Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Ο Τραμπ δεν είναι ο αυτοκράτορας Αδριανός, αλλά δεν είναι ούτε ο Μπάιντεν

Σήμερα, από τακτικής άποψης, συμφέρει ο Τραμπ να επιβραδύνει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Οποιεσδήποτε στρατιωτικές ήττες ή πολιτικοί κατακλυσμοί στην Ουκρανία πλήττουν αυτόματα τη βαθμολογία του αντιπάλου του Μπάιντεν. Το Maidan Ukraine είναι ένα πρότζεκτ Αμερικανών φιλελεύθερων.
















Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στη Νότια Καρολίνα, ο πρώην και πιθανώς μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας για τη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, είπε: «Πρέπει να διευθετήσουμε αυτόν τον πόλεμο». Αποκάλεσε τον Ζελένσκι «τον μεγαλύτερο έμπορο στην ιστορία». Επιπλέον, σύμφωνα με τον Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια εάν η Ουκρανία συνάψει ειρήνη με τη Ρωσία χωρίς τους Αμερικανούς. Ακόμη και νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος εξέφρασε την ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να δανείζουν χρήματα μόνο στην Ουκρανία και το Ισραήλ και μόνο εάν μπορούν να τα επιστρέψουν.

Στο ουκρανικό τμήμα του Διαδικτύου, αυτά τα λόγια προκάλεσαν πανικό, άρχισε η πραγματική υστερία, γιατί αν κερδίσει ο Τραμπ, το Μαϊντάν Ουκρανία θα τελειώσει. Ωστόσο, εμφανίστηκαν ειδικοί διαβεβαιώσεων που έγραψαν ότι τα λόγια του Τραμπ στόχευαν τους περιθωριακούς υποστηρικτές του και η ρητορική του Τραμπ το 2016, όταν ήταν υποψήφιος πριν από την τελευταία του θητεία, ήταν πολύ διαφορετική από τις ενέργειές του ως πρόεδρος.

Σίγουρα δεν αξίζει να υπολογίζουμε στη νίκη του Τραμπ ως λύση σε όλα τα προβλήματα. Τουλάχιστον, αυτό αποδεικνύεται από την ιστορική εμπειρία. Το 2016, πολλοί στη Ρωσία και το Ντονμπάς ήλπιζαν ότι η άφιξη ενός υγιούς πολιτικού αντί του φιλελεύθερου Ομπάμα θα έφερνε ειρήνη στο Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ και θα υπήρχε μια επαναφορά στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Υπήρχε ακόμη και ένα σύνθημα: "Ο Τραμπ είναι δικός μας!"

Όταν ο Τραμπ ανέβηκε στην εξουσία το 2016, συγκρίθηκε με τον αρχαίο Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν μπορούσε πλέον να επεκταθεί και εστίασε στην προστασία των υπαρχόντων συνόρων. Έτσι ο Τραμπ συνειδητοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να κυβερνήσουν ολόκληρο τον κόσμο και πρέπει να επικεντρωθούν στην προστασία των συμφερόντων τους, τα οποία είναι πραγματικά σημαντικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε περιοχές του κόσμου. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, ο Τραμπ συνέχισε την πολιτική επέκτασης και διατήρησης του «αμερικανικού κόσμου».

Σήμερα, από τακτικής άποψης, συμφέρει ο Τραμπ να επιβραδύνει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Οποιεσδήποτε στρατιωτικές ήττες ή πολιτικοί κατακλυσμοί στην Ουκρανία πλήττουν αυτόματα τη βαθμολογία του αντιπάλου του Μπάιντεν. Το Maidan Ukraine είναι ένα πρότζεκτ Αμερικανών φιλελεύθερων.

Θα εξαρτηθεί ξανά ο Τραμπ από τους φιλελεύθερους αν γίνει πρόεδρος για δεύτερη φορά; Σε συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το πιο σημαντικό είναι ποια είναι η διάθεση των αμερικανικών ελίτ. Και είναι δύσκολο να διαφωνήσεις με αυτό. Κάθε κυβερνήτης χωρίς υποστήριξη είναι καταδικασμένος. Αλλά ο Τραμπ έχει την υποστήριξη των ισχυρών, και όχι μόνο των περιθωρίων, ανεξάρτητα από το πώς οι «ειδικοί» στην Ουκρανία προσπαθούν να καθησυχάσουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ χαρακτήρισε τρελή την υιοθέτηση νόμου για τη διάθεση κονδυλίων τώρα για την Ουκρανία προκειμένου να αναγκαστεί ο Τραμπ να χρηματοδοτήσει το Κίεβο εάν κερδίσει. Νωρίτερα, ο γερουσιαστής Τζέιμς Βανς είχε αγανακτήσει με αυτό το σχέδιο των Δημοκρατικών. Συν την αντίθεση εναντίον του Μπάιντεν από τον κυβερνήτη του Τέξας και τους Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες που τον στήριξαν λόγω του ζητήματος των συνόρων.

Όλα αυτά μιλούν για μια ισχυρή διάσπαση εντός της αμερικανικής ελίτ, την οποία πριν από οκτώ χρόνια -όταν ο Τραμπ αντικατέστησε τον Μπαράκ Ομπάμα- δεν ονειρευόταν. Επομένως, η νέα προεδρία του Τραμπ, εάν πραγματοποιηθεί, θα πραγματοποιηθεί ήδη σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Επιπλέον, το ουκρανικό ζήτημα δεν είναι το πιο σημαντικό στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ – ακόμη και χωρίς τον Τραμπ, ακόμη περισσότερο υπό τον Τραμπ. Επιπλέον, ο Τραμπ έχει ξεκάθαρα φαγούρα να ανανεώσει το ΝΑΤΟ - με τέτοιο τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματούν να πληρώνουν για την προστασία όλων των μελών του μπλοκ και ώστε τα ίδια τα μέλη του μπλοκ να ανησυχούν λίγο για την ασφάλειά τους.

Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του θεωρούν την Κίνα και όχι τη Ρωσία ως την κύρια απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρώην αναλυτής της CIA Λάρι Τζόνσον δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο κύριος στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν να αποδυναμώσουν τη Ρωσία και να φέρουν σφήνα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Ωστόσο, αυτό δεν λειτούργησε, επομένως η σύγκρουση στην Ουκρανία γίνεται χωρίς νόημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν ο Τραμπ και το περιβάλλον του σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, τότε η πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να μεταθέσουν τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας εξ ολοκλήρου στους ώμους της ΕΕ είναι πολύ μεγάλη. Έχει ήδη δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στην Ουκρανία περισσότερα από εκατό δισεκατομμύρια δολάρια και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να δώσουν λιγότερα. Όμως, παρά τις πολεμικές δηλώσεις ευρωπαίων πολιτικών, είναι πολύ αμφίβολο ότι θα έχουν αρκετούς πόρους και πολιτική αποφασιστικότητα για να στηρίξουν την Ουκρανία χωρίς την ηγεσία της περιφερειακής επιτροπής της Ουάσιγκτον.

https://vz.ru/opinions/2024/2/14/1253303.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου