Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Μπλόκο από τη Σλοβακία στο νέο δάνειο της Ελλάδας

Την πρόθεσή του να κάνει το παν ώστε η Βουλή της Σλοβακίας να μην επικυρώσει τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών 21ης Ιουλίου εξέφρασε ο Πρόεδρος του σώματος Richard Sulik, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού. Σε συνέντευξή στην εφημερίδα DIE WELΤ τονίζει ότι θα αντιταχθεί στη συμμετοχή της χώρας του στο δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, όπως είχε κάνει και στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας.



O Sulik, χαρακτηρίζει παράλογη την παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα και υποστηρίζει πως "τα δισεκατομμύρια απλώς θα κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει και ότι θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα 350 δισ. του χρέους της. Η Ελλάδα δημιουργεί επιπλέον χρέη. Δεν αποτελεί βοήθεια, δεν υπάρχει διέξοδος όταν σε μια εντελώς υπερχρεωμένη χώρα, δανείζεις συνεχώς, όλο και περισσότερα χρήματα".

Αναφερόμενος στα ελλείμματα υποστηρίζει πως η χώρα μας θα δημιουργεί και άλλα ελλείμματα και αυτό θα συνεχίζεται για πολύ καιρό. "Δεν σώζουμε τους Έλληνες αλλά τα κέρδη των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, που θα πρέπει σε διαφορετική περίπτωση, να διαγράψουν τις απαιτήσεις τους από ελληνικά ομόλογα" συμπληρώνει ο ίδιος.

"Χωρίς τις δικές μας 22 ψήφους δεν έχει πλειοψηφία η κυβέρνηση, και εμείς θα ψηφίσουμε όχι. Δεν πρόκειται να υπογράψω επιταγή πέντε ή δέκα εκατομμυρίων από τα ταμεία της Σλοβακίας για να συνεχίσουν οι Έλληνες να παίρνουν τετραπλάσιες συντάξεις από τους Σλοβάκους και οι Ιρλανδοί να διατηρούν τη φορολογία στο 12,5%" ξεκαθαρίζει και σπεύδει να δικαιολογηθεί λέγοντας πως "αν γινόταν σεισμός στην Ελλάδα ή τσουνάμι είμαι ο πρώτος που θα έτρεχα να βοηθήσω και να δείξω την αλληλεγγύη μου, άλλα δεν πρόκειται για αλληλεγγύη όταν χρηματοδοτείς μια χώρα που χειρίστηκε ανεύθυνα τα οικονομικά της. Η Ελλάδα δημιουργούσε επί 30 χρόνια χρέη επί χρεών. Τώρα όμως το πάρτι τέλειωσε".

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, για το αν η Σλοβακία προτίθεται να κάνει ότι και η Φινλανδία, δηλαδή να δώσει δάνεια υπό εγγύηση, ο Sulik απαντά πως "οι Φινλανδοί προχώρησαν σε μια ειδική συμφωνία με τους Έλληνες, πίσω από τις πλάτες των υπολοίπων εταίρων. Αυτό ήταν εντελώς λάθος. Το σωστό και το έντιμο θα ήταν να πουν, δεν υποστηρίζουμε τη χορήγηση δανείων προς την Ελλάδα και τέλος".

Ο Σλοβάκος πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει αναπόφευkτη τη χρεοκοπία της Ελλάδας και θεωρεί πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι προαπαιτούμενο για την οικονομική ανάκαμψη. Ο ίδιος δηλώνει πως η χώρα μας "τώρα είναι κλινικά νεκρή αλλά την διατηρούμε σε κώμα".

Θεωρεί πως δεν θα υπάρξει ντόμινο γιατί η ελληνική οικονομία είναι πολύ μικρή, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν χρεοκοπήσει η Ιταλία, δεν θα είναι εξαιτίας της Ελλάδας αλλά εξαιτίας του ότι το χρέος της ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ της. Επίσης, αναφερόμενος στη Γαλλία, είπε ότι έχει δεκαετίες να παρουσιάσει έστω και έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου