Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Aν παραιτηθεί ο Βούρος, ο Τζουμάκας στη Βουλή

Aν παραιτηθεί ο Βούρος, ο Τζουμάκας στη ΒουλήΗ αβεβαιότητα για την έκτη δόση, τα σενάρια χρεοκοπίας, τα νέα εισπραχτικά μέτρα, η στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις, οι συγκρούσεις των υπουργών και το ενδεχόμενο νέων παραιτήσεων βουλευτών κλονίζουν την κυβέρνηση.

Λίγες ημέρες πριν την επέτειο του εκλογικού θριάμβου του 2009, κανείς δε θυμάται πως το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τη θητεία του μοιράζοντας επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Φυσική συνέπεια του δόγματος "λεφτά υπάρχουν" και της θεωρίας περί αναθέρμανσης της οικονομίας.

Το πρώτο τρίμηνο αδράνειας (εντός του οποίου η κυβέρνηση απέρριψε και μία προσφορά να δανειστεί τον Οκτώβριο του 09' για όλο το 10' με προνομιακό επιτόκιο) ήταν το τελειωτικό χτύπημα που οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο.

Το δεύτερο τρίμηνο αδράνειας, οι μήνες που πέρασαν από τον τελευταίο ανασχηματισμό μέχρι σήμερα, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για τη χρεοκοπία, συντεταγμένη ή όχι, ή, έστω, μια ολιγοήμερη στάση πληρωμών.

Η πλειοψηφία των 160 βουλευτών έχει ήδη πέσει στους 154. Την αρχή έκαναν ο Γιάννης Δημαράς, ο Βασίλης Οικονόμου και η Σοφία Σακοράφα. Ακολούθησε ο Βαγγέλη Παπαχρήστος. Και προστέθηκαν ο Γιώργος Λιάνης και ο Παναγιώτης Κουρουπλής. Και θα ήταν εφτά οι ανεξάρτητες βουλευτές- προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ αν ο Γιώργος Φλωρίδης δεν είχε επιλέξει την παραίτηση.

Χθες οι συνεργάτες του πρωθυπουργού προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με νέους πιθανούς αντάρτες. Ο Γιάννης Βούρος βρέθηκε στο επίκεντρο, καθώς αποκάλυψε πως σκέφτεται την παραίτηση. Αν το πράξει στη Βουλή θα μπει ο αντιμνημονιακός Στέφανος Τζουμάκας. Η στάση του οποίου, αν θα αποδεχθεί την έδρα και θα αν θα ενταχθεί στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι δε θα δεχθεί να κυβερνήσει με πλειοψηφία 151 εδρών. Μία προοπτική που αυτή τη στιγμή δε μπορεί να αποκλειστεί. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει το μεσημέρι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και από το κλίμα που θα διαμορφωθεί μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας, το απόγευμα, για το δείπνο του Γιώργου Παπανδρέου με την Ανγκέλα Μέρκελ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου