Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

«Βρισκόμαστε και πάλι σε κρίσιμο σταυροδρόμι» λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου


Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη ΔασκαλόπουλοΑθήνα
Η χώρα βρίσκεται και πάλι σε κρίσιμο σταυροδρόμι, ο κίνδυνος είναι οι εταίροι μας να θεωρήσουν ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει την προσπάθεια «και σ' αυτόν τον κίνδυνο εμείς δεν θα βάλουμε τη χώρα», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου μιλώντας στη συνέλευση του ΣΕΒ.


Τόνισε ότι σε αυτή την πορεία η κυβέρνηση θέλει μαζί της τους Έλληνες, και επανάλαβε ότι μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Τόνισε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τα νέα μέτρα ύψους 6,5 δισ. ευρώ, ενώ έδωσε και μια νότα αισιοδοξίας μιλώντας για σημάδια ανάκαμψης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι όσα έχουν γίνει που είναι πάρα πολλά, δεν αρκούν. «Και αυτό φαίνεται από το ότι αμφισβητούμαστε όχι μόνο για τις δικές μας ελλείψεις και λάθος επιλογές, αλλά γιατί συνολικά η ΕΕ είναι σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο».

Καλούμαστε, πρόσθεσε, να μην κάνουμε πίσω, να διπλασιάσουμε την προσπάθεια και να πείσουμε ότι δεν δίνουμε δικαιώματα.

Αναφερθείς δε στο μόνιμο ευρωμηχανισμό διάσωσης είπε χαρακτηριστικά ότι «ακόμα και αποφάσεις που είναι στη σωστή κατεύθυνση όπως η συμμετοχή των ιδιωτών στην δυνατότητα χρηματοδότησης του χρέους [...], ακόμα και αυτές οι αποφάσεις έχουν παρενέργειες για χώρες όπως είναι η Ελλάδα».

Ειδικότερα, ο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε το βράδυ της Τρίτης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής δήλωσε: «σε αυτή την πορεία που επιλέξαμε δεν αρκεί να πάει μια κυβέρνηση μόνη της πρέπει να μπορεί να πείθει τους Έλληνες πολίτες ότι πάει στη σωστή κατεύθυνση».

«Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, αλλαγές χωρίς θυσίες και δυσκολίες δεν υπάρχουν παρά μόνο στα παραμύθια» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να συνεχίσουμε μόνο με συμμάχους όλους σας και πάνω από όλα τους Έλληνες πολίτες».

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για νέες παρεμβάσεις 6,5 δισ. ευρώ με τρόπο που θα έχει όσο το δυνατόν μικρότερη επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα» ανέφερε.

Αναγνώρισε ότι «υπάρχει κίνδυνος» από τα νέα μέτρα, αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει και ένας υπέρτερος κίνδυνος που είναι οι εταίροι μας να νομίσουν ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει την προσπάθεια και άρα να μη θελήσουν να συνεχίσουν το πρόγραμμα στήριξης στο οποίο έχουν δεσμευθεί απέναντι μας».

«Δεν θα βάλουμε τη χώρα σε αυτόν τον κίνδυνο» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Η πορεία που ζήσαμε τον τελευταίο χρόνο είναι απολύτως πρωτόγνωρη και η πορεία που θα ακολουθήσει αν δεν συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει θα είναι επίσης πρωτόγνωρη, αλλά με έναν δυσάρεστο τρόπο» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η οικονομία αρχίζει και δείχνει σημάδια ανάκαμψης, έχει θετικό πρόσημο τρίμηνο με τρίμηνο» σημείωσε και εξήγησε ότι «η οικονομία ανταποκρίνεται, γιατί ανταποκρίνονται οι εξαγωγές, γιατί έχουμε μπροστά μας μια καλή τουριστική περίοδο και γιατί σιγά σιγά αρχίζει να προσαρμόζεται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, πολύ πιο στέρεο».

Αναφερόμενος στην ΕΕ ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «όλα αυτά που έχουν γίνει δεν αρκούν και αυτό κρίνεται από το γεγονός ότι αμφισβητούμαστε. Αμφισβητούμαστε, όχι μόνο για τις δικές μας ελλείψεις που σίγουρα υπήρξαν, για τις δικές μας αστοχίες που κι αυτές υπήρξαν και τις όποιες λάθος επιλογές κάναμε, αμφισβητούμαστε γιατί συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο που προσπαθεί να φτιάξει ένα νέο μηχανισμό, που προσπαθεί να συμπληρώσει ένα θεσμικό οικοδόμημα που από την αρχή ξέραμε και τώρα το είδαμε στην πράξη ότι δεν ήταν αρκετό για να αντιμετωπίζει κρίσεις.

» Και όπου ακόμα και αποφάσεις που είναι στη σωστή κατεύθυνση όπως η συμμετοχή των ιδιωτών στην δυνατότητα χρηματοδότησης του χρέους μέσω του μόνιμου μηχανισμού από το 2013, ακόμα και αυτές οι αποφάσεις έχουν παρενέργειες για χώρες όπως είναι η Ελλάδα γιατί μειώνουν τα κίνητρα σε ιδιώτες επενδυτές να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα».

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ελήφθησαν πρωτόγνωρες αποφάσεις για αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι οποίες δεν θα μειώσουν μόνο το δημόσιο χρέος, αλλά και θα οδηγήσουν σε καλύτερες υπηρεσίες στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, καλύτερες υποδομές στην ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, επενδύσεις, θέσεις εργασίας.

Επανέλαβε δε, ότι δεν πρόκειται να γίνουν οριζόντιες περικοπές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις για εξορθολογισμό των δαπανών, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 ως το 2015, νέο μισθολόγιο, στόχευση των κοινωνικών δαπανών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε έναν σύντομο απολογισμό του χρόνου που πέρασε, από τον περσινό Μάιο οπότε όπως είπε «αγωνιούσαμε αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα έπειθαν εγκαίρως τα κοινοβούλιά τους για να πληρωθεί η πρώτη δόση του δανείου των 110 δισ., χρήματα που χρειαζόμασταν για να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών».

Αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν (μισθοί, συντάξεις, αύξηση φόρων, μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στο φορολογικό κ.α.) τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΕΕ Χ.Ρομπάι δήλωσε πρόσφατα ότι ο ίδιος ως υπουργός χρειάστηκε 5 - 6 χρόνια για να κάνει αυτά που έγιναν στη χώρα μας σε ένα χρόνο.

«Όλα αυτά όμως δεν αρκούν» πρόσθεσε ο υπουργός, και απέδωσε τις πρόσθετες παρεμβάσεις που απαιτούνται στο υψηλότερο έλλειμμα από αυτό που είχε καταγραφεί όταν σχεδιάστηκε το πρόγραμμα, καθώς και στη βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε, τέλος, απαντήσεις στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση λέγοντας ότι ακούμε κριτική πως δεν μειώσαμε το κράτος, ωστόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά 83.000 σε ένα χρόνο, έγινε διόρθωση στο μισθολόγιο έστω και με άδικο τρόπο, μειώθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες, οι δαπάνες για εξοπλισμούς και οι ανελαστικές δαπάνες.

Για το φορολογικό είπε ότι ακούγεται κριτική για φορομπηχτική πολιτική, ωστόσο το 2010 τα έσοδα παρέμειναν λιγότερα από το μέσο όρο της ΕΕ και ταυτόχρονα μειώθηκε η φορολογία στα εισοδήματα κάτω από 40.000 ευρώ, στα μη διανεμόμενα κέρδη καθώς και ο ΦΠΑ στον τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου