Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

«OCCUPIED WALL STREET» - «Φουντώνει» το ποτάμι της αγανάκτησης - Οι «Αγανακτισμένοι» της Wall Street για την Ελλάδα

Από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
«OCCUPIED WALL STREET». Καθημερινά ακούγεται πλέον το σύνθημα αυτό σε διάφορες πόλεις σε ολόκληρη την Αμερική και μάλιστα με δεκάδες έξυπνες παραλλαγές ! Απλώνεται κάθε ημέρα από πολιτεία σε πολιτεία και από πόλη σε πόλη. Σε μεγάλες πολιτείες των ΗΠΑ καθημερινά οργανώνονται διαδηλώσεις εναντίον όχι μόνο της Wall Street και των τραπεζών αλλά και εναντίον γνωστών μεγάλων πολυεθνικών που εδρεύουν στις ΗΠΑ. Κίνημα που φουντώνει και ήδη αρχίζει να ανησυχεί την αμερικανική διοίκηση και τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Αγανακτισμένοι
Εδώ και σχεδόν ένα μήνα ξεκινώντας από το γνωστό πια πάρκο Ζuccoti λίγα μέτρα από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρης μέχρι την Βοστώνη, το Σικάγο, την πόλη των Αγγέλων αλλά και το μακρινό Κεντάκι, ή το Οχάϊο όπου τα συσσίτια και οι ουρές των πεινασμένων μεγαλώνουν συνεχώς και σε πολλές άλλες πόλεις, καθημερινά οργανώνονται διαδηλώσεις ενάντια στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Ενάντια στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενάντια στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Το κίνημα αυτό το οποίο μεγαλώνει από ημέρα σε ημέρα επικίνδυνα και για το οποίο οι Ρεμπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι «βγάζει στο δρόμο πεινασμένους και κουρελήδες αναρχικούς και κουμουνιστές» για να πετύχει να περάσει το πρόγραμμα του με την χρηματοδότηση με περισσότερα από 400 δις δολάρια για νέες θέσεις εργασίας και το οποίο ακόμα βρίσκεται μπλοκαρισμένο , μοιάζει πια ποτάμι που φουσκώνει κάθε ημέρα και έρχεται ορμητικά να ξεσπάσει την οργή του. Από αυτό το ποτάμι, την ανθρωπογεωγραφία του οποίου καθημερινά παρακολουθούμε μελετούμε και καταγράφουμε όσοι ζούμε εδώ στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη, όποιον και αν έχουμε ρωτήσει γνωρίζουν το πρόβλημα της Ελλάδος. Έχουν άποψη και μας την καταθέτουν. Στέκονται αλληλέγγυοι και αρωγοί στην Ελλάδα όπως ήδη έχουμε μεταδώσει σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ ανταπόκριση μας.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα μας λέει σε αποκλειστικές δηλώσεις ο Κeith Olberman γνωστός και πολύ πετυχημένος συνάδελφος με δική του εκπομπή σε ένα από τα πιο δημοφιλή εναλλακτικά τηλεοπτικά δίκτυα το Current TV και για αρκετά χρόνια δημοσιογράφος και παρουσιαστής στο MSNBC για την Ελλάδα και το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης. Όχι μόνον γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στην πατρίδα μας αλλά έχει και την δική του άποψη την οποία μας λέει πολύ ξεκάθαρα.
Ακόμα πιο αιχμηρός και πολύ καλός γνώστης του ελληνικού προβλήματος ως πρώην υπάλληλος μεγάλης αμερικανικής τράπεζας είναι και ο Τζέιμς ο οποίος σήμερα έχει ένα γραφείο παροχής συμβουλών προς όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι ή περιουσιακά τους στοιχεία δείτε τι μας λέει.
Ακόμα πιο δηκτικός και με ένα εξίσου δυνατό σημειολογικό μήνυμα, με την παρουσία του είναι το μήνυμα που καθημερινά εκεί έξω από την Wall Street μεταφέρει σε εκατοντάδες περαστικούς ο νεαρός ακτιβιστής Robert Carson ο οποίος κάθε ημέρα βρίσκεται εκεί «φιμωμένος» συμβολικά με ένα χαρτονόμισμα. Πολύ χαρακτηριστικά και ενδεικτικά για του τι ακριβώς συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι τα όσα μας λέει

Ο Preston Elrod έχει έρθει από το μακρινό Κεντάκι 13 ώρες ταξίδι από την Νέα Υόρκη μαζί με τον νεαρό γιό του για να διατρανώσει την δική του θέληση ενάντια σε όλο αυτό που συμβαίνει με το παγκόσμιο οικονομικό διατραπεζικό σύστημα.

Ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα που άλλοτε εκφράζεται με δυναμισμό και άλλοτε με διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, καθιστικές διαμαρτυρίες και ρυθμούς που βγαίνουν από τα βάθη της Αμερικής με τους απόγονους των πρώτων κατοίκων αυτής της ηπείρου, τους Ινδιάνους ιθαγενείς που αν και έχουν ειδικό καθεστώς απαλλαγής από κάθε φορολογία εν τούτοις σποραδικά τους συναντάς μέσα σε αυτή την λαοθάλασσα που καθημερινά κατέρχεται στις πλατείες και τα πάρκα σε όλη την Αμερική.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου