Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΗΘΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΡΙΖΙΚΑ ΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


Να καθησυχάσει ότι τα νέα μέτρα του μεσοπρόθεσμου είναι προσωρινά και οι μεγάλες αδικίες που δημιουργούν θα διορθωθούν μέσω ενός νέου ριζικά αλλαγμένου φορολογικού πλαισίου, που εντός των επόμενων μηνών θα είναι έτοιμο, προσπάθησε ο υπουργός...

Οικονομικών Ευάγ.Βενιζέλος μιλώντας στην Βουλή.

Το νέο φορολογικό είναι «ηθική δέσμευση, ούτε πολιτική ούτε πολιτικάντικη» είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για άλλη μια φορά για πολύ δύσκολες συνθήκες και εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα που δεν άφηναν περιθώρια για πολλές αλλαγές και βελτιώσεις.

Δεν παρέλειψε δε να τονίσει την κρισιμότητα των στιγμών για την Ελλάδα, για την οποία τώρα λαμβάνονται ζωτικής σημασίας αποφάσεις σε διεθνές επίπεδο.

Όπως τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εάν δεν είχαν κλείσει με την τρόικα τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν θα περιλαμβάνονταν οι θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την 5η δόση και τη νέα δανειακή βοήθεια.

Είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη τους συσχετισμούς δυνάμεων στην διεθνή και ευρωπαϊκή σκηνή, τόνισε για άλλη μια φορά ο κ. Βενιζέλος, ενώ, απαντώντας σε όσους προτρέπουν η Ελλάδα να μετατρέψει την αδυναμία της και το γεγονός ότι χρωστάει σε δύναμη, είπε με νόημα ότι το θέμα δεν είναι μόνο η 5η δόση του δανείου των 110 δισ., αλλά και οι επόμενες δόσεις, καθώς και η ανάγκη εξασφάλισης νέου δανείου.

Μακάρι με μια εθνικοαπελευθερωτική διάθεση και ορμή να μπορούσαμε να δράσουμε και να αλλάξουμε τα πράγματα, αλλά αυτό δεν γίνεται γιατί «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τίποτα», είπε ο κ. Βενιζέλος υπονοώντας την εξάρτηση της Ελλάδας από τη δανειακή στήριξη για κάλυψη κρίσιμων τομέων και δαπανών.

Μάλιστα προκειμένου να τονίσει την δυσκολία της συγκυρίας για την Ελλάδα ο κ. Βενιζέλος δεν δίστασε να την παραλληλίσει με το 1897, οπότε η Ελλάδα έχασε κατά κράτος στον ελληνοτουρκικό πόλεμο και σύρθηκε σε διεθνή οικονομικό έλεγχο, λόγω των πολεμικών αποζημιώσεων που υποχρεώθηκε να καταβάλλει.

Μήπως το 2011 «μετατραπεί στο 1897 του 21ου αιώνα;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και αναρωτήθηκε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη όταν γίνει το ατύχημα και πει «οίκαδε».

Μόλις εγκριθεί η 5η δόση από το Eurogroup, εκταμιεύσει και το δικό του μερίδιο το ΔΝΤ και «ανασάνουμε» θα πάμε όλοι μαζί να επαναδιαπραγματευτούμε νέο φορολογικό σύστημα, μέτρα και αναπτυξιακό μνημόνιο, είπε ο κ. Βενιζέλος προσκαλώντας εκ νέου την Αντιπολίτευση να συμμετέχει σε αυτό.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε ακόμη για επιτακτική ανάγκη επαναπροσδιορισμού της εθνικής στρατηγικής και της ταυτότητας και στάσης του σύγχρονου Έλληνα.

«Τα πάντα βρίσκονται σε κρίση και πρέπει να ξαναγραφτούν» είπε χαρακτηριστικά. Να ξαναοργανωθούμε ως κράτος και ως έθνος και μέσα από το φορολογικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου