Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ντόμινο καταλήψεων στα Πανεπιστήμια



Συνεχίζεται ο αναβρασμός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αφορμή το νέο νόμο-πλαίσιο, με τις εξεταστικές να βρίσκονται στον «αέρα», καθώς οι φοιτητές κλείνουν μία - μία τις σχολές, προχωρώντας σε καταλήψεις. Συνεχίζεται ο αναβρασμός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αφορμή το νέο νόμο-πλαίσιο, με τις εξεταστικές να βρίσκονται στον «αέρα», καθώς οι φοιτητές κλείνουν μία - μία τις σχολές, προχωρώντας σε καταλήψεις.


Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία των συγκλήτων έχουν ήδη μεταφερθεί οι εξεταστικές περίοδοι στο ΕΜΠ, στο ΕΚΠΑ, στο Δημοκρίτειο Θράκης και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Υπό κατάληψη τελούν ήδη σχολές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο ΕΘνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων συλλαλητήρια αύριο το μεσημέρι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, φοιτητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ προχώρησαν σε εκδήλωσε διαμαρτυρίας το πρωί έξω από το ξενοδοχείο όπου βρίσκονται οι πρόεδροι των ΤΕΙ

Είναι χαρακτηριστικό οτι μία από τις παρατάξεις των φοιτητών που τάσσονται ανοιχτά υπέρ των καταλήψεων είναι η ΠΑΣΠ Φαίνεται ότι πρόκειται για μία από τις λίγες φορές που υπάρχει ένα είδος σύμπνοιας των φοιτητικών παρατάξεων, καθώς η πλειοψηφία των μελών τους, ανεξαρτήτως εάν είναι υπέρ των καταλήψεων ή εναντίον, στηρίζουν κινητοποιήσεις.

Την περαιτέρω στάση του επανακαθαρίζει και το διδακτικό προσωπικό των ιδρυμάτων, καθώς σήμερα συνεδριάζουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι πρόεδροι των ΤΕΙ και την Παρασκευή θα συνεδριάσουν στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου οι πρυτάνεις.

Σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ ήδη το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προτίθεται, σε συνεργασία και με άλλα ιδρύματα, να προβεί σε έλεγχο συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου.

Επίθεση Διαμαντοπούλου σε συγκεκριμένες συγκλήτους

«Το πανεπιστήμιο δεν είναι ένα κοινόβιο, όπου οι φοιτητές αποφασίζουν πότε θα γίνουν εξετάσεις», υπογράμμισε σε σημερινή της συνέντευξη στο ρ/σ Σκάι η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, καταδικάζοντας την απόφαση αναβολής των εξεταστικών από τις συγκλήτους ιδρυμάτων της Αθήνας και της περιφέρειας.

«Οταν οι Σύγκλητοι βγάζουν αποφάσεις που λένε ότι "αναβάλουμε τις εξετάσεις για να δώσουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές να κάνουν τις κινητοποιήσεις τους" καταλαβαίνουμε γιατί χρειαζόταν ο Νόμος και γιατί η συναίνεση σε αυτόν τον Νόμο δεν έγινε από τα κόμματα, επιβλήθηκε από την Κοινωνία η οποία λέει "δεν πάει άλλο"», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η κ. Διαμαντοπούλου διέψευσε για ακόμη μία φορά κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να καθιερωθούν δίδακτρα στα πανεπιστήμια. Οπως είπε, «αναπτύσσονται άθλια ψέματα -απολύτως συνειδητά- για να δημιουργούσουν αναταραχή σε φοιτητές και όχι μόνο, οι οποίοι δεν ξέρουν και δεν έχουν δει το Νόμο.

ΔΗΣΥ: Να μείνουν ανοικτά τα ιδρύματα

«Θύματα της συμπαιγνίας των συμφερόντων για ακόμα μία φορά» χαρακτήρισε τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.

Ο Δ. Ζαφειριάδης κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή του νόμου, ώστε να μείνουν ανοικτά τα ιδρύματα και να διεξαχθούν κανονικά οι εξεταστικές περίοδοι, τονίζοντας ότι «καθηγητικό κατεστημένο και φοιτητικές μειοψηφίες» είναι εκείνοι που «καταλύουν τη δημοκρατία, κλείνουν τα ιδρύματα και αφήνουν χιλιάδες φοιτητές στην τύχη τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου