Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΟΥΣΤΟΣ : ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΝΕΜΑ (ΒΙΝΤΕΟ)


Από τον Μανόλη Μούστο

Mark Ruffalo arrives at the Oscars on Sunday, March 10, 2024, at the Dolby Theatre in Los Angeles. (Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

Την παράσταση στα Όσκαρ φέτος δεν «έκλεψαν» ούτε οι φανταχτερές τουαλέτες, ούτε ο Οπενχάιμερ ούτε φυσικά ο «δικός μας» Γιώργος Λάνθιμος. Και ευτυχώς.

Την παράσταση έκλεψαν οι καλλιτέχνες που φόρεσαν στο πέτο την καρφίτσα Ceasefire Now για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη αψηφώντας το σκληρό σιωνιστικό λόμπι που μοιράζει καριέρες στο Χόλιγουντ. Και δεν ήταν λίγοι. Ούτε «δευτεράτζες».

Και φυσικά ο Βρετανός σκηνοθέτης εβραϊκής καταγωγής του «Zone of interest» που στον ευχαριστήριο λόγο του για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας (μόνο στις ΗΠΑ η εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία βραβεύει τις ταινίες όχι βάσει ποιότητας αλλά βάσει χώρας προέλευσης) κατήγγειλε το σύγχρονο Ολοκαύτωμα εις βάρος της Γάζας.

.
Αυτό είναι σινεμά.
Η αντίσταση. Και η αλληλεγγύη.
Ακόμα κι αν δεν πάρεις κανένα βραβείο.

Όλα τα αλλά είναι δήθεν ευαισθησίες της παρακμιακής ψευτοπροοδευτικής αμερικανικής ελίτ που θα δώσει βραβείο στον «Οπενχάιμερ» αλλά θα κάνει μόκο για την πυρηνική υπεροπλία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ή θα βραβεύσει την «χειραφετημένη» Bella Baxter του Λάνθιμου αλλά για τις χιλιάδες δολοφονημένες Παλαιστίνιες από τους Ισραηλινούς σφυράει αδιάφορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου