Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ: Η ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ «ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ» ΤΟ EFSF


Η αναστάτωση στις αγορές ενδεχομένως να θέσει εν αμφιβόλω τον στόχο για επέκταση της ισχύος του EFSF στο 1 τρισ. δολ., παραδέχθηκε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, Κλάους Ρέγλινγκ, υπογραμμίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα βοηθήσει την κατάσταση, ενώ η Ιταλία θα πρέπει να βιαστεί. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, φαίνεται να έχουν αποτρέψει τους επενδυτές από την αγορά ομολόγων των χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης, ισχυρίζεται ο κ. Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στους Financial Times. Ακρογωνιαίος λίθος της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου είναι να πειστούν οι επενδυτές να τοποθετηθούν σε αυτούς τους τίτλους, έχοντας ως αντάλλαγμα από την ΕΕ εξασφάλιση για το πρώτο 20% των ζημιών που ενδεχομένως να υποστούν.
Με αυτό το πρόγραμμα, η ΕΕ στόχευε σε μόχλευση των 250 δισ. ευρώ που απομένουν στο EFSF για να καλύψει τέσσερις ή πέντε φορές την αξία των ομολόγων, από ότι εάν αγόραζε απευθείας το ίδιο τα ομόλογα.
Σύμφωνα με τα όσα παραδέχεται ο κ. Ρέγκλινγκ όμως, με τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων 10 ημερών, δύσκολα θα επιτευχθεί αυτή η επιστροφή των επενδυτών. Η αυξημένη διστακτικότητα των επενδυτών συνεπάγεται ότι θα πρέπει να υπάρξουν μεγαλύτερες εγγυήσεις ώστε να πειστούν να συμμετάσχουν.
"Η πολιτική αναστάτωση που είδαμε τις 10 τελευταίες ημέρες ενδεχομένως να μειώσει τις πιθανότητες για την μόχλευση" δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ και συμπλήρωσε: "Ήταν εξ αρχής φιλόδοξος στόχος, αλλά δεν τον αποκλείω".
"Τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, ίσως η μόχλευση να είναι χαμηλότερη από ότι ελπίζαμε τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Εκτίμησή μου είναι ότι θα βελτιωθεί, γιατί έχουμε νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα και αυτό βοηθάει" δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Παράλληλα, έκκληση προς την Ιταλία να θέσει άμεσα σε εφαρμογή μέτρα που θα καθησυχάσουν τις αγορές απηύθυνε ο επικεφαλής του EFSF, σε συνέντευξη που έδωσε στην γερμανική Süddeutsche Zeitung.
"Η Ιταλία δεν έχει πλέον πολύ χρόνο για να καθησυχάσει τις αγορές. Η χώρα έχει ανάγκη το συντομότερο δυνατόν μια κυβέρνηση ικανή να λειτουργήσει".
Επίσης, διαβεβαίωσε πως το EFSF είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ιταλία, αν η αναταραχή επιμείνει. "Αν μια χώρα έρθει και πει πως έχει ανάγκη βοήθειας, είμαστε έτοιμοι να την παράσχουμε".
fimotro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου