουν και περιπτώσεις που δημιουργούν άλλους «πονοκεφάλους».

Για παράδειγμα, στην Πελοπόννησο εκτός των κ. Μητσοτάκη και Σαμαρά, έχει σπεύσει ασθμαίνων να βοηθήσει τον κ. Πτωχό και ο πράσινος «οπλαρχηγός» Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Η δικαιολογία που προβάλλει, βέβαια, είναι ότι το κάνει για να πάρει πίσω το αίμα του σε σχέση με τον ανταγωνιστική υποψηφιότητα που είχε τον Μάιο από τον Β. Γιαννακούρα. Όμως υπάρχουν κι αυτοί που ψιθυρίζουν ότι «ξεπληρώνει» στον κ. Σαμαρά το γεγονός ότι τον είχε δεχτεί στην κυβέρνησή του το 2013, στην πολύ καλή θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης…

Πάντως είναι κι αυτό μια ένδειξη των φυγόκεντρων τάσεων που εκδηλώνονται με ταχύτητα εντός των «πράσινων» τειχών. Κι όλα αυτά, βέβαια, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, διότι η αναπτυσσόμενη γκρίνια για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποτελεί παρά αντανάκλαση του άσχημου κλίματος όσον αφορά την εσωτερική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ.

Παλαιό του στέλεχος μάλιστα την αποτύπωσε με πολύ δηλητηριώδη τρόπο, ως εξής: «Δεν πρέπει να λεγόμαστε πλέον κόμμα, αλλά “‘Όμιλος Φίλων Νίκου Ανδρουλάκη”…»

Ανάλογα μάλιστα με τα… πνεύματα που θα απελευθερωθούν από Δευτέρα, θα έχουμε να δούμε πολλά εν όψει των ευρωεκλογών. Ήδη κάποιοι δελφίνοι προπονούνται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου