Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Γιόσκα Φίσερ: Ας ξεχάσουμε την Ευρώπη των 27

«Απλά δεν μπορώ να φανταστώ πώς αυτά τα 27 κράτη θα μπορούσαν ποτέ να καταλήξουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
Η ΕΕ των 27 είναι ανίκανη να συμφωνήσει σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και έχει έρθει η ώρα να εξεταστεί το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας μικρότερη ομάδας κρατών που θα τις προωθήσουν πριν να είναι πολύ αργά, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.
«Ας ξεχάσουμε την ΕΕ με 27 μέλη-δυστυχώς», είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. «Απλά δεν μπορώ να φανταστώ πώς αυτά τα 27 κράτη θα μπορούσαν ποτέ να καταλήξουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει.


Ο Φίσερ, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 1998 και 2005, άσκησε επίσης έντονη κριτική στη γερμανική κυβέρνηση. «Έχουμε τη χειρότερη γερμανική κυβέρνηση από το 1949», τόνισε.

«Πρέπει να προσέξουμε ώστε να μη χάσουμε την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συμβεί αυτό. Η ήπειρος θα επιβιώσει και χωρίς το ευρώ [EUR=X] , αλλά έτσι θα ήταν ένα νεκρό πολιτικό και πολιτιστικό εγχείρημα», είπε.

Πρόσθεσε ότι μια «αβάν-γκαρντ» αποτελούμενη από τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα μπορούσε να σχηματίσει μια στενότερη ένωση εντός της ΕΕ, όπως για παράδειγμα έχει συμβεί με τη ζώνη Σένγκεν.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα σχέδιο δέκα σημείων για την Ευρώπη, για πολιτική ένωση», όπως είπε, επισημαίνοντας ότι είναι αναπόφευκτο στο μέλλον η ΕΕ να γίνει μια ένωση στην οποία τα πλουσιότερα κράτη θα παρέχουν οικονομική βοήθεια στα φτωχότερα.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου