Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Ο Μπάιντεν επιλέγει νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ έχοντας κατά νου τη Ρωσία

Οι ειδικοί εξηγούν την απόφαση του Μπάιντεν να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ρούτε για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ
Κείμενο: Ilya Abramov, Evgeny Pozdnyakov

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας εμφανίστηκε προηγουμένως στην κούρσα για τη θέση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τελική ευθυγράμμιση στη συμμαχία γίνεται πλέον εμφανής. Τι έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιλέξουν τον Rutte και πώς πρέπει η Ρωσία να αντιμετωπίσει την υποψηφιότητά του;

Ο πρόεδρος του Λευκού Οίκου Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για τη θέση του επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Όπως γράφει το Politico , επικαλούμενο πηγές, η γνώμη των Αμερικανών πιθανότατα θα ωθήσει περισσότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον να αξιολογήσουν θετικά την υποψηφιότητα αυτού του υποψηφίου.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή τα δύο τρίτα των χωρών της συμμαχίας είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Μαρκ Ρούτε. Σύμφωνα με τους συντάκτες του δημοσιεύματος, εάν ένας πολιτικός γίνει γενικός γραμματέας της οργάνωσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό προκλήσεων. Πρώτα απ 'όλα, μιλάμε για συνέχιση της «πορείας σύγκρουσης με τη Ρωσία».

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι ο νέος γενικός γραμματέας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να λύσει το πρόβλημα των αμυντικών δαπανών για τα μέλη της συμμαχίας. Φέτος, μόνο 18 από τις 31 χώρες του μπλοκ θα φτάσουν το όριο του 2% του ΑΕΠ που είχε προγραμματίσει η ηγεσία του οργανισμού το 2014.

Επιπλέον, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ρούτε θα αναγκαστεί να «ξεπεράσει τον σκεπτικισμό των Ρεπουμπλικανών σχετικά με το ΝΑΤΟ και το ίδιο το σύστημα συλλογικής ασφάλειας». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας αρνείται να σχολιάσει τον ενδεχόμενο διορισμό.

«Τον Οκτώβριο έκανα το λάθος να πω ότι με ενδιέφερε ο ρόλος. Δεν έπρεπε να το κάνω αυτό», είπε. Στο μεταξύ, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι παρά τη σημαντική υποστήριξη, ο Ολλανδός πρωθυπουργός έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να διοριστεί στη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Ειδικότερα, η υποψηφιότητα του επικεφαλής της συμμαχίας εγκρίνεται μόνο με την ομόφωνη συγκατάθεση όλων των μελών της συμμαχίας. «Οποιοσδήποτε αιτών πρέπει να περάσει από τη συγκατάθεση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας», θυμάται το Politico. Ωστόσο, και οι δύο χώρες είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές με τον Rutte. Η Βουδαπέστη έχει μακροχρόνιες διαφορές με τον ηγέτη της ολλανδικής κυβέρνησης και η Άγκυρα επιμένει στις εγγυήσεις ότι δεν θα παραμελήσει τα συμφέροντα των μη Ευρωπαίων συμμετεχόντων στη σύνδεση.

Παράλληλα, ανάμεσα στους πιθανούς υποψηφίους για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ υπάρχουν πολλοί επώνυμοι πολιτικοί. Έτσι, τον Ιούλιο, η αγαπημένη του Μπάιντεν ήταν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αυτό ανέφερε η Daily Telegraph . Τονίστηκε ότι υπάρχει «ισχυρή σύνδεση» μεταξύ τους, προωθώντας την αμοιβαία κατανόηση σε θέματα Κίνας, Ουκρανίας και κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, ο πιθανός διορισμός της δεν άρεσε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς . Κατά τη γνώμη του, η υπερβολικά επικριτική στάση του Leyen απέναντι στη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες μακροπρόθεσμα.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας θεωρήθηκε σοβαρά ως ένας άλλος διάδοχος του Στόλτενμπεργκ . Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η Γαλλία ήταν δυσαρεστημένες μαζί του. Η Ουάσιγκτον τον θεωρούσε ριζοσπαστικό υποστηρικτή της Ουκρανίας, ενώ το Παρίσι επέμενε να διορίσει έναν πολιτικό της ΕΕ. Στη λίστα των πιθανών υποψηφίων θέλησε να ενταχθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Krisjanis Karins, όπως αναφέρει το Bloomberg .

https://vz.ru/world/2024/2/24/1254762.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου