Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Αίγυπτος: Θρησκευτικές συγκρούσεις με 17 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες



«Η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Ισάμ Σαράφ και έκανε έκκληση για ηρεμία και εθνική ενότητα έπειτα και από τα χθεσινοβραδινά επεισόδια μεταξύ Κοπτών χριστιανών και των δυνάμεων ασφαλείας που κόστισαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και τριών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 213. Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο του Καΐρου ως τις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας), ενώ η κυβέρνηση της χώρας συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση σήμερα, υποσχόμενη ότι τα αιματηρά επεισόδια δεν θα εμποδίσουν την διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στην Αίγυπτο.


Ο Σαράφ στο διάγγελμά του υπογράμμισε ότι : "αντί να προχωρούμε στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους με δημοκρατικές αρχές, πάμε πίσω στην αναζήτηση ασφάλειας και σταθερότητας, ανησυχούμε για κρυμμένα χέρια, εγχώρια και ξένα, που επιδιώκουν να εμποδίσουν την βούληση των Αιγυπτίων να εγκαθιδρύσουν μια δημοκρατία...Δεν θα παραδοθούμε σε αυτές τις κακόβουλες συνομωσίες και δεν θα αποδεχθούμε το πισωγύρισμα...δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να χειραγωγήσει το ζήτημα της εθνικής ενότητας της Αιγύπτου ή να καθυστερήσει την διαδικασία της δημοκρατικής μετάβασης".

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν χθες το βράδυ στο Κάιρο,όταν χιλιάδες χριστιανοί κόπτες διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για την πυρπόληση ενός ναού τους στη Ασουάν, στα νότια της χώρας.

Οι διαδηλωτές, φώναζαν «Η χώρα αυτή είναι και δική μας» και ισχυρίζονται ότι διαδήλωναν ειρηνικά, ώσπου δέχθηκαν άγρια επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι επιθέσεις μουσουλμάνων σε ναούς κοπτών είναι ιδιαίτερα συχνές στο Κάιρο. Οι καταστροφές των εκκλησιών τους είναι η κυριότερη αιτία της αγανάκτησης και της διαμαρτυρίας των κοπτών.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση έδειχναν διαδηλωτές να πυρπολούν αυτοκίνητα, περιλαμβανομένων οχημάτων του στρατού, να πετούν πέτρες εναντίον της στρατιωτικής αστυνομίας.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν τα επεισόδια ως τα χειρότερα μετά την λαϊκή εξέγερση του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και ρίχνουν μια βαριά σκιά στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τη συνοικία Σόμπρα στο βόρειο Κάιρο.

Οι διαδηλωτές στη συνέχεια κινήθηκαν προς το Μασπερό, όπου βρίσκεται και το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, φωνάζοντας "Κάτω ο στρατηγός", αναφερόμενοι στον Χουσεΐν Ταντάουι που κυβερνά τη χώρα έπειτα από την εκδίωξη του Μουμπάρακ και εξαπλώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ.

Η μειονότητα των κοπτών χριστιανών υπολογίζεται στο 10% περίπου του πληθυσμού της Αιγύπτου, που ανέρχεται στα 80 εκατ. κατοίκους.

AΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΊΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου