Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Πολιτικοί και κόμματα για τον θάνατο του Λ. Καλλέργη


Για μία εξέχουσα πνευματική προσωπικότητα κάνουν λόγο η πολιτική ηγεσία και τα κόμματα της χώρας, αναφερόμενα στον Λυκούργο Καλλέργη, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 97 ετών.  Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού κάνει λόγο για έναν «πραγματικό πνευματικό άνθρωπο, με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου».
Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «προσέφερε ποικιλοτρόπως στην ελληνική κοινωνία. μέσα από την Τέχνη του, στην οποία διακρίθηκε χάρη στο ταλέντο και το ήθος του, μέσα από το πλούσιο μεταφραστικό και διδακτικό του έργο, μέσα από τη διά βίου συνδικαλιστική και πολιτική του δράση».

Μιλώντας για τον Λυκούργο Καλλέργη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, τον χαρακτηρίζει ως έναν «άνθρωπο που συμβάδισε με τα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα, συνδυάζοντας μοναδικά συναίσθημα, θεωρία και πράξη» και επισημαίνει ότι «υπήρξε πρωτοπόρος και πρωταγωνιστής όχι μόνο στο θέατρο, αλλά και στην ίδια τη ζωή, αφού την τίμησε με πολλούς και άξιους κοινωνικούς αγώνες».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζει ότι «με τη συνεπή του πορεία στην τέχνη και την πολιτική δίδαξε ήθος», ενώ χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα ως «ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα» που υπηρέτησε το λειτούργημα του ηθοποιού, προσθέτοντας ότι «και στην πολιτική υπερασπίστηκε τις ιδέες του με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και τη γόνιμη ιδεολογική αντιπαράθεση».

Τέλος, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υπογραμμίζει πως «έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος Κρητικός, ένας σπουδαίος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, αλλά και μια ξεχωριστή προσωπικότητα της Αριστεράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου