Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Aρχή Προστασίας Δεδομένων: Υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας με τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου



Θετική υπό όρους είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών της «λίστας» των οφειλετών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, κρίθηκε ότι το μέτρο της δημοσιοποίησης του καταλόγου των οφειλετών αποτελεί μία συνταγματικώς ανεκτή επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία δεν εξέρχεται των ορίων της προσφορότητας και της αναγκαιότητας.



Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, 15.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, συγκεντρώνουν οφειλές 37 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 δισ. οφείλονται από επιχειρήσεις και τα 5 δισ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι ο κατάλογος των επιχειρήσεων έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ελβετίας, με στόχο να υπάρξει μια συμφωνία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, αντίστοιχη με αυτή που υπέγραψαν Ελβετία και Γερμανία.

Αναφορικά με τα εμβάσματα προς το εξωτερικό, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι σύμφωνα με ενημέρωση που έχει το υπουργείο από τις τράπεζες, για το 2009 τα εμβάσματα αυτά αφορούν ποσό ύψους 5,4 δισ. ευρώ και 180.000 συναλλασσόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου