Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

YΠΟΙΚ: Εξετάζουμε μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης



Με την τρόικα συζητούμε μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης δήλωσε στο Real FM o υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητεί καμία παράταση από την τρόικα.

Με την τρόικα συζητούμε μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης δήλωσε στο Real FM o υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητεί καμία παράταση από την τρόικα.



Αφού υποστήριξε ότι το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση θα λειτουργήσει, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε έτοιμος να συζητήσει δραστικές μειώσεις του συντελεστή «αν πρώτα συμφωνήσουμε για απλά μέτρα απόδοσης».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της τρόικας, σημείωσε πως σε αυτές τέθηκε το θέμα των διαρθρωτικών μέτρων, τα οποία χαρακτήρισε «φυγή προς τα εμπρός για τη χώρα», τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στην υλοποίησή τους. Με την τρόικα, είπε, κάνουμε μια από κοινού εκτίμηση των μακροοικονομικών δεδομένων και συζητάμε για τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί συγκυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο όπως επεσήμανε, η καθαρή και έντιμη συνεργασία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης έχει πολύ μεγάλη σημασία. Σε μια κρίση, είπε, χρειάζονται υπερβάσεις, αλλά δεν προσφέρει τίποτα η ανακύκλωση της συζήτησης για συγκυβέρνηση.

Όσον αφορά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, ανέφερε ότι συζήτησαν για όλο το φάσμα των θεμάτων σε ένα κλιμα υψηλού πολιτικού πολιτισμού και έκανε λόγο για ειλικρινή και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε κρισιμότατες τις εβδομάδες μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, για να υπογραμμίσει πως το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα τώρα είναι οι πρόωρες εκλογές.

Ερωτηθείς εξάλλου για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε πως οι εγγυήσεις προς την Φινλανδία είναι απολειστικά χρηματοοικονομικού χαρακτήρα και δεν δημιουργούν πρόβλημα στο πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Καταλήγοντας και με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσαν πρόσφατες δηλώσεις του αναφορικά με τις προσωπικές του προοπτικές-επιδιώξεις, παρατήρησε πως δεν έχει συμβατικές ματαιοδοξίες και δεσμεύθηκε πως θα φέρει εις πέρας την αποστολή που του ανέθεσε ο Πρωθυπουργός.

Δ.Σπινέλλης: Αστοχες οι δηλώσεις περί στάσης πληρωμών προς το Δημόσιο

Στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση και στις αντιδράσεις που προκαλεί, αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, ο οποίος με αφορμή την απόφαση των εστιατόρων για στάση πληρωμών προς το δημόσιο, εκτίμησε ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις, τύπου «δεν πληρώνω», μπορούν να καταστρέψει τη χώρα.

Όπως είπε ο γ.γ. σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, τέτοιου είδους δηλώσεις θα πρέπει να αποφεύγονται, «ειδικά όταν συνιστούν ποινικά κολάσιμες πράξεις».

ΔΗΣΥ: Στραγγαλίζουν την παραγωγική Ελλάδα

Η κυβέρνηση στραγγαλίζει την παραγωγική Ελλάδα, προς όφελος των φοροφυγάδων και των κρατικοδίαιτων κομματικών στρατών, παρατήρησε από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Η κυβέρνηση», τόνισε, «αυξάνει στο 23% τον ΦΠΑ στην εστίαση, τομέα όπου όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Δεν θα μαζέψει τα έσοδα που έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό καθώς μεγάλο μέρος της αύξησης θα καταλήξει στους φοροφυγάδες και στα διεφθαρμένα κυκλώματα στις εφορίες, που παραμένουν δυστυχώς ανέγγιχτα».

«Αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές και τις δημόσιες δαπάνες (οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν το επτάμηνο κατά 5%), η κυβέρνηση στραγγαλίζει την παραγωγική Ελλάδα, προς όφελος των φοροφυγάδων και των κρατικοδίαιτων κομματικών στρατών και οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή», υποστήριξε ο τομεάρχης της ΔΗΣΥ

Αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ 23% ζητεί η ΔΗΜΑΡ

Αναστολή της εφαρμογής του μέτρου μετάταξης του ΦΠΑ στο 23% στα είδη εστίασης ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά. «Η κυβέρνηση από αύριο με την εφαρμογή του ΦΠΑ για το 23% στα είδη εστίασης θα δρέψει τους καρπούς της απροσμέτρητης προχειρότητάς της στη δημοσιονομική διαχείριση και η κοινωνία θα υποστεί τις συνέπειες», τονίζει ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος Δημήτρης Χατζησωκράτης.

«Αφού και τώρα φέρονται ότι αναγνωρίζουν το πρόβλημα οφείλουν πάραυτα να αναστείλουν την εφαρμογή του μέτρου έως την οριστική διευθέτηση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο», συμπληρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου