Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν εξηγήσεις για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα


ΠΑΣΟΚ ζητούν σύγκληση κομματικών και κοινοβουλευτικών οργάνων προκειμένου να συζητηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ήδη το κείμενο φέρει τις υπογραφές 16 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και θα αποσταλεί στην ηγεσία του Κινήματος και τον Πρωθυπουργό.



Την επιστολή -μέχρι στιγμής- συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: Π. Κουρουπλής, Σ. Μερεντίτη, Π. Κουκουλόπουλος, Ολγ. Ρεντάρη, Εκτ. Νασιώκας, Τ. Αντωνίου, Β. Γερανίδης, Σ. Γιαννακά, Ε. Καϊλή, Μ. Τζελέπης, Θ. Ρομπόπουλος, Κ. Καρτάλης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και ο Ν. Σαλαγιάννης ο Δ. Λιντζέρης και Β. Τόγιας.

Το κείμενο:

«Στη σημερινή χωρίς προηγούμενο κρίση, οι στιγμές είναι για όλους μας ιστορικές. Αποτελεί εθνική ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίο μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης. Πριν ένα χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πιάσουν τόπο.

Βρισκόμαστε όμως σήμερα, ένα χρόνο μετά, σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο και πάλι. Γιατί; Δεν είναι απλά θέμα πολιτικής ευθύνης, είναι η λογική που επιβάλλει να υπάρξει απολογισμός. Είναι θέμα πατριωτισμού. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Είναι ζήτημα ευθύνης και συνέπειας. Είναι στοιχειώδης απόδειξη ότι σεβόμαστε την ψήφο των πολιτών.

Παράλληλα υπάρχει διάχυτη η ανησυχία πως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μάλιστα ως άρθρο ένα.

Ανάλογες επιλογές φαίνεται να υιοθετούνται και στο ευαίσθητο ζήτημα του εθνικού μας πλούτου (αποκρατικοποιήσεις-αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας). Αποφάσεις που θα προσδιορίσουν το μέλλον του τόπου για πολλές δεκαετίες δεν μπορούν να ληφθούν παρά μόνο με πλήρη σεβασμό στις αρχές του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αυτό επιβάλλει η τήρηση του Συντάγματος και η πολιτική μας τιμή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων της Βουλής αλλά και του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει ευρεία συζήτηση με θέματα: Απολογισμός ενός χρόνου Μνημονίου. Μεσοπρόθεσμο-πρόσθετα μέτρα 2011-αποκρατικοποιήσεις Διαδικασία εισαγωγής συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στην Βουλή».



Την είδηση επιβεβαίωσε νωρίτερα στο Βήμα 99,5 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής, λέγοντας ότι «ζητάμε να γίνει συζήτηση» καθώς «υπάρχουν προβληματισμοί σε διάφορα επίπεδα». Παράλληλα, δήλωσε ότι θα υπάρξουν προβλήματα εάν το Πρόγραμμα πάει στη Βουλη και δεν προηγηθεί συζήτηση.
Οι βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν θέτουν κανένα άλλο θέμα, όπως της αλλαγής κάποιων προβλέψεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Όπως εξήγησαν στους δημοσιογράφους αρκετοί από αυτούς, «αν στο κείμενο υπάρξει κάτι άλλο πέραν της σύγκλησης των οργάνων», οι ίδιοι δεν θα υπέγραφαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των βουλευτών υπήρξαν έντονες συζητήσεις για το περιεχόμενο του κειμένου και τελικά κατέληξαν να ζητήσουν τη σύγκληση των οργάνων, προκειμένου να γίνει διεξοδική συζήτηση, καθώς κάτι τέτοιο δεν έγινε πριν την ψήφιση του μνημονίου πριν από ένα χρόνο.

Οι βουλευτές, πέραν της ενημέρωσης, που θεωρούν ότι πρέπει να έχουν, ζητούν να εκφράσουν και οι ίδιοι την άποψή τους και διατυπώνουν ενστάσεις για το ενδεχόμενο να συζητηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, βουλευτής που υπογράφει το κείμενο, «δεν πάμε κόντρα σε τίποτα, ζητάμε διεξοδική συζήτηση».


Αντιδράσεις
Ωστόσο, άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσπιστία την πρωτοβουλία των συναδέλφων τους, υπονοώντας ότι πίσω από την κίνηση αυτή υπάρχει κάποια ομαδοποίηση.

Χαρακτηριστικά επισήμαιναν ότι οι βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο, είχαν καταγραφεί παλαιότερα ως σημιτικοί ή βενιζελικοί.

Να σημειωθεί ότι η διαπραγμάτευση κυβέρνησης–τρόικας για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2011-2015 βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Το τελικό σχέδιο που θα έχει τη μορφή νόμου-πλαισίου θα κατατεθεί, πιθανότατα, τη Δευτέρα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και την ίδια ημέρα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου